Comunitat Valenciana

El 21% dels pares està preocupat per si els seus fills són víctima del ciberbullying, segons una enquesta

  • El 21% dels pares està preocupat per si els seus fills són víctima del ciberbullying, mentre que el 18% coneix a algun menor que ha sigut ciberassetjat, segons una enquesta realitzada en el blog Hijosdigitales.es de l'empresa S2 Grup.
Ciberbullying
Ciberbullying
PIXABAY
Ciberbullying

Les xifres d'assetjament escolar o bullying a Espanya són "realment alarmants" tant en entorns off line com a través de mitjans "connectats" com el Smartphone, l'ordinador o la tauleta, entre altres, ha apuntat la mercantil. Mostra d'açò és que en dos mesos, el telèfon contra l'assetjament escolar del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha rebut més de 5.500 telefonades de les quals quasi 2.000 es van identificar com a possibles casos de bullying.

El soci-director de S2 Grup, José Rosell, ha apuntat que es tracta d'un tema "molt seriós" que "pot tindre conseqüències realment greus i per açò és essencial combatre-ho des de la fase més primitiva que és la prevenció".

Segons el parer de Miguel A. Juan, un altre dels socis de la mercantil, per a evitar el ciberbullying és "molt important" detectar-ho amb rapidesa i poder eradicar-ho abans que derive en situacions extremes i doloroses tant per als jóvens com per a les seues famílies.

En este sentit, ha apuntat, "donar-nos compte de si hi ha canvis en els hàbits del menor com a descens en l'ús d'entorns online quan abans estava sempre connectat, falta d'assistència a classe, en la quantitat i manera de menjar, en l'estat d'ànim, oposició a eixir de casa, alteracions en la salut com marejos o mal de cap freqüents, etc., són senyals que poden indicar que alguna cosa no funciona i estar atents a elles podrà permetre'ns valorar la importància real que tinguen i actuar amb immediatesa si fóra necessari", ha dit.

DECÀLEG

Experts d'esta companyia de ciberseguridad han elaborat un decàleg amb claus per a evitar el ciberbullying. La primera és que els pares han d'aprendre a utilitzar tot tipus de tecnologia que usen els seus fills; així mateix, no s'han d'acceptar desconeguts en les xarxes socials, ja que fer-ho pot posar en perill els menors que no saben en realitat qui està darrere d'eixe perfil.

A més, aconsellen utilitzar contrasenyes robustes -lletres majúscules i minúscules, signes de puntuació- i no compartir-les amb ningú; evitar difondre en xarxes socials, per email o WhatsApp fotografies íntimes o informació sensible que puga ser utilitzada per tercers a manera de xantatge; i actualitzar periòdicament el navegador, el sistema operatiu i l'antivirus per a evitar que els dispositius tecnològics puguen ser piratejats.

També advertixen que la millor mesura de protecció és l'educació: "Aprendre a utilitzar les noves tecnologies d'una forma segura, conéixer què accions constituïxen delictes digitals -com, per exemple, robar wi-fi o pujar fotografies d'altres persones sense el seu consentiment- i els perills als quals es poden enfrontar és essencial perquè coneguen la situació i prenguen consciència", indiquen.

A més, assenyalen que els pares han de transmetre als fills la confiança suficient perquè puguen compartir amb ells el que necessiten si es troben en una situació d'este tipus o coneixen algú que ho estiga, sense por a represàlies.

En cas que un jove siga 'ciberatacat', es recomana no respondre les provocacions per a no incrementar la tensió i guardar les proves sempre que es puga per si fóra necessari denunciar davant la Guàrdia Civil; a més, s'ha d'informar al centre escolar; i la lluita contra el ciberbullying ha de fer-se en grup. "És clau que l'assetjat es veja abrigallat tant per la seua família com pels professors i el seu grup d'amics", afirmen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento