Sanitat investigarà una infermera que es va negar a donar un tractament i que no va comunicar que estava embarassada
Sanitat investigarà una infermera que es va negar a donar un tractament i que no va comunicar que estava embarassada GVA

La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, ha explicat este dilluns que se'n va investigar el cas d'una infermera de l'Hospital Clínic de València que es va negar a administrar un medicament bioperillós a un pacient perquè estava embarassada però que no havia comunicat esta condició per a poder engegar els protocols de seguretat perquè "mai pot un pacient deixar de rebre el seu tractament per cap condionante".

Per la seua banda, CECOVA ha rebutjat l'expedient incoat contra dues infermeres i ha anunciat que estudiarà "accions legals contra els responsables sanitaris d'este expedient i en defensa de la seguretat dels professionals i pacients".

Montón, després d'una visita a l'hospital La Fe, ha explicat que el supervisor de planta va elevar esta situació al gerent i este a la Conselleria i que va a investigar el succeït perquè és "molt greu que es pose en risc el tractament d'un pacient". "Un pacient no va rebre de manera adequada el seu tractament i açò és una cosa que en la sanitat pública valenciana no pot ocórrer", ha recalcat.

En este sentit, ha recalcat que esta infermera no va comunicar que estava embarassada i per tant no es van poder engegar "tots els protocols que existixen per a les dones embarassades en la sanitat pública valenciana" i que permeten des d'una adaptació del seu lloc de treball, modificar el lloc on treballa o fins i tot agafar una baixa.

En este sentit, ha incidit que en Recursos Humans de la Conselleria hi ha "moltes fórmules i àmplies perquè els professionals puguen fer la seua tasca sense posar en risc el tractament dels pacients". No obstant açò, "com no es tenia esta informació no es va poder actuar".

A més, ha recalcat que la sanitat pública valenciana té "totes les garanties per a la manipulació de tots els medicaments inclosos els bioperillosos".

ACCIONS LEGALS

Per la seua banda, el Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA) ha rebutjat l'expedient disciplinari incoat contra dues professionals d'Infermeria de l'Hospital Clínic de València, una d'elles una dona embarassada.

Segons CECOVA, la infracció imputada es basa en el fet que "van demanar que es complira" el Protocol de Manipulació de Medicaments Perillosos fora de les Unitats de Farmàcia davant "l'encàrrec de preparar una mescla que havia d'haver-se preparat en unes condicions que no es van facilitar".

Davant este protocol es van presentar una sèrie d'al·legacions que demanaven, entre altres qüestions, que "es retirara la part del document que fa referència a la preparació de medicació perillosa fóra de Farmàcia".

Per açò, des del CECOVA s'estan estudiant les accions legals que corresponguen per a "verificar les possibles responsabilitats derivades de la decisió de procedir a l'obertura d'este expedient i en defensa de la seguretat dels professionals i els pacients".

En particular, han qüestionat el concepte "d'urgència", inclòs en el Protocol que regix estes actuacions i "la imprecisió de les quals es va denunciar en el seu moment, servisca per a emparar conductes contràries a la seguretat en el treball".

"Causa preocupació que en lloc d'investigar els responsables d'ordenar una preparació farmacològica que posa risc la salut dels professionals se sancione a estos per posar en evidència incompliments del Protocol i exercir el legítim dret a preservar la seua salut", ha assenyalat.

Sobre este tema, ha recordat que este problema es va transmetre a l'anterior responsable de la Direcció general de l'Alta Inspecció Sanitària, María Luisa Roselló, que ha sigut substituïda per Isabel González i a la qual també se li ha demanat una entrevista "de la qual no es té resposta encara".

Des del CECOVA han insistit que l'actual Protocol "no protegix els professionals" i han demanat la seua retirada. "La preparació d'este tipus de medicaments fora de Farmàcia els deixa totalment desprotegits, per la qual cosa on ha de fer-se és en cabines de seguretat biològica, que estan solament en Farmàcia", ha assenyalat.

A més, apunten que actuacions com esta que "exposen a un evident risc a una dona embarassada i al seu fill gestant posen en evidència el compromís amb la Sanitat Pública i també amb els drets de la dona". "Apostar per la sanitat pública hauria de suposar protegir la salut dels professionals, defendre els drets de la dona no és coherent amb obrir un expedient a una infermera i posar en risc el seu embaràs i la salut del seu futur fill", ha postil·lat.

Consulta aquí más noticias de València.