El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha assegurat que el Congrés té "tanta responsabilitat com el Govern" a l'hora de facilitar aprovar el Decret Llei de reforma del sector de l'estiba perquè Espanya complisca amb la normativa europea i evitar una multa de la UE "que està a punt de caure i que haurien de pagar tots els espanyols".

"El Govern ha fet la seua part i ara correspon a este Congrés fer la seua, perquè el Congrés té la mateixa responsabilitat que el Govern per a evitar que imposen la primera sanció del Tribunal de Justícia de la UE al Regne d'Espanya", ha assegurat De la Serna este dijous en el debat en el ple de la Cambra baixa sobre el Decret Llei de la reforma.

"Per contra, si hui convalidem el Decret Llei evitaríem la sentència", ha dit el ministre, qui ha recordat el compromís de la UE d'elevar una proposta de desestiment del procediment de sanció en cas que s'aprove la reforma.

Així, el ministre ha demanat als grups que a l'hora de decidir el vot per a convalidar el Decret tinguen "altura de mires, responsabilitat política i sentit d'Estat". "Si a l'hora de prendre la decisió del vot algú pensa que s'aconseguix danyar al Govern, s'equivoca, el dany seria als espanyols que haurien de pagar la multa de la UE", ha indicat De la Serna davant el ple al que van acudir diversos representants del col·lectiu d'estibadors.

"Dir 'sí' a la convalidació és complir amb les seues obligacions amb el país, evitar una multa a la butxaca d'espanyols, permetre que les empreses puguen contractar lliurement i mantindre l'ocupació, però votar 'no' suposaria mantindre l'actual monopoli del sector", ha recordat el ministre.

"OBSTACLE" A l'ACORD

En la seua intervenció davant la Cambra baixa, De la Serna ha defès que el Decret es presenta després d'un llarg procés de diàleg de dos anys amb el sector i d'un diàleg també amb els grups polítics.

No obstant açò, el ministre ha denunciat que "el major obstacle" perquè la patronal i els sindicats d'estibadors arribaren a un acord és el "bucle endiablat" que, en la seua opinió, ha generat la posició de força que ha donat als treballadors el fet que alguns grups polítics avançaren la seua intenció de rebutjar el Decret en el Congrés.

Davant estos "obstacles", el ministre ha contraposat que el Govern "ha fet els deures" per a complir amb el que mana la UE i fomentar el diàleg entre patronal i sindicats.

En este punt, De la Serna ha destacat el "extraordinari esforç" que l'Executiu ha realitzat per a impulsar esta negociació col·lectiva, en referència al document de proposta d'acord presentat ahir dimecres. "El Govern ha realitzat este esforç sense precedents convençut que pot facilitar l'acord", ha asseverat.

"Estem davant un Decret Llei que complix amb el tractat de la UE, però que també és rellevant per a Espanya perquè dóna estabilitat al sector, garantix l'ocupació i evita la multa", ha defès el ministre.

Consulta aquí más noticias de València.