Comunitat Valenciana

Anticorrupció demana la retirada del passaport a l'exdirectora de l'IVAM i al seu fill Rablaci per risc de fuga

  • La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat la retirada del passaport a l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar i al seu fill artista, Rafael Blasco Ciscar, àlies Rablaci, per risc de fuga. Tots dos estan sent investigats per presumptes irregularitats en el museu en l'època de gestió de l'exresponsable de la institució cultural.
Ciscar a l'eixida dels jutjats
Ciscar a l'eixida dels jutjats
EUROPA PRESS
Ciscar a l'eixida dels jutjats

Ciscar i el seu fill estaven citats este dimecres, a les 9.30 hores, en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València després de sol·licitar el fiscal una vista sobre mesures cautelars després que un nou informe policial desvetlara que en el museu hi havia una "estructura piramidal" organitzada per Ciscar per afavorir Rablaci.

El primer a arribar als jutjats ha sigut Rablaci, sobre les 9.00 hores, sol i esquivant els mitjans de comunicació. Uns 20 minuts més tard ha acudit la seua mare en companyia del seu lletrat. Després de la compareixença en el jutjat, que s'ha perllongat una mica més de mitja hora, l'exdirectora del museu i el seu fill han tornat a eixir per separat i no han creuat ni una sola paraula a l'exterior.

Rablaci ha declinat fer declaracions però Ciscar sí s'ha parat davant els mitjans. "Vos respecte moltíssim i no em pareix correcte que m'espenteu ni jo sentir-me malament perquè he de passar", ha dit. Seguidament ha aclarit que no anava a dir res de la vista perquè no li "toca" a ella, i ha agraït la presència dels periodistes.

Així, Ciscar, vestida completament negre baix unes ulleres de sol fosques, s'ha limitat a indicar que espera que "tot açò concloga bé" i, preguntada per si és optimista, ha respost: "Jo sempre sóc optimista per naturalesa".

Durant la vista, el fiscal, Vicente Torres, ha sol·licitat a la jutgessa la retirada de passaport per a tots dos i que se'ls prohibisca eixir del territori Schengen davant la gravetat dels fets investigats i en estimar risc de fuga, segons ha pogut saber Europa Press. Ara serà la jutgessa la que prenga una decisió en una resolució apart.

CARRERA I CURRÍCULUM

La compareixença de Ciscar i Rablaci -fill també de l'exconseller popular Rafael Blasco actualment a la presó pel desviament de fons de cooperació- es va convocar després que s'incorporara a la causa un informe policial que desvetlava que l'exdirectora de l'IVAM va utilitzar quatre treballadors del museu per promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista.

La Policia contempla que van ser quatre les persones que es van encarregar de la promoció artística de Rablaci "seguint una estructura piramidal organitzada" en la qual els ordes partien de Consuelo Ciscar. Es tracta de Norberto Martínez, María Ángeles Valiente, Jorge García i Raquel Gutiérrez.

Cadascuna d'estes persones "tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s'organitzava una nova exposició en l'estranger". Davant estos fets, entre els anys 2008 i 2011, Ciscar "hauria dirigit a este grup organitzat de persones que, a l'empara de l'IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill".

En esta causa hi ha 10 investigats: Ciscar; el seu fill; els que anaren sotsdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento