Ciscar va usar 4 empleats per promocionar i fer el currículum al seu fill, segons la Policia
Ciscar va usar 4 empleats per promocionar i fer el currículum al seu fill, segons la Policia EUROPA PRESS

Consuelo Ciscar, exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), va utilitzar quatre treballadors del museu per promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista Rafael Blasco, àlies Rablaci. Funcionaven com una "estructura piramidal organitzada".

Així consta en l'últim informe policial incorporat al Jutjat d'Instrucció número 21 de València que investiga Ciscar i altres nou persones més per presumptes irregularitats comeses en el museu. La resta d'investigats són Rablaci; els que van ser directors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com l'assistenta personal de Ciscar en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM.

La Policia assenyala que van ser quatre les persones que es van encarregar de la promoció artística de Rablaci "seguint una estructura piramidal organitzada" en la qual les ordres partien de Consuelo Ciscar. Es tracta de Norberto Martínez; María Ángeles Valiente, Jorge García; i Raquel Gutiérrez.

Cadascuna d'estes persones "tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s'organitzava una nova exposició en l'estranger". Davant estos fets, entre els anys 2008 i 2011, Ciscar "hauria dirigit este grup organitzat de persones que, a l'empar de l'IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill".

Per la seua banda, Rablaci -fill també de l'exconseller 'popular' de Solidaritat de la Generalitat Rafael Blasco, actualment a la presó pel frau en les ajudes a la cooperació-, segons estima la Policia, era "coneixedor" que personal de l'IVAM, a les ordres de la seua mare, participava "activament" en la gestió i elaboració de les seues exposicions en l'estranger així com del seu currículum vitae.

Norberto Martínez es va encarregar d'escriure i/o corregir els textos de la tesi de Rablaci, així com altres textos de les seues exposicions entre els anys 2009 i 2011. Per la seua banda, Valiente, entre 2008 i 2011, va participar en l'organització de les exposicions a l'estranger, el transport d'obres d'art, l'elaboració del seu currículum vitae, la traducció dels seus textos, la redacció dels convenis amb galeries d'art en l'estranger, la redacció d'actes de donació d'obres d'art de l'artista, l'elaboració i impressió dels seus catàlegs, així com la intermediació amb altres artistes o galeries.

En relació amb el currículum, la Policia arreplega un correu electrònic de Raquel Gutiérrez a Valiente en el qual li indica: "Demà a primera hora parlem del CV, cal incloure la participació en la Biennal de Conca i l'exposició de Rablaci Matèria i Esperit en la Sala d'Exposicions de l'Ambaixada d'Espanya a Tòquio del 16 de novembre al 6 de desembre".

Galeries, artistes, exposicions

D'altra banda, entre els anys 2009 i 2010 almenys, Jorge García també va participar en l'organització de les exposicions a l'estranger i la intermediació amb alts càrrecs de l'Estat en l'estranger.

Per la seua banda, Raquel Gutiérrez, entre 2008 i 2010, va participar en el transport de les obres, l'organització de desplaçaments, l'arxiu de la documentació de les exposicions, la intermediació amb alts càrrecs de l'Estat en l'estranger així com amb altres artistes o galeries, la coordinació del comisariat de les mostres i la traducció de textos i, finalment, l'elaboració i impressió dels seus catàlegs.

En relació amb el transport de les obres, figura un correu amb assumpte 'Packing de moment' i un adjunt que correspon amb un llistat d'obres de l'exposició de Rablaci en el qual, mitjançant una taula, es reflectien les caixes en les quals anaven transportades. En este mateix document s'observa el logo de l'empresa de transports i el pes total de 3.528 kg amb un import valorat de 254.125 euros.

Este informe policial va servir al fiscal encarregat d'esta causa per a demanar la imputació de Rablaci en el procediment, sol·licitud que va acceptar la jutgessa la passada setmana. Així mateix, està prevista per a este dimecres una vista en l'òrgan judicial a la qual estan citats Ciscar i el seu fill per a veure si s'acorda algun tipus de mesura cautelar contra ells.

Nova investigada

Este procediment suma en total 10 investigats, l'última a incorporar-se ha sigut María Ángeles Valiente, en situació jurídica de laboral interí en el museu. En una interlocutòria amb data 1 de març, a la qual ha tingut accés Europa Press, la jutgessa acorda imputar-la per un presumpte delicte continuat de malversació de cabals públics, un altre de prevaricació i un delicte de falsedat documental.

La instructora veu "indicis fundats" de la participació de Valiente en la promoció artística de Rablaci "a les ordres o baix les directrius" de Ciscar. Per això, assenyala que "resulta sens dubte contundent que se li done entrada en el procediment a títol d'investigada".

Consulta aquí más noticias de València.