Comunitat Valenciana

El juí d'Emarsa torna a ajornar-se després de canvis de lletrats i Roca demana la seua llibertat

  • S'ha posposat fins al 2 de maig modificant part del calendari establit.
  • L'advocat de Jorge Roca ha justificat la seua fugida en què estava "amenaçat per diferents persones i ens diferents als acusats que estan hui en la banqueta".
  • Cinc dels advocats han al·legat indefensió i han lamentat l'escàs temps amb el qual han comptat per a poder estudiar-se la causa.
Juí del cas Emarsa en la Ciutat de la Justícia de València
Juí del cas Emarsa en la Ciutat de la Justícia de València
EUROPA PRESS
Juí del cas Emarsa en la Ciutat de la Justícia de València

El juí per la peça principal del cas Emarsa, amb 25 processats i un presumpte desfalc que ronda els 25 milions d'euros, ha tornat a ajornar-se fins al 2 de maig després de canvis d'última hora en lletrats. Per la seua banda, Jorge Roca, el capitost de la trama que va estar escapolit des de l'inici de la causa i va ser arrestat fa dos anys, ha demanat la seua llibertat provisional per poder preparar bé la seua defensa. També ha justificat la seua fugida en què estava "amenaçat per persones i ens".

Este dilluns estava previst que arrancara en la secció primera de l'Audiència de València el juí per esta peça d'Emarsa que porta investigant-se des de fa set anys. Així, des de les 9.00 hores han començat a arribar a la Ciutat de la Justícia els 25 acusats, entre ells, l'exvicepresident de la Diputació de València i expresident del consell d'administració d'Emarsa, Enrique Crespo; i els que van ser càrrecs de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), José Juan Morenilla (gerent) i Ignacio Bernácer (cap d'Explotacions).

Al costat d'ells, Jorge Roca ha acudit a la Sala custodiat per dos agents de Policia i emmanillat, donat que es troba a la presó provisional des que va ser detingut en Moldàvia. La vista ha començat amb quasi hora i mitja de retard, entre altres motius, per les goteres que hi havia en la Sala com a conseqüència del fort temporal que està assotant la Comunitat.

Este juí ja va ser suspés fa ja un any i mig després de demanar-ho algunes defenses sobre la base de que feia tres mesos que s'havia detingut Roca i s'estava en espera que fóra extraditat a Espanya. Llavors el cas va tornar al jutjat, es van practicar noves diligències i es va assenyalar nova data de juí per a este 13 de març.

En este temps, alguns acusats han canviat de lletrat a causa de renúncies o alguna incapacitat, i precisament este motiu ha sigut l'al·legat per estes defenses per a tornar a demanar la suspensió de la vista. En concret, han sol·licitat la suspensió 'sine die' el lletrat de Roca, el de l'exgerent d'Imelsa Esteban Cuesta; el del seu germà, José Ramón Cuesta; el d'Enrique Arnal Llorens, exdirector economicofinancer; i el de l'empresari José Luis Sena.

181 toms, 291 annexos

Els cinc advocats han al·legat indefensió i han lamentat l'escàs temps amb el qual han comptat per a poder estudiar-se la causa que consta de 181 toms, 291 annexos i més de 200.000 folis. El lletrat de Cuesta ha explicat que va rebre este procediment fa 24 dies, per torn d'ofici, i ha dit que es veia "incapaç" de poder articular la defensa del seu representat. "La causa és molt voluminosa i no tinc armes suficients", ha manifestat, al mateix temps que ha assumit la possibilitat que s'haja deixat tirat al seu client com "un poal de brossa".

I arguments similars han sigut reproduïts este dilluns pels altres cuatre lletrats dels acusats, els qui porten amb els seus clients des de fa 17, 25 o 30 dies. "Ha sigut impossible materialment l'estudi de la causa en 30 dies des que em van designar el cas fins a hui", ha exposat el lletrat d'Arnal.

"No he pogut assumir-ho", ha asseverat el lletrat de Sena, qui també ha aprofitat la seua intervenció per a anunciar que va a presentar una denúncia a la secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia de València, en concret, contra les dues fiscals encarregades d'este procediment per delictes de deslleialtat institucional i frau de llei contra l'anterior lletrat del seu representat.

A estos arguments s'ha sumat l'advocat de Jorge Roca, qui ha al·ludit així mateix a la tutela judicial efectiva. Així mateix, ha sol·licitat la llibertat per al seu client i, per això, ha reclamat "estudiar les seues circumstàncies personals i no solament la gravetat del delicte". Ha proposat com a alternativa compareixences diàries en el jutjat o l'ús d'algun sistema telemàtic com pot ser la polsera per a tindre localitzat Roca. Ha explicat que estant a la presó és molt més complicat articular la seua defensa i ha al·ludit a la presumpció d'innocència.

Estava "amenaçat"

A més, l'advocat de Roca ha justificat la seua fugida en què estava "amenaçat per diferents persones i ens diferents als acusats que estan hui en la banqueta". Este lletrat ha exposat, finalment, que el fet que assistisca a les sessions del juí emmanillat i acompanyat per dos policies "pot menyscabar la seua dignitat i la seua salut".

Davant esta sol·licitud de suspensió, les acusacions -ministeri fiscal, Emshi, Advocacia de la Generalitat i PSPV- s'han oposat i han oferit com a alternativa un ajornament fent xicotetes modificacions al calendari ja establit. En concret, el ministeri fiscal ha indicat que suspendre la vista sense data podria suposar unes dilacions indegudes per als acusats que volen que se celebre el juí.

Estes acusacions també s'han oposat a la llibertat de Jorge Roca davant la gravetat de les penes, la manca d'arrelament al territori nacional, les causes judicials que té pendents i els nombrosos comptes i societats que posseïx per l'estranger. Pel que fa a les amenaces al·legades, els han restat importància i han afirmat que no li donen "el més mínim crèdit", han asseverat des de l'Emshi.

El tribunal, després d'escoltar a totes les parts, ha decidit ajornar el començament de la vista fins al pròxim 2 de maig modificant part del calendari. Pel que fa a la sol·licitud de Jorge Roca, ha asseverat que contestarà per escrit en una resolució independent.

Este procediment va saltar a la llum en 2010, quan el PSPV va denunciar que Emarsa acumulava un dèficit d'almenys 16 milions d'euros, a més de contractes no justificats per valor d'uns 32 milions més. El procés es va dividir en 11 peces, entre elles la principal, amb 25 acusats -més un a títol lucratiu-.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento