Comunitat Valenciana

Compromís diu "no és no" a les Diputacions i estudia transferir les seues competències a altres administracions

  • El grup de Compromís en la Diputació de València ha reiterat este dilluns la seua postura contrària a l'existència de les Diputacions i, en este sentit, ha avançat que des de la corporació provincial s'ha demanat als servicis jurídics que estudie la possibilitat de transferir part de les seues competències a altres administracions com a la Generalitat, les mancomunitats o els Ajuntaments. "La nostra postura és la de 'no és a no' a les Diputacions", ha remarcat el portaveu de la coalició en la Diputació, Xavier Rius.
Roda de premsa de Compromís
Roda de premsa de Compromís
EUROPA PRESS
Roda de premsa de Compromís

Així ho ha indicat en roda de premsa acompanyat per la vicepresidenta de la Corporació provincial, Maria Josep Amigó i la secretària general del Bloc, Águeda Micó durant la presentació d'un vídeo, que es distribuirà en les xarxes socials, sobre el paper de les diputacions i en el qual s'explica el perquè haurien de dissoldre's.

Concretament, el documental explica que les Diputacions tenen el seu origen en la Constitució de Cadis i estan basades en el model centralista pel que subratlla que es tracta d'una administració "obsoleta" que ha servici per a teixir "xarxes clientelars i de corrupció" en el qual les ajudes es donaven "a dit".

Així mateix, el vídeo remarca que des de Compromís estan treballant per a revertir este tipus de comportaments i aconseguir una gestió "més eficaç, transparent i justa" en la qual s'optimitzen els recursos, al mateix temps que aposta per la transferències de competències a Ajuntaments, mancomunitats o la pròpia Generalitat.

Sobre este tema, Amigó ha argumentat que ells estan en les Diputacions per "responsabilitat" perquè si no havien aconseguit un pacte de govern amb el PSPV "estaria governat el PP i això haguera sigut una irresponsabilitat", ha puntualitzat. No obstant açò, ha reiterat que el seu objectiu és transferir competències a altres administracions per a donar als municipis "major autonomia".

No obstant açò, ha remarcat que mentre estes institucions existisquen Compromís formarà part d'elles per a "servir als ciutadans". "Mentre existisca volem que siga més transparent, eficaç i justa. Estem treballant perquè es repartisquen els recursos de manera objectiva i que arriben les ajudes a tots independentment del color polític dels municipis", ha defès Amigó.

De la mateixa manera, ha llançat un missatge de "tranquil·litat" als funcionaris que treballen en les corporacions provincials perquè ha indicat que en cas d'aconseguir que es dissolguen serien resituats en altres administracions.

"BUSCAR ALTERNATIVES"

Micó ha defès la necessitat de buscar una alternativa a estes administracions i fer "pedagogia" en la societat per a obrir el debat sobre esta qüestió perquè ha admès ser conscient que en esta legislatura no se'n va a reformar la Constitució per a acabar amb les Diputacions. "Sabem qui governa", ha manifestat.

D'altra banda, Xavier Rius ha lamentat que hi ha partits que arrepleguen esta iniciativa en el seu programa electoral però després no recolzen propostes d'altres grups sobre l'eliminació de les Diputacions. "Nosaltres sempre diem 'no és no' a les Diputacions", ha incidit per a defendre que per a aconseguir un model més vertebrat i cohesionat es podria crear una Conselleria d'Administració Territorial que assumira les competències que ara tenen les Diputacions.

Ha explicat que el 31% de la despesa d'estes corporacions no tenen res a veure amb les necessitats dels ciutadans, sinó que són per a gestió de la pròpia administració. Per açò, creu que per a poder destinar eixes partides als municipis, evitar duplicitats en la gestió política i administrativa cal "eliminar les diputacions".

SOCIS DE GOVERN

Preguntat sobre el paper que juguen els seus socis de Govern en la Diputació de València sobre esta qüestió, Rius ha assenyalat que per a enguany hi ha un compromís per a fer un estudi sobre com transferir competències d'estes administracions a unes altres, així com la creació d'un calendari i un full de ruta sobre esta qüestió.

Per la seua banda, Amigó ha lamentat que, encara que el PSPV arreplegue en el seu programa l'eliminació de les diputacions i tinga "clara la seua postura", ha experimentat un "canvi en la posada en escena". "Potser ara amb la presidència no els convé dir-ho, però no és un tema conflictiu amb ells", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento