Comunitat Valenciana

Estibadors demanen a De la Serna una reforma "consensuada" i "a l'altura" de les negociades en altres països europeus

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Ricardo Sixto es reunix amb representants dels estibadors
Ricardo Sixto es reunix amb representants dels estibadors
Europa Press
Ricardo Sixto es reunix amb representants dels estibadors

Els estibadors valencians han reclamat este dilluns al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que "reprenga el diàleg" per estar "a l'altura d'altres països europeus que han sabut donar una eixida consensuada a la reforma de l'estiba". L'últim cas, han apuntat, el de Bèlgica, on Administració i treballadors han negociat una reforma del sector que ha comptat amb el vistiplau de la Comissió Europea.

Així ho ha manifestat el responsable de comunicació delegat sindical de la Coordinadora d'Estibadores a València, Pepe Moratal, després de reunir-se amb el diputat d'EUPV en el Congrés, Ricardo Sixto, qui ha mostrat el seu suport al sector i ha avançat que votarà en contra del Reial Decret Llei aprovat en Consell de Ministres divendres passat per a la reforma l'estiba portuària amb la finalitat de liberalitzar el sector i que complisca amb la normativa europea.

Moratal ha criticat que el Reial Decret Llei del Govern "no és la manera d'actuar" i ha assenyalat que existixen casos a Europa constatables "que no es lesionen tan greument els drets dels treballadors", per la qual cosa ha instat el Govern a "reprendre el diàleg i intentar salvar esta situació".

Després de l'aprovació del Reial Decret, l'Executiu central té ara un mes per a buscar el respatler dels grups polítics que li permeten aconseguir la convalidació del Congrés. No obstant açò, segons ha explicat el delegat sindical, "en principi" els estibadors compten amb el suport de Podem, IU, PSOE i Compromís i "si la situació es manté conforme al dialogat fins al moment entenem que hi hauria un rebuig al Reial Decret".

En qualsevol cas, Moratal ha advocat per "reprendre" unes negociacions i una línia de treball que, segons ha assegurat, "ha sigut el ministre el que ha vingut a trencar", la qual cosa ha portat a convocar les aturades parcials a partir del 6 de març. Encara així, "plantegem la vaga perquè no es faça", "perquè puguem asseure'ns a treballar i perquè entre tots validem una proposta que done eixida a un model d'estiba com s'està fent a Europa, ni més ni menys", ha asseverat.

D'esta manera, ha fet una crida a tot el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana para "entre tots" advocar pel diàleg. "Anem a veure el que passa estes setmanes i si hi ha disposició de les parts per reprendre el diàleg i que tot acabe en bon port", ha desitjat.

LA SITUACIÓ "ES DEIXA SENTIR"

Respecte a les denúncies des d'alguns sectors empresarials que apunten a una "baixada de productivitat" en una espècie de "vaga encoberta", Moratal es remet a allò que han dit sempre: "que s'extremen les mesures de seguretat i és el que hi ha". "Cal reconéixer que la productivitat funciona normalment en este sector d'una manera important" i, "lògicament, una situació com esta es deixa sentir", ha apuntat.

Per la seua banda, el diputat d'EUPV en el Congrés Ricardo Sixto ha anunciat que el seu grup votarà en contra de la ratificació d'eixe Reial Decret Llei. "Pensem que hi havia marge per a la negociació" i "si hi ha una responsabilitat per la precipitació amb la qual s'ha de portar este Reial decret baix l'amenaça d'unes multa i altra és perquè el PP durant una sèrie de mesos no ha volgut treballar en el tema".

Sixto ha defès que els estibadors "estan lluitant per mantindre unes condicions de treball digne" enfront d'un Reial Decret que al seu entendre, "conduïx a una precarització del treball, que és la línia general del treball a Espanya, de precarietat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento