Comunitat Valenciana

Ana Botella (PSOE) porta a Fiscalia la destrucció del patrimoni històric en el Palau del Temple

  • La diputada socialista en el Congrés dels Diputats Ana Botella ha presentat davant la Fiscalia tota la documentació que durant l'últim any ha recopilat per a certificar les "nombroses incidències" en les obres de rehabilitació integral del Palau del Temple de València i la "irreparable destrucció del seu patrimoni històric" com és el cas del Saló de Plens del segle XIX.
Palau del Temple, seu de Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana.
Palau del Temple, seu de Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana.
DELEGACIÓN/S.NAVARRETE
Palau del Temple, seu de Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana.

Segons ha explicat, des de 2012 -any en el qual es va redactar el projecte de reforma- els "despropòsits" al voltant d'esta infraestructura han sigut nombrosos i s'ha referit, per exemple, a l'acomiadament de l'arquitecte guanyador del concurs nacional i la subcontractació d'un altre nou sense experiència en rehabilitació patrimonial a través d'empreses interposades.

A més, segons explica el partit en un comunicat, recorda també dues paralitzacions d'obra, una pel propi Govern i una altra per l'Ajuntament de València, a més de dos grans modificacions del projecte o l'adjudicació de les obres amb una baixa temerària del 40%.

"Contínues incidències i decisions inexplicables tractant-se d'un BIC amb màxima protecció que constituïxen els precedents rellevants que han desembocat en un fet singular com és la destrucció del Saló de Plens del segle XIX", ha afirmat.

La diputada ha qualificat de "barbàrie" que es destruïsca el Saló de Plens per, en el seu lloc, situar banys i despatxos i que "les restes, les despulles, d'esta obra que havia d'haver gaudit del màxim nivell de protecció, s'envien a l'actual Diputació Provincial en condicions molt lamentables".

Ha remarcat que la destrucció del Saló de Plens "és un dany irreparable perquè malgrat ser desmuntat i retornat íntegrament a la Diputació de València el dany ja està fet, ja que estava construït a mesura de l'espai que ocupava i constituït per un conjunt d'elements estructurals i decoratius de l'època en parets i sostre i no solament era un mobiliari".

Per a la diputada socialista, tal com explica en l'escrit que presenta davant la Fiscalia, eixa destrucció "és responsabilitat tant de l'arquitecte i la direcció d'obra, com de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, que supervisa les obres, així com dels responsables de contractació i seguiment de l'obra en el Ministeri d'Hisenda i Ministeri de Cultura, en ser un BIC i Monument Històric Artístic Nacional".

OBSTRUCCIÓ Al CONEIXEMENT DE LA VERITAT

De la mateixa manera, ha destacat que la falta de resposta concreta per part dels dos Ministeris responsables de l'obra a les preguntes i peticions de documentació realitzades "constituïx una obstrucció al coneixement de la veritat i a la seua delimitació de responsabilitats".

Ha recordat que va ser el delegat del Govern qui va afirmar que els trasllats s'havien fet "prèvia consulta al Ministeri de Cultura, una cosa que fins al moment el Ministeri no ha acreditat".

Finalment la diputada socialista ha posat l'accent que es tracta d'un edifici construït en el segle XVIII, Monument Històric Artístic Nacional i Bé d'Interés Cultural, així com l'únic exponent de l'arquitectura neoclàssica a València. És també la seu oficial de la Delegació del Govern a la Comunitat i, per tant, "patrimoni de l'Estat i responsabilitat directa del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques baix la supervisió del Ministeri de Cultura", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento