Comunitat Valenciana

El Consell limita els fons de caixa fixa per a "posar ordre" i evitar que s'use "com una targeta black"

  • El Ple del Consell ha aprovat este divendres un decret que endurix l'ús de la caixa fixa de la Generalitat i reduïx el límit de fons disponibles del 12% al 7% de les despeses de funcionament, amb l'objectiu de "posar ordre" després de l'"abús" realitzat per l'anterior govern autonòmic, que va usar la caixa fixa "com si fóra una targeta black".
Oltra en la roda de premsa del Consell
Oltra en la roda de premsa del Consell
EUROPA PRESS
Oltra en la roda de premsa del Consell

Així ho ha manifestat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu valencià, on ha explicat que a partir d'ara la quantia global del fons de la caixa fixa no podrà excedir el 7% del total de crèdits inicials del capítol II (Compra de béns corrents i despeses de funcionament), un límit que abans se situava en el 12% i que abastava a més tant el citat capítol II com el VI (Inversions reals).

Amb el nou decret tampoc es podran realitzar, amb càrrec als fons de la caixa fixa, pagaments individualitzats per imports superiors a 5.000 euros, quan l'anterior norma, que datava de 1998, fixava el topall en 12.000 euros. Així mateix, s'establix taxativament la prohibició de fraccionar estos pagaments.

A més, la caixa fixa només podrà utilitzar-se per a despeses corrents a excepció de Presidència, que podrà fer ús de fins el 50.000 euros per a despeses d'inversió en cada exercici, ha precisat Oltra, qui ha recordat que esta és una de les mesures acordades pel Consell en el primer Seminari de Govern celebrat a Morella (Castelló).

La portaveu ha apuntat que la caixa fixa era el "calaix desastre" d'anteriors governs autonòmics, amb la qual es van pagar "fins a ous Kinder". En 2014, ha dit, la quantia de caixa fixa era de 78,5 milions d'euros, mentre que l'any 2016 va ser de 67 milions, un estalvi d'11 milions, ha destacat Oltra.

COM A "TARGETES BLACK"

"Este decret obeïx a la necessitat de restringir la caixa fixa, perquè durant la gestió de l'antic govern va ser una manera de carregar luxes personals, per al plaer personal, de moltes persones que estaven al capdavant del Govern o d'empreses públiques", ha subratllat la vicepresidenta, qui ha precisat que es tracta de "posar ordre" davant l'"abús" exercit sobre la caixa fixa i les "quanties desorbitades en menjars de Nadal o en dies festius" en etapes anteriors.

Preguntada per les despeses de caixa fixa en medicaments i productes de farmàcia detectat per la Sindicatura de Comptes, Oltra ha assegurat que este tipus de productes no són el "sashimi d'entrecot de Gerardo Camps", sinó que "estan justificats", encara que la Conselleria de Sanitat "està fent un esforç per a realitzar contractes que eviten recórrer a la caixa fixa", ha puntualitzat.

"Després de desordres, de falta de control i d'ús irregular dels diners, d'usar la caixa fixa com si fóra una targeta black, es rebaixen les quanties i les possibilitats qualitatives d'estos diners", ha incidit la portaveu del Consell, qui ha agregat que no podrà aplicar-se el sistema de bestreta de caixa fixa a les despeses corresponents a publicitat i propaganda, excepte les derivades de la publicació en diaris oficials i en la premsa local quan siga preceptiu en tractar-se d'anuncis informatius per licitacions, subhastes, edictes i canvis de localització.

BESTRETES PER A DIETES

Tampoc es podran pagar mitjançant la caixa fixa estudis i treballs tècnics, ni despeses d'edició i distribució de publicacions institucionals, ni despeses que s'englobaven en el subconcepte 227.99 'Altres treballs realitzats per empreses i professionals'.

D'esta manera, l'accés a les bestretes de caixa fixa queda reservat als gastos periòdics o repetitius, com els referents a dietes, despeses de locomoció, material no inventariable, conservació, tracte successiu i uns altres de similars característiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento