Comunitat Valenciana

Investiguen a altres dos ajudants de Ciscar per malversació, prevaricació i falsedat

  • Segons l’acte publicat, existeixen "indicis fundats de criminalitat" contra aquestes dues persones, que mantenien una "estreta col·laboració" amb Consuelo Ciscar.
  • A Pilar Mundina, una de les noves investigades, se li va concedir una comissió de serveis en el IVAM que, segons un informe d'Intervenció General, és nul·la de ple dret.
  • La magistrada sospita que la contractació de Jorge García Vallés es va realitzar "a dit" i que va participar "activament" en la projecció de la carrera artística del fill de Ciscar.
La exdirectora del IVAM Consuelo Ciscar
La exdirectora del IVAM Consuelo Ciscar
EUROPA PRESS
La exdirectora del IVAM Consuelo Ciscar

El jutjat que instrueix la causa en la qual s'investiga a la exdirectora del Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar per presumptes irregularitats en la gestió del museu ha decidit ampliar la investigació penal a altres dues persones que van ser col·laboradores de la exresponsable del centre: Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en els viatges malgrat treballar en un altre departament de la Generalitat, i Jorge García Vallés, que va ser "contractat a dit" i exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior.

Així consta en un acte de data 14 de febrer, facilitat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el qual la jutgessa instructora considera que en aquest moment de la causa existeixen "indicis fundats de criminalitat" contra aquestes dues persones, que mantenien una "estreta col·laboració" amb Consuelo Ciscar i que podrien haver cooperat amb ella en delictes de malversació, prevaricació i falsedat.

Com a primer element a tenir en compte contra ells, la jutgessa inclou una denúncia anònima que considera que constitueix una font legítima de recerca. En el cas de Mundina, aquesta denúncia li atribuïa la funció d'assistenta personal "criada" que li feia i desfeia maletes en viatges internacionals.

Encara que tenia lloc de treball en l'IVAJ, se li va concedir una comissió de serveis en el IVAM que, segons un informe d'Intervenció General, és nul·la de ple dret per no haver sigut dictada per l'òrgan competent. Així mateix, existeix contradicció en les dates de prestació de serveis en els diferents departaments ni formava part de la plantilla del IVAM.

Malgrat açò, l'Institut va assumir despeses per viatges i dietes seues entre 2009 i 2011 per 37.903 euros. En aquest cas, al no poder percebre dietes excepte una autorització expressa que mai va arribar, el exsubdirector d'Administració i Finances, Juan Carlos Lledó, també investigat, va al·legar que se li pagava per "decisió personal" de Ciscar com a "despeses a tercers".

Les propostes de despesa partien del departament de conservació i en la seua majoria s'aprovaven per una altra de les investigades. En el domicili de Mundina també es van trobar catàlegs del fill pintor de la exdirectora -conegut artísticament com Rablaci-, la qual cosa demostra la "estreta relació" que mantenien.

Contractació "a dit"

Sobre Jorge García Vellés, contractat pel museu com a tècnic encarregat de coordinar i seguir les exposicions en l'estranger, la jutgessa sospita que la seua contractació es va realitzar "a dit" i que l'investigat va participar "activament" en la projecció de la carrera artística del fill de Ciscar. 

Segons la instructora, ho hauria fet a càrrec dels fons del IVAM ja que li va organitzar exposicions i va mitjançar amb alts càrrecs i galeristes estrangers, com ho revelen alguns emails. En la seua resolució, la magistrada del Jutjat d'Instrucció 21 de València explica que existeixen "fundades sospites que el senyor García Vallés formava part de la trama delictiva originàriament ordida per la senyora Ciscar, imposant primerament la seua contractació i posteriorment creant un lloc en el IVAM ex profés per a ell, envers açò, presumptament facilitar la consecució de les seues finalitats delictives".

La magistrada defensa la diligència d'intervenció i estudi de contingut de les còpies informàtiques de seguretat de tots dos investigats per la Udef per la proporcionalitat i la necessitat de la mesura, a més de ser idònia i adequada per a la finalitat perseguida.

Altres investigats

Al costat d'aquestes dues persones, en la causa estan investigats, a més de Ciscar, altres cinc persones, quatre d'elles amb responsabilitats en el IVAM com a sotsdirectors de diferents àrees per delictes de malversació, prevaricació i falsedat pels suposats sobrecostos en l'adquisició d'obres d'art i en la contractació de publicacions.

Es tracta del subdirector general d'Administració i Finances, el de Gestió Interna, el de Publicacions i la sotsdirectora general Tècnic Artística. A més està investigat el responsable de dues empreses amb les quals el IVAM va subscriure contractes de transport eludint, suposadament, la normativa de contractació del sector públic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento