Comunitat Valenciana

Gürtel.- Correa, Crespo i 'El Bigotes', a presó sense fiança per risc de fugida després de les condemnes de Fitur

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
Furgó de la Guàrdia Civil per a traslladar als capitosts de Gürtel
Furgó de la Guàrdia Civil per a traslladar als capitosts de Gürtel
V
Furgó de la Guàrdia Civil per a traslladar als capitosts de Gürtel

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha ordenat l'ingrés a la presó sense fiança, en considerar que existix elevat risc de fugida, dels caps de la trama Gürtel -i que han sigut condemnats en la peça 3 de la causa per falsejar contractacions de fira internacional de Turisme Fitur- Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'El Bigotes'. Per la seua banda, ha deixat en llibertat, amb aplicació d'altres mesures cautelars, a altres tres membres d'esta organització: Cándido Herrero, Isabel Jordán i Mónica Magariños.

La mesura de presó per a Correa, Crespo i 'El Bigotes' s'ha adoptat després que la fiscal Anticorrupció encarregada d'esta peça haja sol·licitat el seu ingrés immediat en unes compareixences celebrades este dimarts en el TSJCV per a resoldre la seua situació processal fins que la sentència de Fitur -la primera que es dicta en este procediment- siga declarada ferma -contra la mateixa cap recurs davant el Tribunal Suprem (TS)-.

El torn de compareixences l'ha obert Francisco Correa, condemnat a 13 anys de presó; seguit pel considerat número dos de la trama, Pablo Crespo, condemnat a 13 anys i tres mesos de presó; i, posteriorment, li ha arribat el torn a Álvaro Pérez 'El Bigotes', la pena dels quals és de 12 anys i tres mesos de presó.

Els arguments de la fiscal per a sol·licitar l'immediat ingrés a la presó han versat, fonamentalment, en un elevat risc de fugida davant la gravetat de les penes fixades i davant les peces pendents de Gürtel que es troben en l'Audiència Nacional. Les defenses s'han oposat i han oferit mesures alternatives.

El tribunal, després d'estudiar totes les manifestacions, ha conclòs que els tres capitosts han d'ingressar a la presó atés que amb la condemna de la peça 3 de Gürtel, augmenta "de forma considerable" el risc de fugida. El TSJCV té en compte que els encausats, en situació de llibertat fins a hui, han donat "estricte compliment" a totes les crides de la Sala, però advertix que "no es pot deixar de reconéixer" que les circumstàncies "han variat notablement" des que divendres passat es fera pública la sentència.

Així mateix, per a justificar l'ingrés immediat en la presó, el tribunal té en compte l'existència d'altres peces de Gürtel que se seguixen en l'Audiència Nacional contra els condemnats i per les quals també s'enfronten a penes molt elevades.

Un altre argument que exposa el TSJCV fa referència a l'operatiu de Gürtel i assenyala que els condemnats compten amb un "complex entramat d'empreses fóra del territori nacional" que podria facilitar el seu huída.

EL 'CAS COOPERACIÓ'

Les defenses han recordat al tribunal, per a demanar la llibertat dels seus representats, que en el conegut com el cas Cooperació, pel qual l'exconseller de Solidaritat Rafael Blasco va ser condemnat a presó per malversar fons destinats al Tercer Món, no es va acordar la presó per als condemnats fins que el TS va declarar ferma la resolució.

En relació amb este aspecte, el TSJCV matisa que tots dos casos no són idèntics, ja que les penes en Gürtel són superiors, i assenyala que mentre que en Cooperació quedaven dos peces per enjudiciar-se, en este procediment el nombre de causes o peces pendents "és molt superior" -solament de la part valenciana queden cinc peces en l'Audiència Nacional-.

Ple que fa a altres al·legacions més particulars de cadascun dels caps, el lletrat de Correa ha defès col·laboració amb la justícia i s'ha oferit al pagament de les responsabilitats civils. Sobre el primer punt, el TSJCV li ha indicat que ignora la posició que haja pogut adoptar en altres peces de Gürtel, "però per descomptat en la present causa no ha demostrat afany de col·laboració alguna, limitant-se senzillament a negar la totalitat de fets que se li imputen", assenyala.

Per la seua banda, l'advocat de Crespo ha defès que la mesura de presó limitava el seu dret de defensa en altres peces -el lletrat ha explicat que com a conseqüència de la seua ceguera, el seu representat era el que li ajudava en els procediments-. El tribunal no ha tingut en compte esta consideració, diu que no és admissible "cedir a tamaña pressió" i ha subratllat que la legislació oferix les suficients mesures per a garantir el dret de defensa del número dos de la trama.

La defensa d''El Bigotes', d'altra banda, ha al·legat arrelament familiar del seu representat per a evitar el risc de fugida, però el tribunal entén que les seues raons d'índole personal i familiar no poden servir per a eludir la mesura adoptada.

Els tres caps de Gürtel han eixit del tribunal valencià a migdia en un furgó de la Guàrdia Civil en direcció a la presó valenciana de Picassent, on romandran fins al dijous, quan seran traslladats a Madrid posat que allí es jutja en l'actualitat altra de les peces valencianes d'este procediment.

ALTRES TRES CONDEMNATS

Este dimarts també s'han sotmès a una vistilla altres tres condemnats en esta peça: l'exadministradora i exdirectiva d'algunes de les societats de la trama, Isabel Jordán, a qui se li van fixar altres sis anys de presó; Mónica Magariños, exempleada de diverses empreses de Gürtel, amb tres anys de condemna; i l'exconseller delegat d'Orange Market Cándido Herrero, al qui se li han fixat quatre anys i quatre mesos.

La fiscal ha sol·licitat presó immediata per a Jordán i altres mesures cautelars per als altres dos condemnats. No obstant açò, el tribunal ha decidit deixar en llibertat provisional els tres sense la imposició de cap tipus de fiança. Per contra, sí ha establit la retirada dels seus passaports, la prohibició d'eixir del territori nacional i l'obligació de compareixences mensuals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento