Comunitat Valenciana

Penes de fins el 13 anys de presó a la trama per falsejar els contractes de Fitur amb la Generalitat Valenciana

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Banc dels acusats en la peça de Gürtel sobre Fitur
Banc dels acusats en la peça de Gürtel sobre Fitur
EUROPA PRESS
Banc dels acusats en la peça de Gürtel sobre Fitur

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat a penes d'entre 3 i 13 anys de presó a 11 dels 13 acusats de falsejar contractes entre la Generalitat Valenciana i la trama Gürtel per al muntatge de l'expositor de la regió en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) en les edicions de 2005 a 2009.

Així, l'Alt Tribunal Valencià condemna l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, els considerats capitostos de la trama Gürtel, Francisco Correa, Álvaro Pérez, Pablo Crespo i Cándido Herrero, diversos exalts càrrecs de l'administració autonòmica i treballadors de les empreses de Correa per associació il·lícita, prevaricació administrativa, tràfic d'influències, malversació de cabals públics, falsedat documental i suborn.

Per contra, la sala absol l'exconsellera de Turisme Angélica Such i Juan Bover, excap de servici d'infraestructures turístiques de la Conselleria, de prevaricació administrativa, únic delicte pel qual estaven acusats, segons detalla el TSJ.

La sentència arreplega per a Francisco Correa, 13 anys de presó en total: 3 d'ells per associació il·lícita (a més de 13.500 euros de multa i 9 anys d'inhabilitació); un any de presó per tràfic d'influències i multa de 3,9 milions d'euros; altres 6 anys de presó per malversació de cabals públics i 10 anys d'inhabilitació absoluta i 3 anys més de presó, multa de 500.000 euros i 8 anys d'inhabilitació especial per suborn actiu.

Per a Pablo Crespo, la pena és de 13 anys i 3 mesos pels delictes d'associació il·lícita (2 anys i 6 mesos de presó, multa d'11.250 euros i 7 anys i sis mesos d'inhabilitació); tràfic d'influències (1 any de presó i multa de 3,9 milions d'euros); malversació de cabals públics (6 anys de presó i 10 anys d'inhabilitació); falsedat documental (1 any i 9 mesos de presó i multa de 6.750 euros) i suborn actiu (2 anys de presó, multa de 2.400 euros i 7 anys d'inhabilitació).

A Álvaro Pérez, 'El Bigotes', li cau una condemna de 12 anys i 3 mesos de presó per associació il·lícita (18 mesos de presó i multa d'11.250 euros); tràfic d'influències (1 any de presó i multa de 3,9 milions); malversació de cabals públics (6 anys de presó i 10 anys d'inhabilitació); falsedat documental (1 any i 9 mesos de presó i multa de 6.750 euros) i suborn actiu (2 anys de presó, multa de 2.400 euros i 7 anys d'inhabilitació especial).

L'exadministradora d'empreses de la trama Isabel Jordán rep una condemna de 6 anys de presó per associació il·lícita (18 mesos de presó i multa d'11.250 euros); prevaricació administrativa (7 anys d'inhabilitació especial); malversació de cabals públics (3 anys de presó i 7 anys d'inhabilitació absoluta); falsedat documental (1 any i 6 mesos de presó i multa de 6.000 euros), mentre que ha sigut absolta de tràfic d'influències.

Un altre dels 'capitostos', Cándido Herrero, ha sigut condemnat a 4 anys i quatre mesos de presó per associació il·lícita (16 mesos de presó i 5.850 euros de multa); prevaricació administrativa (5 anys d'inhabilitació especial); malversació de cabals públics (1 any i 6 mesos de presó, 3 anys d'inhabilitació absoluta); falsedat documental (1 any i 6 mesos de presó i multa de 3.600 euros). Ha resultat absolt de tràfic d'influències.

La condemna de l'exempleada de Gürtel Mónica Magariños és 3 anys de presó per associació il·lícita (12 mesos de presó i 1.800 euros de multa); prevaricació administrativa (5 anys d'inhabilitació especial); malversació de cabals públics (2 anys de presó i 5 d'inhabilitació absoluta) i també resulta absolta de tràfic d'influències.

L'exconsellera de Turisme del PP Milagrosa Martínez és condemnada a 9 anys de presó, 6 d'ells per malversació de cabals públics -delicte pel qual també se li imposen 10 anys d'inhabilitació absoluta- i altres tres anys de presó per suborn passiu (a més de 5.000 euros de multa i 8 anys d'inhabilitació especial). Així mateix, per prevaricació administrativa és condemnada a 9 anys d'inhabilitació especial.

Per al seu excap de gabinet, Rafael Betoret, s'han decidit 6 anys de presó per malversació (també per açò 10 anys d'inhabilitació) i altres 7 anys d'inhabilitació per prevaricació administrativa.

En el cas de l'excap de l'àrea de Mercats i Comunicació de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT) Isaac Vidal, la condemna és de 7 anys de presó, 4 d'ells per malversació més 10 d'inhabilitació; i 3 anys de presó per falsedat documental (també 2.700 euros de multa i 2 anys d'inhabilitació). Per prevaricació administrativa, es decreta 5 anys d'inhabilitació especial.

A Jorge Guarro, que va ser cap del servici de Promoció de l'Agència de Turisme, se li imposen 4 anys de presó i 10 d'inhabilitació per malversació, així com 5 anys d'inhabilitació per prevaricació administrativa; mentre que Ana Grau -excoordinadora de fires en l'AVT- ha sigut condemnada a 3 anys de presó per falsedat documental (més 900 euros de multa i 2 anys d'inhabilitació especial); i per prevaricació administrativa, 4 anys, tres mesos i un dia d'inhabilitació especial. Ha sigut absolta de malversació de cabals públics.

La sala condemna a més, Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, Cándido Herrero, Isabel Jordán, Mónica Magariños, Miraculosa Martínez, Rafael Betoret, Isaac Vidal i Jorge Guarro a indemnitzar solidàriament la Generalitat Valenciana amb 272.000 euros.

La sentència establix la responsabilitat subsidiària de les mercantils Orange Market, Easy Concept Comunicació, Boomerangdrive i Servimadrid Integral, que hauran de fer front al pagament d'esta indemnització si els condemnats anteriorment citats no abonen la part que els correspon.

També prohibix contractar amb el sector públic a Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, Cándido Herrero, Isabel Jordán, Mónica Magariños, Milagrosa Martínez, Rafael Betoret, Isaac Vidal, Jorge Guarro i Ana Grau pel que s'acorda comunicar la sentència a la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de l'Estat i a l'òrgan equivalent a la Comunitat Valenciana.

El tribunal ordena, d'altra banda, el comís de béns de la societat Orange Market S.L., per import de quasi dos milions d'euros 1.938.000 i el comís del rellotge, valorat en 2.400 euros, amb el qual va ser obsequiada l'exconsellera de Turisme condemnada.

El juí per esta peça separada del 'cas Gürtel' va començar al març de 2015 i va quedar vist per a sentència un any després després de 65 sessions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento