Comunitat Valenciana

Les Corts demanen al Govern que condone el deute del Consorci València 2007

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Dàrsena Del Port De València
Dàrsena Del Port De València
Europa Press
Dàrsena Del Port De València

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat una iniciativa del grup socialista que insta el Consell a sol·licitar al Govern central la condonació del deute contret pel Consorci València 2007, que ascendix a 427 milions d'euros amb l'Institut Oficial de Crèdit (ICO), el Tresor Públic i entitats bancàries. La Proposició No de Llei ha sigut recolzada per Podem, Compromís i Ciutadans.

El Consorci València 2007, conformat per les administracions central, autonòmica i local, va ser creat per a gestionar la Marina Reial de la capital valenciana i organitzar l'America's Cup. Per a açò, la Generalitat va contraure amb l'ICO un deute, que va ser avalat pel Tresor públic i la devolució del qual se supeditava a l'obtenció d'ingressos de l'explotació de les infraestructures realitzades, que no estan generant la tornada necessària per a atendre estos pagaments, segons el text de la iniciativa.

El síndic socialista Manolo Mata ha indicat en este sentit que el PP a la Comunitat va fer un exercici de "postveritat" respecte a la Copa Amèrica -a la qual ha qualificat de "xoriçada col·lectiva"- perquè "va decidir que era el gran esdeveniment que havia de provocar una bonança econòmica i acabar amb la parada", una cosa que ha desmentit, al mateix temps que ha agregat que en altres ciutats on es va plantejar vendre este campionat nàutic per 90 milions es "va despatxar" al seu promotor per "lladre".

"I ací la Generalitat i l'Ajuntament van decidir que calia comprar-la i implicar a totes les administracions per a fer una Marina de 500 milions", ha criticat el portaveu socialista, qui ha destacat el deute adquirit pel Consorci pel campionat i la infraestructura: 236 milions a l'ICO, 123 al Tresor públic i 67 al Banc Santander. En este sentit, ha apuntat que es tracta de 427 milions d'euros de deute que no es poden pagar i que cal anul·lar perquè pervisca la Marina de València".

El diputat de Podem David Torres, que s'ha sumat a la reclamació de la condonació del deute, ha sol·licitat a més que es realitze una auditoria ciutadana per a conéixer "a qui ha beneficiat eixe deute". "Ara veiem com els ciutadans han de pagar la 'desfeta' que va fer el PP", ha lamentat el parlamentari.

"ALÇAR LA LLOSA"

Per la seua banda, el diputat de Cs David de Miguel, que també ha defès la condonació del deute, ha assegurat que esta és una qüestió "d'igualtat entre comunitats autònomes". "Per què es rescaten bancs i després ací es nega un deute de més de 300 milions, per què no es vol alçar eixa llosa per a la gestió del Consorci?, s'ha preguntat.

Des de Compromís, Mireia Mollà ha afirmat que el seu grup vota a favor d'esta proposició perquè, de no resoldre's la condonació del deute, suposa "un greuge als valencians". La diputada, en la seua intervenció, s'ha mostrat disconforme amb comparar en el text de la iniciativa la Copa Amèrica amb esdeveniments com l'Expo de Sevilla o els Jocs Olímpics de Barcelona -als quals sí es va condonar el deute- perquè ho considera "atrevit".

A més, ha indicat que este esdeveniment es tracta d'una ruïna en diferit" del PP a la Comunitat i ha lamentat que durant els set anys de govern socialista a Madrid "no va tindre la iniciativa de condonar eixe deute".

UNA "ZAPATERADA MÉS"

El parlamentari del PP Rubén Ibáñez ha retret a Mata que la proposició plantejada és "una zapaterada més" perquè durant el mandat de l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, a qui ha considerat "l'artífex de tot açò", es "va afonar l'esperança i el futur de la Comunitat".

"El pas d'un govern socialista ha suposat per a la Comunitat un cost de 20.000 milions d'euros; eixe és el menyspreu i l'abandó que suposa tindre un govern socialista a Espanya", ha destacat el parlamentari, qui ha agregat que infraestructures o esdeveniments realitzats a Barcelona, Sevilla o Zaragoza van ser pagades per l'Executiu socialista, mentre que a la Comunitat s'oferien préstecs com el del Consorci València 2007 per a l'America's Cup i "el PSPV ho aplaudia".

JA ES VA PLANTEJAR LA CONDONACIÓ, SEGONS PP

A més, ha indicat que l'any 2013 es van plantejar des del Govern central quatre alternatives per al Consorci, entre elles la condonació, "i a dia de hui ningú ha respost", ha criticat Ibáñez, i Mata ha respost que preguntarà a l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó. En cas de ser vedad, ha dit, "se'ls haurà perdut el telegrama o falseja vosté la veritat", ha precisat el socialista, qui ha assegurat que l'ICO "no vol beneficiar els valencians".

Ibáñez ha tancat el debat apuntant que la tornada de la Copa Amèrica està xifrat en 2.700 milions d'euros, una xifra que no va donar Gerardo Camps, ha dit, sinó "Vicent Cucarella (actual Síndic Major de Comptes) en el seu informe de l'IVIE". "Eixa és la veritat i la postveritat", ha postil·lat el 'popular'.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento