Comunitat Valenciana

Angélica Such assegura que Cotino no va exercir "control" algun en Benestar Social després de la seua marxa de la Consel

  • L'exconsellera de Benestar Social Angélica Such ha assegurat este dilluns que el seu antecessor en el càrrec i exvicepresident social de la Generalitat Juan Cotino no va exercir cap "control" en este departament mentre ella va ser la màxima responsable, al mateix temps que ha negat conéixer que la família de Cotino fora adjudicatària del 40% de les places en residències del grup Saba. "No vaig mirar la declaració -de béns- del senyor Cotino, ni la de cap company", ha afirmat.
Angélica Such, en el centre de la imatge, durant la seua compareixença
Angélica Such, en el centre de la imatge, durant la seua compareixença
FLICKR CORTS
Angélica Such, en el centre de la imatge, durant la seua compareixença

Such s'ha manifestat en estos termes en les Corts durant la seua intervenció en la comissió especial d'investigació per a l'estudi del procés d'adjudicació de les places de residències d'accessibilitat per a les persones depenents, en concret en els centres del grup Saba, format per una desena d'empreses entre les quals figuren Lubasa o Sedesa -propietat de la família Cotino-, a més de l'empresari Enrique Ortiz.

L'exconsellera, que va sustentar el càrrec en el Govern de Francisco Camps des d'agost de 2009 a juliol de 2011, ha assenyalat, ha iniciat la seua compareixença disculpant-se per si no podia contestar "perquè no s'acorda" d'algun tema o per no haver pogut accedir a certa documentació.

Preguntada pel diputat de Podem César Jiménez, qui ha considerat que el conegut com a model Cotino de residències va ser "lesiu" per als valencians i ha plantejat sobre qui requeia la "responsabilitat última" en les actes d'inspecció, Such ha indicat que la subsecretària de Dependència era la responsable, al mateix temps que ha precisat que la Inspecció de la Generalitat "funcionava de manera autònoma".

"Jo no pretenc llevar-me responsabilitats", ha destacat l'exconsellera, qui ha agregat que la Inspecció "estava servida per molt bons professionals, aleshores i ara", per la qual cosa s'ha mostrat convençuda de la responsabilitat i el bon fer d'ells" -els funcionaris-, que "anirien a la residència on s'hauria detectat una irregularitat", ha puntualitzat en ser inquirida per problemes detectats en residències a Xàtiva o Carlet.

"RESPONSABILITAT ABSOLUTA" EN LA CONSELLERIA

Qüestionada pel parlamentari de Ciudadanos David de Migel sobre el "control" de l'exvicepresident social Juan Cotino en la Conselleria, Such ha respost que a la seua arribada al departament se li va donar "la responsabilitat absoluta", per la qual cosa l'exconseller de Benestar Social no va exercir cap control després de la seua marxa.

Respecte a la declaració de béns de Cotino publicada en 2010, en la qual segons De Miguel va fer una ampliació de capital per a explotar residències sent vicepresident social, Such ha assenyalat que no va tindre "curiositat de revisar la declaració de béns de Cotino ni la de cap company", al mateix temps que ha afirmat desconéixer que tinguera participacions en centres de la tercera edat. "Ni ho conec ara ni aleshores", ha manifestat.

La diputada de Compromís Mónica Álvaro ha preguntat a l'exconsellera per les notícies publicades en premsa en les quals es parlava de l'augment d'ingressos de Saba durant els anys en què Cotino va estar al capdavant de la Conselleria, i ha respost que "quan un està en una Conselleria i apareix en premsa una notícia d'este tipus clar que un pregunta, i a més es veu com estan les coses".

No obstant açò, ha subratllat que durant la seua estada en este departament es va preocupar de si les places estaven ocupades i de si feien falta. "Quants diners hi ha i què fa falta per a atendre els usuaris", ha afegit Such, qui inquirida per incompliments en els terminis d'engegada de les residències, ha remarcat que "la Inspecció era la que portava el seu curs i la que posava les sancions que considerava".

"LA XIQUETA EIXA"

"Hi havia unes places ocupades dins del pla d'accessibilitat, unes altres que gestionava el tercer sector i unes altres els ajuntaments", ha explicat, al mateix temps que ha indicat que la Conselleria va publicar un decret que determinava la llibertat d'elecció de l'usuari, la qual cosa va comportar "certes discrepàncies" amb gent que portava les residències.

Qüestionada per Álvaro per certes gravacions publicades en 2014 en les quals Enrique Ortiz i el nebot de Cotino es referixen a Such com "la xiqueta eixa", l'exconsellera ha assegurat: "M'acabe d'assabentar del de xiqueta, això serà per la meua edat; igual és que no sóc jo".

"NO VAIG REBRE CAP PRESSIÓ"

Respecte a la licitació de 1.800 places sense publicitat durant la seua estada en la Conselleria de Benestar Social per la qual li ha preguntat la socialista Concha Andrés, ha respost que es tractava d'un procediment negociat sense publicitat", que "és el que cal seguir per a respectar la clàusula d'exclusivitat". "Eixos procediments que firmàvem, crec que que cada sis mesos, tenien l'informe jurídic favorable", ha asseverat.

A més, inquirida per si coneixia que la família Cotino era adjudicatària del 40% de les places de Saba, ha contestat que "no" i que "els adjudicataris eren unes empreses que es van presentar a un concurs i tenien tots els informes jurídics preceptius".

"NO VA HAVER-HI TRACTE DE FAVOR"

Per la seua banda, la diputada 'popular' Blanca Garrigues li ha preguntat sobre les sancions aplicades al grup Saba durant el seu mandat al capdavant de la Conselleria, al que Such ha respost que desconeix si es va sancionar a residència d'este grup i que la "prioritat" era aplicar la Llei de Dependència, que aleshores era molt recent, i que les persones tingueren la prestació que necessitaven.

"No he tingut cap pressió en cap moment de ningú", ha reiterat Such, qui ha remarcat que "pel seu lloc que no va haver-hi cap tracte de favor ni pressió; intentem deixar les coses una miqueta millor", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento