Comunitat Valenciana

Soler critica el finançament de Zapatero que va mantindre els valencians "a la cua de recursos"

  • VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)
Soler durante su comparecencia en la que ha explicado los presupuetos para 2017
Soler durante su comparecencia en la que ha explicado los presupuetos para 2017
GVA
Soler durante su comparecencia en la que ha explicado los presupuetos para 2017

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha criticat este dilluns la reforma del sistema de finançament que va promoure el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero en 2009 perquè "no va solucionar el problema de fons", que és "un statu quo on els valencians sempre estem a la cua en els recursos per càpita".

Així ho ha indicat Soler en un desdejuni informatiu organitzat pel Fórum Europa Tribuna Mediterrània, on ha reivindicat un nou sistema de finançament "començant des de zero" i basat en "les necessitats de les persones". Així mateix, ha criticat que la comunitat de Madrid fa "dúmping fiscal" ja que "aprofita" la seua capitalitat, iniciada per "decisions polítiques", per a introduir beneficis fiscals que atrauen a les grans fortunes i grans companyies empreses, la qual cosa al seu juí, suposa competència deslleial enfront d'altres autonomies.

En la seua intervenció, Soler ha criticat que el model de finançament de 2002, promogut durant l'època d'Eduardo Zaplana, "va oblidar coses tan fonamentals com l'evolució demogràfica de les comunitats autònomes" que, encara que sí es va arreplegar en la reforma de 2009 de l'Executiu de Rodríguez Zapatero, este "no va solucionar el problema de fons".

Al seu juí, el model del govern socialista "no va canviar el sistema" perquè va mantindre el statu quo, que és el que l'actual Consell reclama. "Va millorar un 4% els ingressos de les CA pitjor finançades, però no va solucionar el problema de fons, que és un statu quo on els valencians sempre estem en la cua en els recursos per càpita com si una maledicció divina haguera vingut a castigar-nos", ha reprovat el titular d'Hisenda.

"Això no estem disposats a admetre-ho", ha reivindicat Soler, qui ha advertit que si el statu quo es manté, la reforma del finançament es tancarà "en fals". Per això, ha demanat "començar de zero" i amb uns criteris basats en "les necessitats de les persones". "Si es fa així, totes les comunitats autònomes guanyaran", ha subratllat el conseller.

TABÚ

Soler ha indicat que hi ha hagut un repartiment de l'obligacions de l'Estat entre les tres administracions -estatal, autonòmica i municipal-, però ha lamentat que no s'ha fet una reflexió en paral·lel dels recursos que són necessaris per a finançar eixa distribució competencial perquè "hi ha un tabú, que són els recursos de l'administració central que no es poden tocar", ha denunciat.

Al seu juí, esta reflexió cal posar-la damunt de la taula perquè és l'única manera per a, no solament aplicar els principis constitucionals d'equitat i suficiència, sinó "d'estabilitat institucional".

Així mateix, ha remarcat que el Consell no pot fer-se càrrec de tot el deute històric de la Comunitat, xifrada en uns 40.000 milions d'euros. Per això, ha indicat que el deute que puga haver sigut generada pels "disbarats" dels antics governs del PP en la Generalitat l'assumix, però l'acumulada per l'infrafinançament "ni parlar".

"És injust, és il·legal, i és anticonstitucional fer carregar sobre els valencians un deute per un infrafinançament que se'ns ha imposat. Això no és jugar net amb nosaltres i si no arreglem açò, per molts sistemes de finançament nous que hi haja sempre tindrem la llosa del deute acumulat", ha remarcat Soler, que ha explicat que els tècnics de la Conselleria estan fent càlculs sobre la part generada pels antics governs valencians.

EL FLA, "EL MÉS GRAN EROSIONADOR"

Així mateix, el conseller ha criticat l'existència del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) perquè ha alertat que la Generalitat "no pot dependre d'un préstec que arriba quan vol el senyor ministre". De fet, ha remarcat que estos fons són "l'erosionador més gran de l'autonomia financera".

"Això és una barbaritat, no hi ha país civilitzat que visca amb la incertesa de si pot pagar o no als proveïdors", ha reprovat per a remarcar que "s'han d'acabar" perquè el seu departament necessita poder planificar la Tresoreria per a "fer ús del mandat constitucional de l'autonomia política, porgue sense autonomia financera no hi ha autonomia política".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento