30 anys del «Ja sóc aquí» de Tarradellas

El «Ja sóc aquí» de Josep Tarradellas (1899-1988) va suposar per a molts el trencament de la dictadura Ô El president de la Generalitat a l’exili tornava a Barcelona. Avui es compleixen 30 anys des d’aquelles paraules a la plaça Sant Jaume. Tarradellas va encapçalar la Generalitat provisional fins als primers comicis autonòmics (1980).Dos anys després de la seva arribada, Catalunya va aprovar l’Estatut, que va renovar l’any passat, tot i estar pendent del dictamen del Constitucional. Els partits catalans fan ara balanç i divergeixen de l’encaix de Catalunya dins l’Estat espanyol.

Per a ERC, «la tornada de Tarradellas va expiar el sentiment de culpabilitat dels espanyols» per «abolir les nostres institucions i prohibir la llengua». Segons Marina Llansana, la relació Catalunya-Espanya no millorarà. CiU subratlla que la Generalitat «tornava abans que la nova Constitució», prova de la legimitat històrica de les institucions de Catalunya, segons el vicepresident segon del Parlament, Ramon Camp.

El PSC destaca que Catalunya va esdevenir un «país d’acollida» a la transició: «Érem els altres catalans», explica la presidenta del PSC al Parlament, Manuela de Madre. El PP valora els 30 anys com el «període de democràcia més llarg», amb una «convivència i un respecte mutu». El seu president, Daniel Sirera, lamenta que alguns partits «ho dubtin i revisin el passat». Els hereus del PSUC (ICV-EUiA) interpreten el «Ja sóc aquí» com la «ruptura amb l’època franquista de negació de llibertats», explica el vicepresident d’ICV, Jaume Bosch. I C’s veu aquests 30 com «el llarg camí que separa una esperança d’una desil·lusió», afirma  el diputat José Domingo.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento