Comunitat Valenciana

Les Corts aproven la llei que preveu ajudes per les llars "vulnerables"

  • S'estableix un règim sancionador per a les empreses comercialitzadores i sancions que poden arribar fins a 601.012,10 euros.
  • Montiel ha assenyalat que cada any es produeixen 800 morts lligades a la pobresa energètica en la Comunitat Valenciana.
  • Per al PP, "se'n va a convertir en paper mullat i no va a resoldre cap problema" i reclama l'entrada en vigor "de manera efectiva i operativa demà passat".
Bombilla, bombillas, luz, electricidad, energía
Bombilla, bombillas, luz, electricidad, energía
EUROPA PRESS
Bombilla, bombillas, luz, electricidad, energía

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat este dijous la llei presentada pel grup parlamentari Podem per a pal·liar i reduir la pobresa energètica -electricitat, aigua i gas-, que preveu ajudes en este sentit per a les llars "vulnerables" de la Comunitat. El PP s'ha abstingut, mentre que la resta de grups ha votat a favor.

L'objectiu de la llei és l'adopció de mesures per a pal·liar i reduir la pobresa energètica a les llars en situació de vulnerabilitat social de la Comunitat, així com per a incrementar l'estalvi i l'eficiència energètics.

Tal com assenyala la norma, les ajudes concedides hauran de garantir que en totes les llars en situació de pobresa energètica existisca un accés mínim a un subministrament d'energia i aigua que assegure "una vida digna a tots els membres de la família".

També indica que en el cas que una empresa comercialitzadora d'energia -aigua, electricitat o gas- vullga tallar el subministrament per raons d'impagament, deurà comunicar-ho als servicis socials municipals perquè estudien la situació de la llar de manera prèvia.

El text també explica que la Generalitat, en col·laboració amb les entitats locals, aprovarà un Pla de Desenvolupament de Mesures de Microeficiència Energètica en Llars Vulnerables. Alhora, estableix un règim sancionador per a les empreses comercialitzadores i sancions que poden arribar fins a 601.012,10 euros.

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha denunciat que el 17% de les llars a Espanya pateix pobresa energètica, un percentatge que s'eleva al 19% en el cas de la Comunitat Valenciana, fet que suposa al voltant d'un milió de persones, que estan "condemnades a elegir entre passar fred o omplir la nevera". Montiel ha assenyalat que cada any es produeixen en tot el país uns 7.200 morts lligades a la pobresa energètica, dels quals uns 800 són en la Comunitat.

Sobre esta qüestió, ha volgut recordar a l'anciana de Reus (Tarragona) que va morir el novembre per l'incendi de les espelmes amb les quals s'il·luminava, així com les set persones que han perdut la vida en la Comunitat este mes "per situacions derivada d'incendis per sistema dolent de calefacció" o en el cas de dues persones immigrants perquè "vivien en una casa abandonada i s'il·luminaven amb espelmes".

Antonio Montiel ha titllat de "vergonyós que les grans companyies elèctriques siguen refugiat d'exministres, expresidents del govern i alts càrrecs vincules al PP i PSOE". També ha criticat que Espanya siga el quart país amb el preu de l'energia més car, així com que hui es preveja batre el "rècord" del preu del megawatt per hora.

Des del PSPV, la diputada Concha Andrés ha explicat que esta llei forma part d'"un conjunt de mesures socials", ha denunciat que "la pobresa s'està cronificant", de manera que "el risc d'exclusió acompanya a una família de generació en generació".

"Malbaratament zero"

Davant d'esta situació Andrés ha assenyalat que el Govern del Botànic "vol que els xiquets de hui cresquen compartint la riquesa de la Comunitat Valenciana, sense desavantatges". En este sentit, ha subratllat que "cal treballar per a recompondre un altra vegada l'estat del benestar social" i, alhora, considera "necessari" canviar els hàbits de consum per a aconseguir "malbaratament zero".

La diputada Compromís Maria Josep Ortega, per part seua, ha defensat la necessitat d'esta llei, perquè "la millor eina per a lluitar contra la pobresa és previndre-la". Ortega ha assenyalat que sembla "una broma de gust dolent que hui torne a apujar la llum" ja que, ha indicat que en els últims deu dies s'han produït tres pujades "històriques de la factura".

Segons la seua opinió, "s'ha produït un autèntic robatori a mà armada" i ha criticat la "falta d'informació als consumidors". "M'agradaria que tots els qui han ocupat responsabilitats públiques en algun moment i ara estan prestant servici en estes empreses, si els queda decència, es posen al costat de la gent", ha ressaltat.

"Paper mullat"

Per la seua banda, el diputat del PP Vicente Casanova considera que esta llei "se'n va a convertir en paper mullat i no va a resoldre cap problema" i ha manifestat que es vol "posposar tot al futur desenvolupament reglamentari". "No conec cap llei aprovada per estes Corts que no haja tingut un reglament posterior", li ha replicat Concha Andrés.

Tot i això, Casanova ha destacat que esta llei hauria d'entrar en vigor "de manera efectiva i operativa demà passat". El parlamentari popular ha defensat esmenes del seu grup per a "simplificar en la mesura del possible i automatitzar els procediments per a la concessió de les ajudes", de manera que també s'evitaria "sobrecarregar als ajuntaments". De la mateixa manera, ha ressaltat que es deu "assegurar el finançament de les ajuda a través dels pressupostos de la Generalitat".

Des de C's, Domingo Rojo ha ressaltat que l'aplicació d'esta llei en els ajuntaments ha de ser "àgil i efectiva". Alhora, ha reclamat que es pose en marxa "a la major brevetat possible" el fons valencià per a l'eficiència energètica i de garantia de subministraments bàsics, perquè esta llei "no es convertisca en paper mullat o en una operació de maquillatge".

El diputat de Ciutadans també ha advocat per "simplificar, condensar i harmonitzar tot el marc normatiu referit a la política socials de la Comunitat en un únic text refós".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento