Comunitat Valenciana

El coneixement de valencià s'equipara al marc europeu i s'acreditarà mitjançant sis nivells

  • La Junta Qualificadora reconeixerà els nivells A1, A2, B1, B2, C1 i C2, i desapareixen els quatre actuals (Oral, Elemental, Mitjà i Superior). 
  • En 2017 encara examinarà, de forma transitòria, de Mitjà i Superior, però incorpora els nivells A2 i B1. 
  • Per a 2018, els tribunals examinaran de tots els nivells i amb els nous models, centrats en les competències comunicatives i no en la "titulitis". 
  • El nivell més elemental, l'A1, s'acreditarà mitjançant cursos homologats i no a través d'exàmens. 
  • Els certificats específics de valencià (llenguatge en els mitjans de comunicació, administratiu i correcció de textos) es mantenen fins que un nou decret els regule de forma específica.
Vicent Marzà y Rubén Trenzano
Vicent Marzà y Rubén Trenzano
EUROPA PRESS
Vicent Marzà y Rubén Trenzano

Els certificats que acrediten oficialment el nivell de coneixement de valencià van a donar un gir quant als nivells i a la pròpia concepció dels exàmens. La Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià (JQCV), l'organisme depenent de la Conselleria d'Educació que els regula, es va a redissenyar amb un nou model que contempla sis nivells: A1, A2, B1, B2, C1 i C2. D'aquesta manera, desapareixeran els quatre nivells actuals (Oral, Elemental, Mitjà i Superior), encara que amb un calendari d'implantació progressiu, en el qual 2017 serà un any pont en el qual conviuran nivells actuals i futurs.

D'aquesta manera, 32 anys després de la creació de la JQCV, el seu model de certificació s'adapta al Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües amb una nova ordre que se sotmetrà a informació pública a partir d'aquest dimarts i que suposarà novetats no solament en els nivells i en les proves, sinó també en la formació del personal examinador i en l'homologació i validació d'altres títols i certificats. Les primeres proves, realitzades en 1986, van registrar 3.700 aspirants en tres seus, enfront dels 50.000 que es van presentar en les 24 seus en 2016.

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, han detallat aquest dilluns en una roda de premsa els detalls d'aquest nou model de la JQCV, que pretén, segons Marzà, potenciar la llengua pròpia fomentant el seu ús comunicatiu, lluny de la "titulitis" o del "model d'examen teòric d'autoescola", en referència a l'examen tipus test. Segons ha manifestat, "tot està enfocat a ajudar a la gent a parlar i escriure en valencià, no com abans, que tot se centrava a saber regles gramaticals i excepcions lingüístiques".

Nova estructura de sis nivells

Els nous certificats es divideixen en tres nivells (A, B i C), dividits al seu torn en dues etapes de certificació: A1, A2, B1, B2, C1 i C2. El nivell A1, el més bàsic, no existia fins ara com a certificació, i no s'obtindrà mitjançant un examen, sinó a través de formació en institucions homologades (cursos d'universitats, ajuntaments...). L'A2 equival al que fins ara es coneixia com a Coneixement Oral. El B1 es correspon al Grau Elemental; el B2 no existia i suposarà una certificació intermèdia entre l'Elemental i el Mitjà. El C1 serà l'equivalent a l'actual Grau Mitjà i, finalment, el C2, el més avançat, equival a l'actual Grau Superior.

I, què passa amb els títols expedits fins ara, amb el model que s'abandona? Absolutament res. Amb les homologacions de nivells citades anteriorment, els títols actuals segueixen sent vàlids i no fa falta fer res ni demanar noves acreditacions. Per exemple, algú en possessió del Mitjà té un C1, per la qual cosa pot presentar-ho per a qualsevol lloc en el qual es demane acreditar aqueix nivell.

En l'apartat concret de les proves, aquestes contemplen una major interacció (les orals seran per parelles) i un major protagonisme dels textos i de la interacció de l'alumne amb el text. Podran ser examinadors els professors de valencià de l'escola pública, però també, per primera vegada, els de la concertada. El nou model preveu confeccionar "un cos altament qualificat d'examinadors" amb un compromís de formació permanent per part de la Conselleria.

Calendari d'aplicació 

Pel que fa al calendari d'aplicació, en 2017 encara examinarà, de forma transitòria, de Mitjà i Superior, però incorpora els nivells A2 i B1. Per a 2018, els tribunals examinaran de tots els nivells amb els nous models i s'eliminaran les nomenclatures anteriors, i es començaran a expedir els certificats de nivell A1.

Respecte als certificats específics de valencià (llenguatge en els mitjans de comunicació, llenguatge administratiu i correcció de textos), Trenzano ha afirmat que es mantindran com fins ara fins que un nou decret els regule de forma específica.

Homologació de títols i certificats anteriors 

Una novetat important radica en l'homologació de títols de valencià expedits per altres institucions, com les universitats. L'anterior Consell del PP va deixar d'homologar-los des de 1995, en entendre que eren títols de català, però una sentència del Tribunal Suprem de 2006 li va obligar a acceptar-los, però solament prèvia reclamació de l'afectat.

Amb la nova regulació de la JQCV, s'homologaran els títols expedits per les cinc universitats públiques valencianes, però també totes aquelles que formen part de la Comissió Interuniversitària d'Estandardització d'Acreditacions de Coneixements de Valencià (Cieacova).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento