Comunitat Valenciana

Risc de nevades intenses a Castelló i València este cap de setmana

  • Es poden acumular fins a 35 centímetres de neu a la província de Castelló i s'esperen ratxes de vent que poden superar els 100 quilòmetres per hora.
  • Si és imprescindible viatjar per carretera, Protecció Civil i Emergències recomanen portar cadenes o pneumàtics d'hivern.
  • Si s'està atrapat en la neu, s'aconsella quedar-se en el cotxe, amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l'aire.
Imagen del temporal de nieve en Vilafranca (Castellón)
Imagen del temporal de nieve en Vilafranca (Castellón)
CEDIDA
Imagen del temporal de nieve en Vilafranca (Castellón)

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior, d'acord amb les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) alerta per temporal de vent, mar i precipitacions a l'àrea mediterrània durant el cap de setmana, amb risc de nevades molt intenses a Castelló i València.

Així, en les pròximes hores es manté l'alerta per fortes nevades a l'est peninsular, en especial, a la Comunitat Valenciana, on es poden acumular fins a 35 centímetres de neu a la província de Castelló, i també seran "molt intenses" a les províncies de València, Terol, Múrcia i Almeria, segons informa la Direcció de Protecció Civil en una nota.

Alhora, s'esperen precipitacions intenses en forma de pluja en el litoral de la Comunitat Valenciana i Catalunya, podent-se acumular fins a 100 litres per metre quadrat en 12 hores a la província de Castelló.

D'altra banda, el vent serà el protagonista a l'àrea mediterrània, on es poden superar ratxes de 100 quilòmetres per hora a Balears i Comunitat Valenciana, i de 80 quilòmetres per hora a Catalunya i Múrcia. A més, el temporal en la mar podrà provocar onades de quatre a set metres en tota la zona.

Protecció Civil i Emergències manté activat el Protocol de Coordinació d'actuacions dels òrgans de l'Administració General de l'Estat davant de nevades i situacions meteorològiques extremes que puguen afectar la xarxa de carreteres de l'Estat, en fase d'alerta.

Recomanacions

Amb caràcter general, Protecció Civil i Emergències recomana als ciutadans que es protegisquen i extremen les precaucions davant dels riscos derivats de temperatures extremes per fred, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables. Aconsella estar informat a través dels mitjans de comunicació i seguir les recomanacions.

Davant de la previsió de neu, recorda que si és imprescindible viatjar per carretera, cal portar cadenes o pneumàtics d'hivern, anar molt atent i tindre especial compte amb les plaques de gel, a més d'informar-se de la situació meteorològica i l'estat de les carreteres, extremar les precaucions, revisar el vehicle i atendre les recomanacions de Trànsit.

Alhora, es recomana revisar els pneumàtics, anticongelant i frens, així com tindre la precaució d'omplir el dipòsit de la gasolina. És útil a més portar roba d'hivern i un telèfon mòbil amb bateria de recanvi i/o carregador d'automòbil.

Si s'està atrapat en la neu, s'aconsella quedar-se en el cotxe, amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l'aire, i vigilar que el tub d'escapament no estiga obstruït per a evitar que els gasos penetren a l'interior del vehicle.

En cas de quedar-se aïllat i necessitar ajuda, des de Protecció Civil recomanen no intentar resoldre la situació per un mateix, sinó intentar informar d'este fet i, llevat que la situació siga insostenible, esperar assistència.

Davant de forts vents

D'altra banda, davant de forts vents, convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguen caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguen desprendre's. També convé abstindre's d'apujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.

Si se'n va conduint, cal extremar les precaucions, especialment en l'eixida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesats en carreteres de doble sentit, així com prestar atenció davant de la possible presència d'obstacles a la carretera.

Finalment, davant de vents costaners, si un es troba en zones marítimes, ha de procurar allunyar-se de la platja i d'altres llocs baixos que puguen ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant de la intensitat de vents forts. Es recomana també evitar estacionar els vehicles en zones que puguen veure's afectades per l'onatge.

En estes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-li si es troba a les proximitats del mar, i des de Protecció Civil insten a no posar en risc la vida "davant de les imatges espectaculars del fort onatge".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento