Oltra afirma que la reversió sanitària és una "decisió política que està presa" amb independència de les auditories

  • La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha recalcat estiga divendres que la reversió al sistema públic de les concessions sanitàries és una "decisió política" que està presa amb independència dels resultats que llancen les auditories economicofinanceres que s'han encarregat perquè és "un compromís del Pacte del Botànic".
Imagen de archivo del Hospital de la Ribera
Imagen de archivo del Hospital de la Ribera
HOSPITAL DE LA RIBERA

Sobre esta qüestió, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha recalcat que "clar que sí" que esta decisió està "presa" perquè "la gestió de la salut ha de ser pública". Amb tot, ha aclarit que mentre expiren tots els contractes de les concessions es realitzarà una auditoria per a conèixer la situació econòmicofinancera de cada concesionària per a "poder posar ordre".

Sobre esta qüestió, ha explicat que l'auditoria publicada a València Plaza és un informe provisional de la Sindicatura de Comptes sobre l'Àrea de Salut de Manises, que conclou que estalvia un 21% a la sanitat pública, a la qual li falta incloure les al·legacions de la Conselleria de Sanitat amb "dades actualitzades".

En este sentit, ha aclarit que la decisió és "la gestió pública", però que per a això "cal saber en quin terreny econòmic ens movem" perquè algunes de les concessions "encara els queden anys per davant".

Per esta raó, han encarregat estes auditories sobre la situació econòmic financera per saber els diners que les concessionàries deuen a la Generalitat o se'ls deu perquè fins ara "les liquidacions portaven anys sense fer-se" i "es tancaven els ulls" i en anar realitzant-se es demostren que es deu a la Generalitat "quantitats milionàries".

Així, ha explicat que s'han de tindre en quanta els pacients que les concessionàries han derivat al sistema públic per a restar-los del seu càpita, el concepte fix que la Generalitat li paga per cada habitant de la seua àrea de població.

En este sentit, ha apuntat que en els resultats de l'informe de la Sindicatura de Comptes es donaran a conèixer quan s'hagen completat amb al·legacions de la Generalitat i de les concessionàries.

En qualsevol, ha aclarit que per a poder fer comparacions es deu "veure en el seu conjunt i no de manera singular" ja que cal tenir en compte que la sanitat pública tracta els casos "més greus" i que les concessionàries deriven les intervencions "més complexes". "No és comparable les llistes d'espera ni els costos si es parla d'operacions de cor o de galindons, seria com comparar peres i pomes", ha il·lustrat.

Alhora, ha assenyalat que el Consell vol saber què ha passat amb "la presumpta mossegada sostinguda en el temps" per B2B, la central de compres de Ribera salut que està sent investigada pel Jutjat d'Instrucció número 4 de València pel presumpte cobrament de fins a un milió d'euros en comissions per la compra d'uns medicaments que "haurien d'haver repercutit a la Generalitat i que algú s'estava portant". "Cal posar ordre i els números han d'estar clars perquè els diners públics són sagrats vaja on vaja i si van a una concessionària privada les parets de vidre", ha postil·lat.

FELICITAT SOCIAL

De la mateixa manera, ha apuntat que "els termes d'eficiència s'han de posar en conjunt amb els temes de felicitat social, l'atenció que es rep i la qualitat assistencial i quirúrgica, sempre en funció de coses que siguin comparables".

Per esta raó, ha insistit que la reversió de les concessions sanitàries a la gestió pública "està en el pacte del Botànic, que és el full de ruta d'este Govern i punt". Així, ha insistit que la gestió, en la mesura que vagen acabat els contractes amb les concessionàries, tornarà al sistema públic, la primera d'estes el departament de la Ribera.

En esta línia, ha insistit que fer "una defensa contundent i vehement de la gestió pública de la sanitat, que és l'única que no té plusvàlua ni beneficis empresarials, sinó plusvàlues i beneficis socials".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento