Comunitat Valenciana

La Llei de l'IVAM inclou més "filtres i fiscalització" per a evitar casos com la investigació a Consuelo Císcar

  • El Consell ha aprovat este divendres l'avantprojecte de Llei de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) que inclou més "filtres i màxima fiscalització" per a evitar casos com la investigació a l'exdirectora del museu, Consuelo Císcar, investigada per presumptes irregularitats en la gestió del centre d'arts.
IVAM
IVAM
GVA
IVAM

Així ho ha destacat el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, on ha indicat que l'objectiu és "actualitzar" la norma de creació del museu, aprovada en 1986, i adaptar-la a la "realitat del segle XXI".

Ha explicat que han tingut en compte diversos aspectes per a aconseguir que l'IVAM siga "més dinàmic" i "torne a ser un referent nacional". Per això, des del Consell s'ha fet una aposta per "la transparència" en la gestió, s'ha augmentat l'arrelament a l'entorn social i territorial, així com s'ha "democratitzat" el seu funcionament amb la reforma de les funcions del Consell Rector i el Consell Assessor.

Sobre esta qüestió, Marzà ha explicat que la intenció principal és "potenciar a l'IVAM com un dels principals referents en art modern i contemporani de l'entorn mediterrani, en definitiva, fer un museu encara millor".

D'esta manera, l'avantprojecte de llei posa èmfasi en l'agilitat administrativa i la simplificació de tràmits, d'una banda, i en la "màxima fiscalització i transparència", per una altra, per a evitar casos com el que s'està investigant per la gestió de Císcar. "Posem més filtres per a impedir que passen situacions com les que s'han viscut al museu, però al final és la persona la que no que fer este tipus d'actuacions", ha insistit Marzà, qui ha subratllat que qualsevol persona sospitosa d'actuació dolenta serà "cessada".

ESTRUCTURA ORGANITZATIVA

Respecte a l'estructura organitzativa de la institució i òrgans rectors, el text fixa que el president de l'IVAM, és el que ostenta la seua representació i el Consell Rector, l'òrgan superior de govern de l'IVAM, amb facultats de direcció, control i supervisió de les actuacions de l'Institut.

Per la seua banda, el Consell Assessor és l'òrgan amb funcions consultives en qüestions com la programació de l'Institut, l'adquisició d'obres o l'acceptació de donacions i cessions a l'IVAM; el director gerent, a qui correspon la direcció i la gestió ordinària de l'Institut, qui tindrà la condició d'alt càrrec i el seu nomenament i cesse s'efectuarà per decret del Consell.

Alhora, establix la figura de director honorari de l'IVAM, nomenament que podrà concedir-se, per acord de la majoria del Consell Rector, als exdirectors de l'Institut. Tindrà un caràcter honorífic, sense retribució econòmica, com a reconeixement de la gestió feta al capdavant del museu.

En este punt, el titular del departament de Cultura ha puntualitzat que l'atorgament d'esta distinció es realitzarà "de manera unilateral" i es revisarà en el cas que la persona que ho ostente estiga imputada o investigada.

CONTROL ECONÒMIC

A l'apartat del règim pressupostari i control economicofinancer, l'avantprojecte apunta que s'ajustarà a la regulació establida per a les entitats de dret públic. D'esta manera, s'inclouen mecanismes de fiscalització i transparència i, per exemple, indica que queden baix el vistiplau del Consell Rector l'autorització dels convenis i protocols i els contractes superiors a 500.000 euros.

El president de l'IVAM, que serà la persona titular de la Conselleria amb competència en matèria de cultura, a més de presidir el Consell Rector, autoritzarà operacions econòmiques com disposició del crèdit, autoritzacions de despesa, reconeixement d'obligacions i ordenació de pagaments. A més, l'auditor intern de l'IVAM acudirà a les reunions del Consell Rector.

Els membres del Consell Assessor, amb funcions consultives sobre programació i adquisició d'obres d'art, acceptació de donacions o cessions, s'hauran de conformar seguint el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana.

També es regulen aspectes bàsics en l'organització de l'entitat, com els recursos econòmics, incloent tant els derivats de consignacions pressupostàries de la Generalitat com d'altres vies com ingressos per les activitats de gestió i explotació o els ingressos per patrocini o mecenatge; el règim patrimonial, amb la consideració del patrimoni de l'IVAM com patrimoni de domini públic de la Generalitat i el règim de contractació, regulat, per la seua condició d'Administració pública, per les normes previstes per a estos tipus d'ens.

DEROGACIÓ DE LA LLEI DE CREACIÓ DE L'IVAM

Marzà ha indicat que esta nova llei deroga la llei que regia l'Institut, que datava del 30 de desembre de 1986, i dota al museu d'eines necessàries a la nova realitat. Aquella mateixa llei va crear l'Institut Valencià d'Arts Escèniques, Cinematografia i Música, que en 1994 es va convertir en CulturArts que passa a denominar-se Institut Valencià de Cultura.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento