Les cinc organitzacions han reclamat a Rajoy "acostament a la societat en lloc de a la banca" mitjançant reunions amb les "centenars de persones" que integren les PAH, segons ha informat l'associació de València en un comunicat.

En la missiva també denuncien que "des de l'any 1993 tots els governs espanyols han ignorat, i seguixen fent-ho, la directiva 13/93" de la Unió Europea que establix el que s'entén com a clàusules abusives per als consumidors.

"Fins i tot sota el risc de ser sancionats per no aplicar-la, seguixen preferint deixar que s'enriquisquen il·lícitament les entitats financeres, segueixen permetent que els contractes a les famílies estiguen plens de clàusules abusives que fins i tot la legislació espanyola tolera mentre les famílies patixen i seguixen empobrint-se", asseguren les PAH. Sobre esta qüestió, han posat com a exemple les últimes sentències d'Espanya i la Unió Europea que fan referència a la clàusula terra.

Les organitzacions també han advertit a Rajoy que "des de 2013 la normativa hipotecària espanyola ha rebut set sentències desfavorables de la justícia europea", que han culminat amb la "famosa sentència" del passat 21 de desembre sobre les clàusules terra.

ESPEREN UNA SENTÈNCIA QUE ANUL·LE DESNONAMENTS

A més, han advertit que el pròxim dictamen negatiu a les clàusules "s'espera per al 26 de gener", dins d'una setmana. Segons les PAH, serà "una sentència sobre el venciment anticipat que pot tornar a considerar com nul·les milers d'execucions hipotecàries produïdes a Espanya".

Per tot això, les cinc associacions d'afectats exigixen en la carta a Mariano Rajoy la transposició de la directiva europea a la legislació espanyola, a més de la "devolució íntegra més interessos del que s'ha robat" i compensacions a les famílies que han perdut el seu habitatge i "viuen amb deutes tota la vida".

RECLAMEN UNA NOVA LLEI DE LLOGUER

Les PAH també demanen al president de l'executiu una reforma de la Llei d'Arrendament Urbà (LAU) i la publicació d'una norma que "ompli els buits de la legislació estatal", ja que "han augmentat els desnonaments per lloguers i el Partit Popular no para d'instar recursos d'inconstitucionalitat contra lleis autonòmiques que intenten donar solucions a l'emergència social", han reivindicat.

Fins aleshores, a més de tractar de "frenar la burla bancària", les plataformes han insistit que continuaran "lluitant per una llei real de segona oportunitat davant dels deutes tota la vida", al costat del final dels desnonaments i el parc públic d'habitatge.

Consulta aquí más noticias de València.