Generalitat impulsa 36,4 milions d'euros per a iniciar en 2017 la rehabilitació i reurbanització del Cabanyal

  • VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
Imagen de una casa en el barrio del Cabanyal-Canyamelar
Imagen de una casa en el barrio del Cabanyal-Canyamelar
CONSELLERIA DE VIVIENDA

La Generalitat, per mitjà de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, ha impulsat, a través del Pla d'Inversions Productives (PIP) i de l'Àrea de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU), un total de 36.439.840 euros per a iniciar en 2017 la rehabilitació i la reurbanització del barri del Cabanyal-Canyamelar, a la ciutat de València, contemplant-lo com "un espai per a viure", pensant en els seus veïns i "respectant la seua fesomia".

Esta inversió permetrà que més de 100.000 metres quadrats siguen reurbanitzats i redissenyats en 22 carrers i tres places -14 en Cabanyal, quatre al Canyamelar i quatre carrers compartides entre estes dues zones- com La Reina, Doctor Lluch, Barraca, Escalante, José Benlliure, Sant Pere, Àngels, Lluís Despuig i avinguda del Mediterrani.

Alhora, l'esmentada dotació suposarà que 600 famílies milloren el seu benestar per mitjà de la rehabilitació dels seus habitatges, així com rehabilitar 130 edificis privats per tot el barri -56 en Canyamelar, 48 en Cabanyal i 25 en Cap de França-, rehabilitar sis edificis per a habitatge públic, tindre cinc nous equipaments per al barri i recuperar "edificis singulars" com La Llotja de Pescadors.

Així ho han indicat este dijous la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i el secretari autonòmic d'este departament, Josep Vicent Boira, també vicepresident de Pla Cabanyal, en la trobada que han mantingut amb els mitjans de comunicació per a parlar d'estes inversions.

La consellera ha detallat que dels 36,4 milions d'euros d'inversió previstos, 22.145.437 corresponen al PIP, que finança la Generalitat en la seua totalitat i que gestiona l'Ajuntament, i 14.294.402 euros a l'ARRU, cofinançat per la Conselleria -1,2 milions-, el consistori -2,5 milions- i el Ministeri de Foment -4,3 milions- i completat amb la participació dels veïns que han d'assumir part de la rehabilitació que els afecti -6,1 milions-.

La responsable autonòmica ha explicat que per a "activar" l'ARRU en este cas calia la implicació de la Generalitat i que esta fera la seua aportació per posar en marxa la resta. "Estava paralitzat, igual que en altres municipis. Activar-lo porta temps i calia que la Generalitat aportara diners", ha assenyalat.

Salvador i Boira han considerat que 2017 serà "l'any nou del Cabanyal-Canyamelar", un exercici en el qual "coincidint amb el 120 aniversari de l'annexió d'estos barris a la ciutat de València" es donarà a esta zona de la capital, "per primera vegada, l'atenció que mereix per part de l'administració pública".

Salvador ha valorat l'"esforç" i la "màxima coordinació" entre els actuals equips de govern de la Generalitat i l'Ajuntament tant per a "revertir la situació del Cabanyal-Canyamelar", "les intervencions d'anteriors governs" autonòmics i municipals en esta zona i "la forma d'entendre este barri", com per a impulsar davant de la política de l'"enderroc" dels esmentats mandats "la rehabilitació i regeneració urbana".

"UNA NOVA ETAPA"

"Una nova etapa s'obri al barri", ha afirmat la consellera, que ha ressaltat que en 2017 "tots els projectes de la Generalitat" per a esta zona de la capital "començaran a materialitzar-se" al costat d'altres dependents de l'Ajuntament. Després d'això, ha comentat que les primeres obres que es veuran seran les de les 600 habitatges particulars que se'n van a reformar.

En este punt, la titular d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha valorat "el treball i l'esforç" del consistori "per a reforçar el servei de llicències" i facilitar la tramitació de les quals se sol·licitaven per a actuar al Cabanyal-Canyamelar.

Amb tot, la responsable autonòmica ha ressaltat que puguen començar a veure's actuacions de rehabilitació i reurbanització al Cabanyal després d'aconseguir "el canvi de paradigma" i després de "tota la tramitació administrativa necessària" que ha hagut de portar-se a terme per a materialitzar esta visió diferent, canviar el destí dels diners públics i situar-se en "l'avantsala de les obres".

En este punt, Salvador i Boira han recordat que després de la paralització (en 2009) i posterior derogació (en 2015) del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) del Cabanyal-Canyamelar -que plantejava la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar a través d'este barri i "destruir 1.650 habitatges"- ha calgut treballar per a plantejar les actuacions previstes pels nous executius autonòmics i local.

Boira ha apuntat que quan es va produir el canvi de govern en la Generalitat i l'Ajuntament en 2015, al Cabanyal-Canyamelar "se n'anaven a enderrocar 676 casa i 85 edificis", "incrementar el nombre de solars -actualment hi ha 318- i "emprendre l'obertura del Bulevard Sant Pere" amb "desenes de milions" i "destruint 136 cases sense rehabilitar cap".

IMATGE DE CONJUNT

El secretari autonòmic ha explicat que les actuacions plantejades per l'actual Consell s'estructuren entorn de "tres blocs: la reurbanització, amb noves voreres, clavegueram i pavimentació; la rehabilitació d'habitatge i la regeneració urbana, per tenir edificis públics d'ús públic". Ha precisat que paral·lelament a les inversions esmentades, l'Ajuntament redactarà el nou pla urbanístic, amb les normes corresponents, per al Cabanyal -en substitució del Pepri-.

Alhora, ha dit que estes iniciatives, "treballades amb l'Ajuntament i altres institucions" estan impulsades des d'"un perspectiva de conjunt" i des del punt de vista de "la cultura i el patrimoni -ha citat projectes com la creació del Museu del Mar, la rehabilitació de la Llotja de Pescadors i de l'antic escorxador com arxiu històric-, de la connexió amb el Grao -ha esmentat la rehabilitació del mercat i la recuperació dels tinglados 4 i 5 (Salvador ha dit que s'espera licitar en el primer trimestre de 2017 el seu desmuntatge)-, i de la creació de llocs de treball -per les actuacions previstes-.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento