Comunitat Valenciana

Els grups de les Corts negociaran el mandat marc de la CVMC a partir de la proposta de Podem

  • La Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual de les Corts Valencianes ha aprovat este dijous la proposta de mandat marc per a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) -la nova RTVV- presentada per Podem, i ha obert un període de presentació d'esmenes que s'estendrà fins al 26 de gener, per a ser debatudes en comissió el 2 de febrer.

A l'ordre del dia d'este dijous figurava el debat i votació de les propostes presentades pels grups, així com també de les esmenes presentades a la proposta de mandat marc plantejada pel Consell Rector de la CVMC, tot i que tal com ha defensat el diputat del PP Jorge Bellver no havia un document presentat per la Cambra per a esmenar, sinó que el que es va acordar va ser debatre les propostes que es plantejaren per registre d'entrada.

Finalment, davant d'esta disparitat d'interpretació -Compromís, PSPV i C's van presentar aportacions al text de la CVMC i Podem i PP les seues pròpies propostes-els grups han acordat votar les propostes i obrir un termini d'esmenes sobre el text ja aprovat.

Amb l'abstenció de Ciutadans davant dels dos documents, PSPV, Compromís i Podem han donat llum verda a la proposta d'esta última formació, que els populars han criticat durament perquè el text plantejat per la CVMC "és la llum" perquè "és coherent i els redactors diuen el que pensen", copiant "vergonyosament" el mandat marc de la radiotelevisió catalana, el de Podem "és la foscor" perquè "el que fan és intentar amagar als valencians el que realment pensen".

Bellver ha censurat que la proposta del Consell Rector "copie estrictament, lletra per lletra, coma per coma, el mandat marc català" i la seua única originalitat sigui, ha dit, "parlar de la unitat de la llengua, de l'àmbit lingüístic dels seus imaginaris Països Catalans", que Podem ara intenta "dissimular" en la seua proposta, en què "s'han oblidat fins i tot de substituir els òrgans de govern valencians" perquè el màxim òrgan "és el Consell" i figura "Govern".

Ha demanat el suport a la seua proposta, que segons ha resumit té com a objectiu "compatibilitzar la rendibilitat social i la viabilitat econòmica" de la futura radiotelevisió, a més d'actuar com a element vertebrador que promocione la cultura i també la llengua valenciana, sense promoure "l'enfrontament entre valencians". A partir d'ací, ha afegit, les esmenes podrien millorar-lo, en "la millor oportunitat per a desfer l'empastre de tramitació".

Per la seua banda, el portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha assegurat que el seu document utilitza com a "penjador" el de la CVMC però planteja millores en els objectius de servei públic, igualtat, protecció de la infància o control de la corporació, i ha criticat que el PP acudisca amb un document basat en el mandat marc que "d'amagatotis" es va esmunyir a la llei de RTVV de 2012, "ignorant" a la llavors oposició en les Corts.

Segons ha dit, tot i que tenen "tota la legitimitat" per a plantejar la seua proposta, "credibilitat poca" en un grup que ha sostingut a un Consell que tenia la intenció de "desmantellar RTVV i privatitzar-la", va autoritzar el seu endeutament i la va utilitzar "com a eina de negoci", a més d'"amagar Gürtel i fer d'ella un cós". A més, ha negat qualsevol referència a "el seu fantasma dels Països Catalans".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha indicat que tant un text com un altre són vàlids, ha donat la benvinguda al PP a la defensa de la despolitització i transparència en la radiotelevisió pública i ha afegit que les seues aportacions -que ja van presentar en entendre en este cas que cabien les aportacions al text de la CVMC- seguiran sent les mateixes.

Ha citat, per exemple, que, dins de les possibilitats, hi haja un canal internacional per a fomentar la cultura i l'audiovisual valencià i "acostar" als residents a l'exterior, que la publicitat "tendisca a ser" en valencià i com a mínim el 50% de la música que emeti la ràdio siga també en la llengua pròpia, entre d'altres aspectes.

PSPV: EL PP "CÒPIA" EL MANDAT DE RTVE

Des del PSPV, Rosa Peris ha admès que els dos textos tenen "coses molt positives" i ha assenyalat que el del PP en almenys 26 dels 28 articles "còpia el mandat marc de RTVE", una cosa que no critica perquè "allò que està bé, que ja està elaborat, cal aprofitar-ho" i probablement coincidisca amb el d'altres mitjans públics, entre els quals hi ha TV3, que "no té banyes ni cua".

Tot i això, ha matisat que el mandat marc "és inútil si no hi ha voluntat de complir-lo" i en el cas de RTVE ha tingut "efectes contraris segons el Govern". "És peça fonamental en el puzle però no és l'única", ha reclamat, abans de demanar que acaben "els jocs de trilers i infantilismes" per a treballar per la radiotelevisió que volen els ciutadans.

"ENSURT O MORT"

Per al diputat de Ciutadans Toni Subiela, esta votació suposa "elegir entre ensurt i mort" perquè el text de Podem "està basat al de la CVMC i sembla copiat del mandat marc català, que protegix una radiotelevisió exemple d'excés i de manipulació com cap" i el del PP fa el propi amb el qual "protegia l'antiga Canal 9, un altre exemple d'excés i manipulació política".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento