Comunitat Valenciana

Moragues demana al Consell cursos de valencià per a Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • El delegat del govern a la Comunitat assegura que l'administració central "defensa i fomenta l'ús i l'ensenyament del valencià".
  • A més, considera que no hi ha un conflicte lingüístic en els funcionaris dels cossos policials i de l'administració de l'Estat.
  • El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha lamentat que no s'està fent "suficient" per a garantir el dret a expressar-se en valencià.
Moragues y Marzà durante la reunión
Moragues y Marzà durante la reunión
DELEGACIÓN DEL GOBIERNO EN LA COMUNITAT VALENCIANA
Moragues y Marzà durante la reunión

El delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha demanat este dimecres a la Generalitat que organitze cursos de formació en valencià per a personal dependent de l'administració central, especialment, per als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Moragues ha realitzat esta petició al Consell a través del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, durant la reunió que ha mantingut amb ell i amb el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, per a parlar del foment i de l'ús del valencià entre el personal de l'administració central.

Marzà, pel seu costat, ha subratllat la necessitat de "garantir el dret de qualsevol ciutadà valencià a expressar-se en esta llengua com garanteixen la legislació". Així, s'ha mostrat a estendre ponts de col·laboració entre administracions per a assegurar este tipus de drets.

Juan Carlos Moragues ha explicat que la reunió ha tingut lloc a partir de l'"incident puntual" registrat a la localitat alacantina de Gata de Gorgos, després que el secretari general de Podem d'este municipi i primer tinent d'alcalde, Jaume Monfort, denunciara públicament que dos guàrdies civils es van negar a atendre una petició seua per parlar-los en valencià.

El delegat ha expressat el "compromís" i la voluntat d'este Executiu de "fomentar l'ús del valencià" i de treballar "de la mà" en este sentit al costat de la Generalitat. Així, ha indicat que l'administració central "defensa i fomenta l'ús i l'ensenyament del valencià en la Comunitat i de totes les llengües cooficials a la resta d'Espanya".

Alhora, ha indicat que "els cossos policials tenen un protocol que respecta el dret que tenen els valencians a expressar-se de manera diferent en valencià i en castellà". Ha detallat que l'"incident" de Gata de Gorgos es va produir amb "dos guàrdies civils" procedents d'"Andalusia que portaven només sis mesos en la Comunitat".

Moragues ha manifestat que en casos com este, en què agents de la Guàrdia civil no entenguen el valencià, se li comunica esta circumstància a la persona que parla en esta llengua i si esta vol seguir expressant-se en ella "no hi ha cap problema" perquè es trasllada a "un altre guàrdia civil que entenga el valencià, a un Policia Local, nacional o autonòmica" per a "poder entendre's".

D'esta manera, ha reiterat que "es respecta el dret a expressar-se oralment en la llengua cooficial, valencià o castellà, a la Comunitat Valenciana". Alhora, ha apuntat que en el cas que la comunicació es produïsca per escrit existeixen formularis en els cossos policials per a expressar-se en la llengua que l'usuari considere oportú.

"El compromís dels cossos policials és clar", ha dit el delegat, que ha recordat que "el coneixement del valencià es considera mèrit en els concursos de trasllat dins de la funció pública en la Comunitat". Després d'això, ha considerat que esta autonomia és "modèlica en la convivència lingüística entre valencià i castellà" i que es pot sentir "orgullosa" d'això, "a diferència d'altres comunitats autònomes".

"La societat valenciana és madura i en cap cas, de manera generalitzada, es conculquen els drets lingüístics. No hi ha un problema ni un conflicte lingüístic amb el valencià en els funcionaris dels cossos policials i de l'administració de l'Estat en general", ha plantejat.

Juan Carlos Moragues ha assenyalat, d'altra banda, que la Llei d'Ús i Ensenyament del valencià recull que la Generalitat "propiciarà l'ús i l'ensenyament del valencià entre els funcionaris no només de l'administració autonòmica, sinó de la local i de la central", pel que ha demanat al Consell que s'organitzen cursos per als treballadors dependents de l'Estat.

Buscar la fórmula de col·laboració

El delegat del Govern ha dit que ja s'estudiarà "la fórmula col·laborativa", "convenis o un altre tipus d'acords", per a fer-ho possible i compaginar estes classes de valencians amb les quals l'administració central ofereix, a través de l'Institut Nacional de l'Administració Pública, als seus funcionaris i cossos policials.

Vicent Marzà, pel seu costat, ha explicat després de la trobada amb Moragues l'objectiu del Consell de "garantir el dret de qualsevol ciutadà valencià a expressar-se en esta llengua com garanteixen les legislacions valencianes i internacionals", entre les quals hi ha, "la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, firmada pel Govern espanyol". Ha lamentat que no s'està fent "suficient" per a garantir l'esmentat dret.

Marzà ha entregat a Juan Carlos Moragues un informe que detalla el marc normatiu que empara els drets lingüístics dels valencians, recomanacions del Comitè d'Experts del Consell d'Europa sobre les llengües regionals, diferents casos de discriminació lingüística produïts per part de serveis públics dependents de l'Estat, i incompliments dels compromisos adquirits amb la creació del Consell de les Llengües Oficials en l'Administració de l'Estat i l'Oficina de les Llengües Oficials.

El conseller ha comentat que si els cursos de formació que demanda la Delegació del Govern "no s'han estat fent és perquè no s'han demanat per part d'esta administració, que és qui té la competència de formar als seus treballadors" i, en este cas, a Guàrdia Civil i Policia Nacional. Tot i això, ha destacat l'acord tancat per desenvolupar estos cursos.

"Una qüestió d'actitud"

El responsable autonòmic ha considerat que atendre en valencià al personal que es dirigeix a l'administració en esta llengua "no és només una qüestió lingüística, de conèixer i entendre la llengua, sinó també una qüestió d'actitud". Així, ha demanat que els guàrdies civils i policies nacionals "coneguen la normativa que empara als valencians a expressar-se en la seua llengua" davant dels funcionaris de l'Estat.

Vicent Marzà ha expressat la "voluntat de col·laboració" de la Generalitat per treballar en este camí i evitar "xocs" com els produïts en Gata de Gorgos, "dels quals moltes vegades no hi ha constància per a poder afrontar-los". "Tot dret ha de ser garantit", ha subratllat, i alhora ha valorat el paper de l'Oficina de Drets Lingüístics".

D'altra banda, Marzà ha demanat al Govern la convocatòria del Consell de Llengües Oficials d'Espanya, "que no es reuneix des de fa anys" per a poder "debatre en el seu si" de qüestions com les plantejades a Moragues i buscar solucions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento