Comunitat Valenciana

Soler demana a Montoro que calendaritze i anticipe abans de juliol el 80% dels 1.500 milions de la liquidació de 2015

  • VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha exigit este dimecres al ministre Cristóbal Montoro que anticipe el 80% dels 1.500 milions als quals ascendirà la liquidació de 2015 i que estos pagaments avançats a juliol es facen a més de manera "calendaritzada" cada mes perquè la Generalitat puga establir "un pla de pagaments com es mereixen els nostres proveïdors".

Soler, després d'una roda de premsa per a presentar la nova plataforma en línia a través de la qual els proveïdors i beneficiaris de subvencions de la Generalitat podran consultar l'estat dels seus pagaments, ha recalcat sobre esta qüestió que el Consell vol un calendari de pagaments de la liquidació a més del del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) perquè la Tresoreria de la Generalitat puga planificar els pagaments.

Sobre esta qüestió, ha reclamat, davant de la "insuficiència de recursos" actuals, que s'avanci el 80% d'esta quantitat, uns 1.100 milions, i que s'abone en els mesos anteriors a juliol perquè este mes es limitara a "afinar" el pagament de la quantitat global de la liquidació.

En este sentit, ha subratllat que "el més important és disposar dels diners" perquè "si no hi ha liquiditat no es pot pagar" als proveïdors. Tot i això, ha lamentat "l'arbitrarietat" que Madrid concedix els fons ja que "el calendari de pagaments depèn d'un senyor que està a Madrid". De fet, ha recordat que els últims FLA van arribar justos abans de les passades eleccions.

Soler ha recalcat sobre esta qüestió que la Generalitat Valenciana està "fent tots els deures" per no donar "ni un motiu" a Montoro que puga imputar al Consell per a endarrerir els pagaments i quede així patent que "la responsabilitat és absolutament de Madrid".

Per esta raó, ha confiat que esta vegada es complisca "el compromís" adquirit este dimarts en la Conferència de Presidents de negociar el nou model de finançament i no 'Ad calendes graecas' com fins ara".

De la mateixa manera, ha considerat de "sentit comú" la petició que va formular el president de la Generalitat, Ximo Puig, que el nou model s'aplique amb retroactivitat des de 2014, quan va caducar el model vigent. "Cau pel seu propi pes", ha recalcat Soler, que ha confiat a negociar esta petició.

Així, ha assenyalat que a més és lògic que esta petició hi haja sorgit de la Comunitat Valenciana perquè és "la pitjor finançada" però podia haver eixit de Múrcia o de Catalunya si haguera assistit perquè "les comunitats del Mediterrani són les que pitjor estan".

PARAULES INAPROPIADES DE CIFUENTES

Finalment, ha qualificat d'"inapropiat" que la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, vullga comparar-se a la resta d'autonomies a l'hora d'establir les polítiques fiscals quan es beneficia dels majors ingressos que li reporta ser la capital ja que concentra "els impostos de les grans fortunes i de les grans societats".

Així, després de preguntar-li pel malestar de Cifuentes per les crítiques a la competència deslleial que li atribuïxen que practica amb la seua política fiscal, ha replicat des de fora de Madrid "es veu amb perplexitat que diga les coses que diu" que "no pot dir si s'aplica el rigor".

En este sentit, ha aclarit que Madrid pot aplicar les bonificacions fiscals que ha aprovat perquè "la servitud del passat està molt present i tot està pensat perquè acumule les majors rendes".

Així, ha constatat que concentra, a més de les grans fortunes, les rendes de les seus socials de les grans empresa, de la cultura o la majoria de funcionaris. I ha posat un exemple: "Madrid té més funcionaris de l'Administració central que tota la feina que es genera a Castelló".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento