Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana, la segona on més puja la confiança empresarial en el primer trimestre amb 2,1%

  • La Comunitat Valenciana és la segona en què més ha crescut l'Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEA) en el primer trimestre d'enguany respecte al trimestre anterior en apujar un 2,1, segons publica este dimecres l'INE.

La confiança empresarial ha augmentat respecte al trimestre anterior en 12 comunitats i ha baixat en cinc. Entre les quals lideren la taula estan Aragó (2,2%), Comunitat Valenciana (2,1%), Canàries i el País Basc (1,5%), que superen a Galícia. Per contra, baixa en Castella i Lleó, Extremadura, La Rioja, Astúries i Balears.

A l'àmbit estatal, l'Indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat ha pujat un 0,3% en el primer trimestre gràcies a la millora de la percepció sobre la situació actual. Amb este repunt, este indicador encadena quatre trimestres de taxes positives, després que registrara fa un any un descens de l'1,3%, el primer en gairebé tres anys.

MÉS EMPRESARIS PESSIMISTES

D'altra banda, les dades de l'INE corresponents al primer trimestre apunten a un empitjorament de les expectatives, ja que els empresaris pessimistes sobre com marxarà el seu negoci han superat als optimistes.

Així, a Galícia un 19% són pessimistes respecte al trimestre que comença respecte del 14,8% que es mostra optimista. Mentrestant, un 66,2% considera que serà normal.

Respecte al trimestre finalitzat, la situació és l'oposada i el percentatge d'empresaris optimistes ha superat el de pessimistes, un 21,9% front a un 18,2%. El percentatge d'aquells que han considerat que la situació normal és semblant ha arribat al 59,9%.

EXPECTATIVES A l'ÀMBIT NACIONAL

A l'àmbit nacional, les dades de l'INE apunten també a un empitjorament de les expectatives. En concret, en el primer trimestre de l'any el balanç d'expectatives (diferència entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes), s'ha situat en -3,1 punts, davant del saldo negatiu d'1,7 punts del trimestre anterior.

Això es deu al fet que el percentatge d'establiments empresarials que pensen que la marxa del seu negoci serà favorable entre gener i març d'enguany s'ha situat al 17%, xifra inferior a la del trimestre anterior (18,9%).

En canvi, ha baixat lleugerament el pessimisme dels empresaris respecte al futur immediat (des del 20,6% del quart trimestre de 2016 al 20,1% en el primer trimestre de 2017), i alhora han augmentat, des del 60,5% al 62,9%, els que opinen que el seu negoci marxarà de manera normal.

Per la seua banda, el balanç de situació (diferència entre respostes favorables i desfavorables respecte al trimestre finalitzat) ha millorat 2,6 punts i ha arribat als 2,7 punts, el seu més saldo positiu de la sèrie, iniciada en el primer trimestre de 2013.

Esta millora de la percepció sobre la situació actual és resultat de l'augment d'establiments empresarials que pensen que el seu negoci ha evolucionat de manera favorable en els tres últims mesos i del descens dels quals opinen que s'ha comportat de manera desfavorable.

Així, pel que fa al trimestre ja finalitzat (quart trimestre de 2016), l'ICEA mostra que el 21,6% dels establiments empresarials tenen una opinió favorable sobre com va funcionar el seu negoci en estos tres mesos, respecte del 18,9% d'establiments que han apreciat una evolució desfavorable en este període i al 59,5% que parlen de normalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento