Sueca obri el 25 de gener les portes del Museu Joan Fuster que albergarà el llegat de l'escriptor
Sueca obri el 25 de gener les portes del Museu Joan Fuster que albergarà el llegat de l'escriptor AYTO DE SUECA

L'Ajuntament de Sueca (València) obrirà el pròxim 25 de gener el Museu Joan Fuster, que albergarà el llegat d'este escriptor, natural d'esta població i considerat "un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX", segons ha informat el consistori en un comunicat.

L'obertura d'este museu tindrà lloc durant un acte al qual assistiran autoritats i representants de les diferents administracions valencianes, així com figures rellevants del món cultural de la Comunitat Valenciana.

Este centre dedicat a Fuster és "una instal·lació molt esperada" que "ha sigut concebuda amb l'objectiu de continuar difonent l'obra de l'autor entre les noves generacions", ha explicat l'Ajuntament de Sueca. Alhora, ha indicat que el museu és fruit de la col·laboració del consistori amb la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, la Biblioteca de Catalunya i la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València.

El disseny del museu i la selecció i organització de les peces és obra d'un equip dirigit per Joan Aliaga, amb l'assessorament, entre d'altres, d'Antoni Carrasquer, Brígida Alapont i Francesc Pérez i Moragón.

L'exposició permanent del museu, en els números 8 i 10 del carrer Sant Josep de Sueca, conté "una selecta representació de la col·lecció d'art reunida per Fuster" i "una mostra breu dels documents que guarda l'arxiu sobre la seua vida, les seues relacions epistolars i la manera de treballar com a escriptor".

A més, reuneix "tots els escrits de Fuster apareguts en monografies seues o obres col·lectives, els treballs editats sobre ell i les revistes que va dirigir, i un mural on es reprodueixen totes les capçaleres de les publicacions que van comptar amb la seua col·laboració".

El museu s'emmarca a l'Espai Joan Fuster, una entitat que acull també un Centre de Documentació i una Aula Didàctica de Cultura Contemporània sobre aquest escriptor, dirigida per l'estudiós de Fuster, Salvador Ortells Miralles, en col·laboració amb la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

En conjunt, es tracta d'espais diferenciats que es complementen i es retroalimenten. L'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, ha afirmat que els últims anys s'han redoblat esforços "perquè el llegat de Joan Fuster, un dels fills més il·lustres de Sueca i un escriptor fonamental per a entendre el present del nostre poble, siga accessible per a tots".

"Autèntic eix cultural"

"És un privilegi per a Sueca acollir un espai, com hi ha pocs, que volem que es convertisca en un autèntic eix cultural del territori, donada la importància intel·lectual del personatge", ha manifestat la primera edil.

Per la seua banda, Francesc Pérez i Moragón, director de l'Espai Joan Fuster, ha dit que la inauguració del museu suposa "una gran notícia". Tot i això, ha considerat que "ara cal potenciar tot el treball del Centre de Documentació, de tal manera que puga obrir-se als investigadors com més prompte millor".

La inauguració oficial del museu serà el 25 de gener i la seua obertura al públic, el 26 de gener. La visita concertada es podrà sol·licitar a través del lloc web de l'espai cultural www.espaijoanfuster.org.

Consulta aquí más noticias de València.