Els presidents dels Parlaments autonòmics advoquen per aprofundir en l'actualització de la Constitució
Els presidents dels Parlaments autonòmics advoquen per aprofundir en l'actualització de la Constitució EUROPA PRESS/PARLAMENTO ANDALUZ

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que ha sigut elegit nou president de Coprepa durant l'assemblea celebrada este divendres a València, ha sigut l'encarregat de llegir la declaració institucional.

En el text, la Conferència de Presidents destaca "les oportunitats i reptes que la situació política espanyola fa possibles enguany que comença", i expressa el seu desig que, des de les seues competències i objectius compartits, puga "servir adequadament per a aprofundir en els mecanismes de participació ciutadana, en el marc de l'ineludible procés de canvis que haurà també d'afrontar en el pròxim futur la Unió Europea".

Els presidents autonòmics han volgut renovar el seu "compromís comú de col·laboració" entorn de Coprepa amb vista a 2017, i s'han fixat entre les seues tasques treballar perquè existisquen "més drets reals".

Així consideren que "l'entesa al qual venim apel·lant en les nostres declaracions institucionals ha de tindre enguany noves formes d'expressió perquè arribe als qui més ho necessiten".

Alhora, advoquen per "aprofitar" la nova situació política, que és "una finestra d'oportunitats", per a "avançar, amb ritme adequat i sostingut, en els debats entorn del nostre marc de convivència essencial, la Constitució".

La declaració institucional també subratlla que Coprepa "creix quan és capaç d'actuar com una sola veu en el context internacional", pel que insta "aprofitar esta fortalesa per a consolidar el nostre paper d'interlocució davant d'organismes i processos que afecten el benestar de la nostra ciutadania".

En esta mateixa línia, els presidents dels Legislatius regionals destaquen que l'oportunitat de la presidència espanyola de la de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE), així com les presidències espanyoles de tres dels seus grups de treball, juntament amb la celebració del vintè aniversari de la fundació d'esta organització "han de servir per a reforçar la nostra veu en el marc de la futura Unió Europea".

D'altra banda, els presidents assenyalen que "els processos de col·laboració entre els nostres Parlaments han de seguir engrossint este patrimoni compartit", i destaquen la importància de "continuar en la tasca que ens hem imposat de treballar en comú en pro de la millora de la transparència".

També es comprometen a posar en marxa enguany "nous instruments que faciliten tant als nostres Parlaments com a qualsevol persona usuària l'accés a la nostra activitat i producció legislativa", així com a explorar "altres opcions que puguen estar al nostre abast en estos camps.

IGUALTAT DE GÈNERE

En un altre ordre de coses, i amb ocasió de la renovació del Tribunal Constitucional, en què les Assemblees Legislatives de les Comunitats Autònomes poden formular propostes al Senat, Coprepa reitera el seu "compromís amb la igualtat de gènere, sense perjuí de la llibertat dels grups parlamentaris en cada Assemblea per a presentar les candidatures que consideren oportunes".

Finalment, la Conferència dels Presidents i Presidentas dels Parlaments Autonòmics expressa la seua "satisfacció" per reunir-se a la ciutat de València, que durant 2017 és la seu del Fòrum de les Ciutats del Món, que coordina l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).

Consulta aquí más noticias de València.