La Diputació culmina un primer any de foment del valencià als ajuntaments
La Diputació culmina un primer any de foment del valencià als ajuntaments Diputació de València.

La Diputació de València, a través dels serveis tècnics de la Unitat de Normalització Lingüística, ha desplegat durant 2016 un programa pilot d’assistència tècnica destinat a fomentar l’ús del valencià en sis consistoris de les comarques valencianes. En concret, els ajuntaments adherits al programa han estat Antella, Benimuslem, Corbera, Massalfassar, Rocafort i Ròtova. La implementació d’aquest pla també ha comptat amb la col·laboració dels serveis lingüístics de Sarrià Masià, i els tècnics d’U i DOS.

Els serveis prestats per part dels tècnics i professionals lingüístics que han participat en aquest programa s’han circumscrit a la traducció, correcció i redacció de documentació administrativa; traducció i correcció de la pàgina web municipal; revisió i traducció de la cartelleria, senyalística i toponímia urbana; traducció i correcció de publicacions locals dels ajuntaments i altres entitats municipals; redacció de documents d’informació turística; així com assessorament en matèria de legislació lingüística.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha manifestat que “per a poder establir pautes de normalitat en l’ús de la llengua hem de pensar també en els serveis administratius dels ajuntaments. Per això, aquest programa anirà estenent-se progressivament a altres consistoris valencians, amb la supervisió de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació”, ha apuntat.

Per la seua part, la cap de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà, ha considerat que amb la implementació d’aquest programa “hem aconseguit portar la normalització lingüística als ajuntaments. No fem política lingüística des de València, anem als pobles i atenem les seues necessitats”, ha destacat.

En aquest sentit, Cerdà ha remarcat que “cada poble és un món i es tracta de reforçar allò que ja fan bé i corregir tot allò que es pot millorar”. Així mateix, la responsable de l’òrgan ha reconegut que es compta amb “una gran demanda per part dels ajuntaments menuts, hem començat amb un pla pilot per tractar d’establir una línia de treball comuna, tot i que el pla s’adequa a cada ajuntament”, ha incidit.

Dinamització i formació

Així mateix, també s’han dut a terme actuacions dinamitzadores, orientades majoritàriament a la gestió i manteniment de les xarxes socials institucionals, reforçament de la imatge corporativa, elaboració de cartells informatius, difusió de campanyes de normalització lingüística posades en marxa per part de la mateixa Diputació de València, assessorament i participació en esdeveniments culturals, a més de facilitar informació de les ajudes i subvencions relacionades amb la política lingüística.

Totes aquestes actuacions han estat acompanyades d’activitats de formació per als funcionaris i tècnics municipals, orientades a l’ús de recursos lingüístics i tecnològics, proporcionar recursos per al llenguatge administratiu, sessions formatives per al personal administratiu i la ciutadania, entre d’altres.

CCOO alerta de la manca de personal

Comissions Obreres rebutja que en la plantilla de 2017 no s'incremente el personal de la Unitat de Normalització Lingüística provincial “mentre s'augmenta el pressupost i es compromet l'edició bilingüe del Butlletí oficial de la província”.

La saturació del servei ha arribat a tal punt, asseguren des del sindicat, “que els traductors es troben amb greus dificultats per a mantenir el nivell de qualitat dels textos”.

Tot i haver-se “quadruplicat” el pressupost del departament des de l’últim exercici del PP, situant-lo en 322.000 euros, això “ no ha significat un augment d’efectius”. CCOO assenyala que, “no només cal augmentar la plantilla de treballadores i treballadors tècnics, sinó que es necessita personal de suport i administratiu si es vol garantir una correcta gestió pressupostària i racionalitzar els recursos”

Aquest divendres 13 de desembre han exigit mitjançant un comunicat “que es reforce decididament la seua plantilla si l'aposta pel valencià de la nova Diputació és real i va més enllà de declaracions i gestos”.

Consulta aquí más noticias de València.