El Consorci Riu Millars alerta que el cranc blau s'expandix "sense control"
El Consorci Riu Millars alerta que el cranc blau s'expandix "sense control" CONSORCIO RIO MIJARES

L'expansió d'esta espècie atlàntica americana ha sigut "brutal" en tan sols dos anys, segons el Consorci, que ha assenyalat que este fet no només ha ocorregut a la desembocadura del riu Millars, sinó també en tota la Comunitat Valenciana.

"La primera vegada que ho vam trobar es tractava d'un exemplar aïllat adult, la gola sud encara estava tancada i l'aigua era salobre", ha explicat el guarda del Consorci Riu Millars, David López, qui ha assenyalat que després no van tornar a tindre notícies del cranc blau fins a maig de 2016, "que ha sigut una barbaritat".

Segons ha destacat, han començat a eixir "d'una manera exagerada", i des del mes de maig estan veient-los caminant per la riba del riu i pel fons, i fins i tot en època de reproducció es veuen emparellats. "Després els pescadors han anat comunicant-nos que els treuen per quilos i diàriament, els pesquen amb canya i amb sardina", ha afegit.

La troballa del cranc blau es va comunicar immediatament a la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana i un equip de tècnics del Servei de Vida Silvestre es va desplaçar al Millars per a realitzar un mostreig. El resultat és "preocupant", segons el Consorci, ja que s'hi ha trobat una gran quantitat de crancs blaus de diferents mesures i edats.

PRESENT EN TOT EL LITORAL VALENCIÀ

"La situació del cranc blau amb dades actualitzades des de fa unes quantes setmanes és que és present en tot el litoral mediterrani valencià, des del nord de Peníscola (Castelló) fins al sud de Guardamar (Alacant), en el litoral costaner de les tres províncies, en desembocadures de rius i a les zones humides", ha subratllat Juan Jiménez, cap del servei de Vida Silvestre de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.

La Direcció General del Medi Natural i Avaluació Ambiental del Govern valencià ha publicat fa poc un informe que avalua la situació del cranc blau a la Comunitat Valenciana entre el període 2014 i 2016. Els primers avisos de la presència de l'espècie la van fer el 2014 pescadors del Palmar de l'Albufera de València i pescadors esportius que els havien capturat amb canya.

Les primeres eren escasses, d'entre 1 i 2 individus, però actualment es treuen animals de totes les edats, talles i fins i tot femelles carregades d'ous. Per exemple els pescadors del Palmar han arribat a pescar en dos dies més de 100 quilos de crancs blaus.

Segons l'informe, l'espècie s'ha registrat ja en 12 països mediterranis. A conseqüència d'esta excepcional proliferació es considerada una de les 100 pitjors espècies invasores del Mediterrani.

"Des del Servei de Vida Silvestre hem d'estar damunt de les espècies invasores per a veure la seua expansió, però especialment l'efecte sobre les nostres espècies amenaçades, pel que vam valorar les possibilitats d'eradicació, però en este cas són nul·les perquè ja tenim l'experiència d'altres casos", ha assenyalat Jiménez.

RECURSOS ECONÒMICS

Alhora, ha apuntat que "farien falta enormes recursos econòmics i tot i així seria gairebé impossible". "Ara estem en la tercera fase que és veure si el cranc blau afecta alguna espècie vulnerable com els bivalves d'aigua dolça que hi ha en les nostres zones humides".

El cranc rep el seu nom per les potes de color blau purpuri. Esta espècie habita originàriament les llacunes, la costa i els estuaris de la costa atlàntica des de nord Amèrica fins a l'Uruguai. Són crustacis que mengen qualsevol cosa, des de musclos, cargols, peixos fins i tot carronya i altres crancs blaus.

Esta espècie és present a la costa mediterrània espanyola des de fa anys però ha estat des del 2015 quan s'ha disparat la seua expansió. "La mà de l'home ha d'estar darrere, però d'una manera indirecta, i no sabem si ha arribat a través de l'aigua de llast dels vaixells de transport, si han sigut les corrents que han traslladat les larves entre poblacions mediterrànies orientals i occidentals o si estem veient un procés de canvi climàtic", ha ressenyat Jiménez.

Consulta aquí más noticias de Castelló.