Una jutge d'Alacant suspèn cautelarment el canvi de nom de carrers franquistes i ordena reposar plaques retirades
Una jutge d'Alacant suspèn cautelarment el canvi de nom de carrers franquistes i ordena reposar plaques retirades EUROPA PRESS

La titular del jutjat del contenciós administratiu número quatre d'Alacant ha accedit a la mesura cautelar proposta pel grup municipal del PP a l'Ajuntament contra la decisió de la junta de govern local de canviar de nom als carrers amb denominacions franquistes, una mesura que ha decidit suspendre i sobre la qual ha ordenat reposar les plaques ja retirades.

Així ha atès el recurs presentat pel PP el passat 7 de desembre contra l'acord de la junta de govern que va decidir este canvi en el nom dels carrers. Així ho recull la interlocutòria del jutjat, de data d'este mateix dijous, donada a conéixer pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

La jutgessa ordena la paralització del canvi de plaques de retolació de les vies públiques "en les en les que materialment no s'haguera produït", el restabliment "a la major brevetat possible" de les plaques primitives en les que s'haja fet i la retirada de les quals ja s'hagueren col·locat.

A més, ordena la paralització de tots els tràmits administratius iniciats en ordre al canvi de denominació de les vies afectades així com de les comunicacions oportunes a les persones, entitats, organismes afectats i als caps de diferents àmbits i unitats administratives municipals, per a fer-los saber que este acte administratiu es troba suspès i, per tant, no pot desplegar els seus efectes.

SENSE RAONS "D'URGÈNCIA"

En la interlocutòria s'indica que l'Ajuntament d'Alacant malgrat tindre coneixement no sol del recurs sinó a més de l'obertura de la corresponent peça de mesura cautelar va procedir "de manera precipitada i immotivada, tenint en compte que no concorrien raons d'urgència" a la realització de l'acte administratiu impugnat.

La jutgessa cita com a jurisprudència la resolució del Tribunal Suprem de 2 de març de 2016 i conclou que l'administració, per tant, no pot executar un acte administratiu que ha sigut recorregut per l'interessat i sobre el qual s'ha sol·licitat l'adopció de mesures cautelars.

A això afegix que en aplicació de la doctrina és "evident" que l'administració, després d'haver executat l'acte administratiu malgrat conèixer la tramitació de la mesura cautelar, "va robar tal competència a l'òrgan judicial" en els termes utilitzats pel Tribunal Suprem.

L'equip de govern d'Alacant va anunciar el mes de juliol passat la seua intenció de canviar els noms de carrers relacionats amb la Guerra Civil i el règim franquista a la ciutat a partir dels mesos de setembre i octubre, en aplicació de la llei de memòria històrica.

A mitjan desembre, el consistori va posar en marxa la mesura de canvi de la primera de les 46 carrers franquistes de la ciutat, de manera que l'avinguda Adolfo Muñoz Alonso, al barri de San Blas, va passar a ser de les '27 Constituents'.

Consulta aquí más noticias de Alacant.