El cinema colombià arriba a la Filmoteca de València amb un cicle d'11 pel·lícules
El cinema colombià arriba a la Filmoteca de València amb un cicle d'11 pel·lícules FILMOTECA DE VALENCIA

'El abrazo de la serpiente' (2015) de Ciro Guerra.

La mostra serà presentada al públic de la sala Berlanga pel cap de programació de la Filmoteca, José Antonio Hurtado, i el cònsol de Colòmbia a València, Felipe Carreño, amb l'assistència del director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, el cicle d'11 pel·lícules de recent producció ha sigut programat en col·laboració amb el Ministeri de Relacions Exteriors de Colòmbia i el Consolat de Colòmbia a València, i podrà veure's fins al 9 de febrer.

Es tracta de la primera mostra extensa de cinema colombià que s'organitza a València i entre les set pel·lícules de ficció i els quatre documentals seleccionats figuren diversos títols inèdits a Espanya.

En la programació de gener destaquen els dos últims llargmetratges del jove Ciro Guerra, un dels cineastes més rellevants del panorama cinematogràfic colombià de l'última dècada.

La mostra de cinema colombià s'inaugura amb 'El abrazo de la serpiente', una combinació de cinema d'aventures i exploració etnogràfica amb una cuidada fotografia en blanc i negre. Nominada a l'Oscar i guanyadora d'un premi especial en la 'Quinzena de Realitzadors' del festival de Canes, explora la naturalesa amazònica al mateix temps que traça un relat sobre la memòria dels pobles indígenes i el poder destructor del colonialisme.

També de Ciro Guerra és 'Los viajes del viento' (2009), que es va presentar en la secció 'Una certa mirada' del festival de Canes i se centra en la història d'un vell acordionista de tornada a la seua terra al nord de Colòmbia.

En el cicle també destaquen dues produccions de ficció en les quals la naturalesa té un paper destacat: 'Cazando Luciérnagas' (2013) de Roberto Flores Pietro i 'La sirga' (2012) de William Vega, que s'aproxima al tema de la violència al camp colombià des d'una perspectiva narrativa poc habitual. Les dues pel·lícules s'enquadren d'aquí al corrent de l'anomenat 'cinema regió' en estar realitzades per cineastes que no procedixen de Bogotà, sinó de la perifèria.

En gener també estan programats els documentals 'Apaporis secretos de la selva' (2012) d'Antonio Dorado Zúñiga, centrat en els mites indígenes mil·lenaris de la selva; i 'Gabo, la magia de lo real' (2015), de Justin Webster, un recorregut per la biografia de Gabriel García Márquez que rastreja les influències de les seues experiències vitals en la seua obra literària.

Completen el cicle en el mes de febrer els documentals musicals 'El viaje del acordeón' (2015) d'Andrew Tucker i 'Porro hecho en Colombia' (2015) d'Adriana Lucía; a més dels llargmetratges de ficció 'Los hongos' (2014) d'Oscar Ruiz Navia, 'Sofía i el terco' (2014) d'Andrés Burgos; i 'Del amor y otros demonios' (2009) de Hilda Hidalgo, adaptació de la novel·la homònima de García Márquez.

Consulta aquí más noticias de València.