Comunitat Valenciana

Podem pregunta al Govern pels guàrdies civils de Gata que es van negar a atendre a un edil per parlar en valencià

  • La diputada de Podem Àngela Ballester ha dirigit al Govern de Mariano Rajoy una sèrie de preguntes relacionades amb els guàrdies civils de Gata de Gorgos (Alacant) que, segons el primer tinent d'alcalde del municipi i secretari general de Podem Gata, Jaume Monfort, es van negar a atendre una petició seua per parlar-los en valencià.
Ángela Ballester
Ángela Ballester
EUROPA PRESS
Ángela Ballester

Ballester, en un comunicat, ha explicat que els fets han passat el passat 6 de desembre en Gata de Gorgos quan el primer tinent d'alcalde del municipi i secretari general de Podem Gata, Jaume Monfort, va ser recriminat per la Guàrdia Civil per parlar en valencià.

Va passar quan l'edil va cridar l'atenció a una patrulla de la Guàrdia Civil per aparcar el seu vehicle en un lloc prohibit i clarament indicat. Monfort es va dirigir als agents en valencià i van respondre exigint-li que es dirigira a ells "en espanyol". Els agents li van reclamar el número del DNI i li van indicar que l'identificaven per faltar al respecte a l'autoritat "per parlar-los en valencià".

Àngela Ballester ha manifestat que "en un estat democràtic plurinacional i plurilingüístic com el nostre és fonamental garantir el dret dels ciutadans a ser atesos per l'Administració en la seua llengua materna".

La diputada de Podem ha advertit que malgrat això, a l'últim Informe sobre el compliment a Espanya de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d'Europa, el Comitè responsable recordava a les autoritats espanyoles el deure respecte a la situació del valencià i a aplicar el seu article 7.

En concret, este article assenyala que "en matèria de llengües regionals o minoritàries, als territoris on aquestes llengües es practiquen i segons la situació de cada llengua, les parts fonamentaran la seua política, la seua legislació i la seua pràctica sobre els objectius i els principis següents: la facilitació o el foment de la feina oral i escrit de les llengües regionals o minoritàries en la vida pública i en la vida privada".

També ha incidit la diputada sobre el fet que la Guàrdia Civil hi haja redactat presumptament una "nota interna" on acusen a Jaume Monfort d'agressió verbal contra els agents per parlar-los en valencià.

Per tot això, Ballester pregunta al Govern si existix una nota interna de la Guàrdia Civil sobre l'incident amb el primer tinent d'alcalde de Gata de Gorgos i sobre si la Guàrdia Civil té protocols o indicacions perquè en els ciutadans puguen dirigir-se als seus efectius en qualsevol de les llengües cooficials en el territori en el qual es troben.

També interpel·la a l'Executiu de Rajoy sobre si té el Govern plans específics per a complir amb les recomanacions del Comitè del Consell d'Europa de protecció i promoció del valencià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento