Comunitat Valenciana

La ciutat de València s'estrena en els festivals de cinema de terror amb 'Paura'

  • Sorgeix davant del "dèficit" de cinema d'aquest tipus a València i per a servir d'aparador per a les expressions cinematogràfiques relacionades.
  • El material que es projectarà del 20 a l28 de gener és el resultat de la selecció de 2.100 vídeos presentats a la primera edició d'aquest certamen.
  • S'han rebut 2.100 vídeos de totes les parts del món, des del Canadà, els Estats Units, passant per l'Argentina o el Brasil i altres parts d'Europa.
Imagen del festival internacional de cine de terror Paura
Imagen del festival internacional de cine de terror Paura
FESTIVAL
Imagen del festival internacional de cine de terror Paura

El cinema de terror arribarà aquest mes de gener a València en forma d'onze llargmetratges, vuit documentals, 20 animacions, 50 curts, 31 peces amateurs i 20 vídeos experimentals, que componen el I Festival Internacional d'aquest gènere a la ciutat, sota el nom de 'Paura', terme italià que significa por.

El certamen, que es celebrarà del 20 al 28 de gener, sorgeix davant del "dèficit" de cinema d'aquest tipus a València i per a servir d'aparador per a qualsevol tipus d'expressió cinematogràfica adscrita al gènere de terror, ja siguen obres de ficció, experimentals, animació, documentals, llargmetratges, curtmetratges, produccions amateurs o professionals, han explicat en roda de premsa els directors del festival, Ramón Alfonso i Joaquín Vallet.

El material que es projectarà és el resultat de la selecció de 2.100 vídeos presentats a la primera edició d'aquest certamen, que advoca per les peces més "arriscades i independents del panorama actual", han descrit els seus responsables.

Per a Vallet, la idea va sorgir per l'amor que comparteixen els directors pel cinema en general i pel "dèficit" que veien del gènere a València. "Ací a València concretament notàvem un dèficit en aquesta línia", ha afirmat.

La idea és apostar perquè no només el cinema fantàstic tinga una cabuda clara sinó per la vessant independent del cinema fantàstic, és a dir, "per les expressions d'aquest gènere que tenen una qualitat prou interessant perquè es puguen veure en festivals com a mínim", ha explicat Vallet.

Tant Vallet com Alfonso esperaven rebre un màxim de 500 peces en total a causa de la "humilitat" del certamen. La sorpresa els va arribar quan el termini es va tancar amb 2.100 vídeos arribats de totes parts del món, des del Canadà, els Estats Units, passant per l'Argentina o el Brasil i altres parts d'Europa. "Hem rebut propostes sense cap tipus de filtre i hem pogut fer una radiografia de per on es mou el cinema absolutament valuosa", ha aclarit Vallet.

El jurat consta de tres professionals del sector tot i que desvinculats del cinema de terror ja que consideren que la gent que no està vinculada al gènere pot ser "més suggestiva". Un dels membres de jurat és documentalista, una altra és una professora d'història de l'art i, per últim, un director d'una websèrie.

"Sense un duro"

El certamen audiovisual naix sense el suport d'institucions públiques i amb l'objectiu d'atreure als amants del gènere fantàstic. Els directors es van embarcar "sense un duro" a la realització d'un festival internacional que esperen tinga una bona acollida per part del públic.

Alhora, tant Vallet com Alfonso sostenen que en una primera edició és preferible veure la resposta del públic i tindre referències reals per a dirigir-se l'any que ve a les institucions i demanar subvencions. "La idea és molt abstracta per a dirigir-nos a l'administració en una primera convocatòria, sense xifres", han explicat.

Per aquest motiu, el pressupost d'enguany és "inexistent", de fet els directors han hagut de posar diners propis. "Hem posat diners de la nostra butxaca, però aliè a la nostra economia el pressupost és zero", han dit.

A causa de la falta de pressupost, el premi serà honorífic, és a dir, un diploma o una menció per als premiats. Estan segurs que la resposta no serà massiva si es comparen amb el Festival de Cinema de Sitges, que complirà 50 anys en 2017, i que ja està consolidat. Tot i que no aspiren a comparar-se al certamen català, el seu "somni", ara com ara, és omplir les sales d'Aragó Cinema i ser reconegut com un festival exclusiu del gènere fantàstic.

La idea original va nàixer d'una conversa de cafeteria entre Vallet i Alfonso, que des de feia temps venien somiant amb la idea de muntar un festival internacional a València però mai s'havien atrevit a posar-ho en marxa. "Si haguérem sabut l'embolic en el qual ens estàvem ficant, possiblement no ho hauríem fet", ha aclarit Alfonso.

Els directors no tenien cap referència anterior ja que aquesta és la primera edició. Alfonso ha reconegut que ha sigut molt complicat i que està sent esgotador però "tremendament satisfactori i gratificant".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento