Comunitat Valenciana

Tous aplica un nou sistema de reforestació impulsat per la Comissió Europea

  • El projecte 'The Green link' es basa en "un innovador i innovador mètode de cultiu com ajuda de la reforestació".
  • Funciona mitjançant caixes de "cartró reciclat, molt eficient com a reserva d'aigua de baix cost i cent per cent biodegradable".
  • Es preveu la plantació d'"una extensa varietat d'espècies en diferents tipus de sòls situats en zones semiàrides i àrides al llarg de la conca mediterrània".
Sistema de reforestación
Sistema de reforestación
AYUMTAMIENTO DE TOUS
Sistema de reforestación

La població valenciana de Tous aplica en àrees del seu terme municipal desforestades per processos d'incendis un innovador sistema de reforestació després d'haver estat elegida com un dels dos punts del territori valencià per a posar en pràctica un nou projecte de la Comissió Europea encaminat a restaurar zones desertificades, deprimides i fa poc cremades, segons ha informat l'Ajuntament d'aquesta població en un comunicat.

Aquesta iniciativa s'emmarca en les actuacions impulsades per la Comissió Europea per a "promoure les noves tecnologies en la lluita contra els impactes del canvi climàtic que afecten particularment els països europeus de la conca mediterrània com una de les zones més sensibles i vulnerables del planeta".

El projecte, Life i anomenat 'The Green link', es basa en "un innovador i innovador mètode de cultiu com ajuda de la reforestació", especialment, "en llocs on el fracàs de la restauració pot arribar al 70% de sempre de plantació". La seua idea és "reemplaçar el reg inviable per l'ús de cubetes d'aigua".

Així, els experiments realitzats per a aconseguir aquest objectiu amb les caixes d'aigua van donar lloc a la "cubeta Cocoon, feta de cartró reciclat, molt eficient com a reserva d'aigua de baix cost i cent per cent biodegradable", ha explicat el consistori, que ha apuntat que aquesta tècnica "ha mostrat taxes de supervivència del 90% en assajos de restauració sense reg, fins i tot en zones desèrtiques".

El projecte preveu la plantació d'"una extensa varietat d'espècies en diferents tipus de sòls situats en zones semiàrides i àrides al llarg de la conca mediterrània", en què "preval l'escassetat d'aigua i les altes temperatures". Amb aquest tipus d'actuacions es pretén "convertir les terres degradades en sòls fèrtils i saludables i demostrar que la tecnologia Cocoon és econòmicament viable i pot utilitzar-se com a eina per a dissenyar estratègies de reforestació a gran escala en àrees on el reg és impossible o inviable".

La cubeta Coccon es compon d'un dipòsit d'aigua, un forat central per a incorporar la plàntula, unes metxes poroses que transmeten la humitat del dipòsit cap a la planta i uns materials confeccionats amb pasta de paper segellada amb cera natural per a donar-li estanquitat".

D'aquesta manera, s'aconsegueix "un tractament repel·lent per a espantar a xicotets animals, una tapa de tancament amb un forat central i un protector de coberta que ajude en els estadis inicials, sempre difícils, a proporcionar aixopluc, asil, i mitjans, en un entorn on la planta puga subsistir en condicions adverses".

A més, en el moment de la plantació, cada planta és reforçada amb la incorporació de microelements, fongs i bacteris per a microrrizar les arrels, i alhora s'augmenta l'àrea d'absorció superficial, l'accés a la humitat del terra, la millora de la seua estructura i la consecució en el futur d'arbres dotats d'arrels profundes i nombroses que faciliten i asseguren el millor desenvolupament sostenible, ha detallat l'Ajuntament.

Pins, alzines i garrofers

Aquest projecte es desenvolupa a Itàlia, Grècia i en punts concrets de Catalunya, Andalusia, Canàries i València. A Tous s'han plantat una varietat d'espècies com pins, alzines, garrofers, arboços, sabines o oliveres. En total, la tècnica s'ha aplicat en cinc hectàrees de cultiu. La plantació es repetirà a la primavera en les mateixes condicions per corroborar el moment idoni de la plantació.

Al capdavant d'aquesta està José Luis Rubio, expresident de la Societat Europea de Conservació de Sòls i cap del Departament de Degradació i Conservació de Sòls del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE). El consorci internacional que col·labora en aquest projecte inclou institucions científiques de relleu a Europa al costat d'empreses especialitzades en la temàtica.

A València, es té la participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a través del CIDE. Seran els seus tècnics i professionals en el tema els que portaran endavant tots els assajos sobre avaluació i caracterització de les propietats del terra, higrometria, dinàmica de la biologia del terra, emissions de diòxid de carboni i el desenvolupament metodològic de la monitorització del creixement de les plantes i la degradació de les cubetes de cultiu en tots els llocs elegits de l'Europa mediterrània.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento