Comunitat Valenciana

Les marionetes s'estrenen al Palau de Les Arts amb l'òpera barroca 'Philemon und Baucis'

  • L'espectacle es representarà en les taules del Teatre Martín i Soler també l'11, el 12 i el 15 de gener.
  • És una proposta "multiedat", "perfecta per a tots", per la qual podran gaudir d'ella els espectadors d'"un a cent anys".
  • És "un espectacle visualment extraordinari" i que ofereix l'oportunitat d'obrir l'òpera a joves generacions".
Imagen de la ópera para marionetas 'Philemon und Baucis'
Imagen de la ópera para marionetas 'Philemon und Baucis'
PALAU DE LES ARTS REINA SOFÍA
Imagen de la ópera para marionetas 'Philemon und Baucis'

Les marionetes apujaran diumenge que ve per primera vegada a l'escenari del Palau de les Arts Reina Sofia de València de la mà de la companyia Carlo Colla e Figli, responsable de la posada en escena, i baix la direcció musical de Fabio Biondi al capdavant de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, per a interpretar l'opera 'Philemon und Baucis', composta per Franz Joseph Haydn i estrenada a Àustria al segle XVIII.

Les lletres cantades d'aquest espectacle les interpretaran membres del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo, mentre que les gravades correspondran a La Farsería. L'espectacle es representarà en les taules del Teatre Martín i Soler també l'11 de gener, amb una funció didàctica, i el 15 de gener a les 18.00 hores, com l'estrena, i el 12 de gener, a les 20.00 hores.

L'intendent-director artístic del Palau de Les Arts Reina Sofia, Davide Livermore, ha indicat, en la roda de premsa de presentació d'aquesta òpera, que es tracta d'una peça "que farà les delícies" dels qui acudisquen a veure-la. Sobre aquesta qüestió, Biondi, que ha participat també en aquesta compareixença, ha assenyalat que és una proposta "multiedat", "perfecta per a tots", per la qual podran gaudir d'ella els espectadors d'"un a cent anys".

'Philemon und Baucis' relata una història protagonitzada per dos ancians, Filemón i Baucis, als qui disfressats de pelegrins sol·liciten refugi a sa casa els déus Mercuri i Júpiter per a posar a prova la seua bondat. Alhora, aquest últim pretén reparar el dany que els va causar al matar al seu fill, Aretes, i a la seua nora, Narcisa, amb un dels seus llamps i els ressuscita.

L'obra té una durada aproximada d'una hora, un temps segons Livermore, "ideal per als nous espectadors", perquè joves i xiquets, a més del públic adult, puguen gaudir de l'"impressionant part musical i visual" d'aquesta peça. "Això és un diamant. És extraordinari veure una cosa tan pura i buscar el reflex d'una part profunda de cadascun de nosaltres, la puresa, la part més fina de l'ànima", ha exposat l'intendent de Les Arts.

Livermore ha valorat que per a la posada en escena d'aquesta peça de Franz Joseph Haydn es compte a València amb la participació de "dos especialistes", en al·lusió a Fabio Biondi i Carlo Colla. Del primer ha dit que és "un màxim expert d'aquest repertori" i del segon ha destacat el "luxe" de tindre una companyia com la que lidera, amb "cinc generacions d'artistes i 200 anys d'història i gires a tot el món" i considerada "la millor de marionetes de l'actualitat".

Biondi, per part seua, ha assegurat estar "emocionat i content per fer aquest espectacle a València", la ciutat que ha considerat sa casa i ha valorat la tasca desenvolupada al costat de Colla, així com que "tota la crítica italiana hi haja reconegut la puresa" d'aquest muntatge per posar en escena aquesta òpera per a marionetes de Haydn, la partitura del qual va sobreviure a un incendi amb el qual van desaparèixer altres d'aquest autor.

El director musical ha assenyalat que de l'obra, amb llibret de Gottlieb Konrad Pfeffel, no cal pensar que per ser una òpera per a marionetes i que poden veure tots els públics és una obra "simple o feta per a xiquets". Ha dit que suposa "una manera de veure l'òpera" i té "música, fins i tot, molt dramàtica", amb "contingut i música densa". "Es tracta d'una barreja perfecta. Aquesta partitura realment, està escrita per a marionetes", ha dit, i alhora ha ressaltat el "sentiment humà" que transmet l'obra, que "parla molt" i té en la seua música "un contingut molt profund".

Alhora, Fabio Biondi ha qualificat de "miracle" seguir aquest espectacle "sense veure l'orquestra" i als cantants, de manera que només es veuen sobre les taules les marionetes. Ha valorat que això permeta "que efectivament semble que aquestes estiguen cantant" i que facilite la concentració en la representació. Sobre aquesta qüestió, ha asseverat que aquest és "un espectacle visualment extraordinari" i ha insistit en l'oportunitat que ofereix per a obrir l'òpera a joves generacions".

"Personatges a través dels fils"

Carlo Colla, que també ha assistit a la roda de premsa, ha agraït la "bona acollida" rebuda a València i ha secundat les paraules de Livermore i Biondi per a descriure 'Philemon und Baucis' i la representació que es podrà veure al Palau de Les Arts. El responsable de la direcció d'escena i marionetes ha assegurat que aquestes arriben a "superar" en "els seus moviments" a l'ésser humà, als actors tradicionals.

"Deixen d'existir i es converteixen en el personatge a través dels fils", ha afirmat, i alhora ha afegit que "la marioneta sempre és relació amb la música" i ha recordat la tradició de la seua família en aquest tipus d'espectacles, amb "un gran repertori". Colla ha confiat que el muntatge agrade a València.

"Lluny del màrqueting"

Preguntat per la manera amb la qual els músics i els cantants afronten un espectacle en el qual no se'ls veu i en què no són els principals actors, Fabio Biondi ha dit, com ha apuntat també Livermore, que amb aquesta obra s'està "molt lluny del màrqueting", "servint a la música de veritat" i "totalment en la bellesa" perquè "hi ha un objecte més important que nosaltres".

Colla, que ha indicat sobre la posada en escena que en la representació es respecta el barroc, ha declarat que hi ha "equilibri" i que "tot està unit, les marionetes, les veus i l'orquestra". "Les marionetes són instruments musicals en la nostra mà, al servei nostre. Aquest llibret no separa la música de les marionetes", ha afegit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento