Comunitat Valenciana

La Guàrdia Civil detecta VIH en un mico confiscat i alerta que altres 42 estan sense localitzar

  • La prohibició de posseir qualsevol tipus de primat està motivada sobretot per la facilitat que tenen per a ser portadors de greus malalties.
  • Poden ser portadors de malalties mortals com la malària, el dengue, la ràbia i la SIDA, i és difícilment detectable, ja que la seua procedència és il·legal.
  • El cos aconsella que "extremen" les seues precaucions a l'hora d'interactuar amb primats, i aconsella contactar amb el Seprona.
Uno de los monos incautados en la operación
Uno de los monos incautados en la operación
GC
Uno de los monos incautados en la operación

La Guàrdia Civil d'Alacant ha alertat aquest dijous d'un greu risc per a la salut després de descobrir que un primat confiscat en una operació desenvolupada el mes d'octubre passat és portador d'anticossos dels virus VIH i HTLV (virus linfotròpic de cèl·lules humanes). En aquesta intervenció contra la venda il·legal de fauna, s'ha constatat l'existència de 67 micos, que serien criats en domicilis particulars i després venuts, dels quals 42 estan encara en parador desconegut, segons ha informat l'institut armat en un comunicat.

Per aquest motiu, ha alertat del risc per a la salut per a persones que manipulen aquests animals i ha subratllat que la prohibició de posseir qualsevol tipus de primat està motivada sobretot per la facilitat que tenen per a ser portadors de greus malalties, que transmeten a les persones dels seus entorns, amb "altes possibilitats" de causar fins i tot la mort.

La Guàrdia Civil ha demanat a persones que tinguen una espècie prohibida o coneguen d'algú en esta situació, que "extremen" les seues precaucions a l'hora d'interactuar amb qualsevol tipus de primat, i aconsella contactar amb el Seprona per a "solucionar esta situació de perill".

Segons ha explicat la Guàrdia Civil, el passat 14 d'octubre el Seprona de la Guàrdia Civil d'Alacant, en el marc de l'Operació Titisali, investigava set persones -quatre a Alacant, dos a Múrcia i una a Sevilla- com a presumptes autores de diversos delictes relatius a la protecció de flora i fauna, pertinença a organització criminal, falsedat documental i usurpació d'estat civil.

La investigació va estar centrada en la venda il·legal de fauna, en concret de primats de la classe Tití, protegits pel conveni CITIS, que eren criats en domicilis privats per particulars que tenien relació amb botigues d'animals i que, després, els posaven a la venda, de manera il·legal, a través fins i tot d'aquests mateixos establiment.

Dipositats en dos centres

En l'operació s'ha constatat l'existència de 67 exemplars de primats, si bé només han sigut localitzats 25 d'ells i es va intervindre un total de 20 vius, que han sigut dipositats en dos centres de recuperació, Arca de Noè a Alacant i AAP Primadomus a Villena.

De les diverses anàlisis i controls sanitaris realitzats als primats, s'ha descobert que un dels exemplars, de l'espècie 'Chlorocebus tantalus' o 'mono verd de Guinea', és portador d'anticossos dels virus VIH i de HTLV (virus linfotròpic de cèl·lules humanes).

De les evidències trobades de l'existència de 67 micos, se sap que 42 d'ells estan encara en parador desconegut, "amb el consegüent risc per a la salut de les persones que els manipulen".

En espera d'una segona anàlisi

L'anàlisi ha sigut feta pel Centre de Rescat AAP Primadomus de Villena (Alacant) en el laboratori Erasmus MC de Rotterdam (Holanda) mitjançant la tècnica LIA (immunoassaig en línia), si bé s'està en espera de rebre els resultats d'una segona anàlisi, feta amb sis setmanes de diferència, i enviat a un altre laboratori diferent, que confirme el primer resultat.

La Guàrdia Civil recorda que els micos TITIs Pinzell Blanc (Callithrix jacchus) i Pinzell negre (Callithrix penicillata) són espècimens protegits a l'Apèndix II del Conveni Internacional d'espècies amenaçades de Fauna i Flora Silvestres, mitjançant el control del seu comerç (CITIS) i per la Directiva 92/65/CEE que regula el comerç d'este tipus d'animals i limita la tinença de simis als organismes, instituts i centres oficialment autoritzats.

Segons l'institut armat, els posseïdors de primats, sense legalitzar, sense conèixer la seua procedència o sense fer un control sanitari, "estan posant en greu risc la seua vida i la dels quals l'envolten" i ha advertit que aquest tipus de micos, "tot i ser intel·ligents i en molts casos adorables com a mascotes, poden ser portadors de malalties mortals com la malària, el dengue, la ràbia i la SIDA, com en este cas, i és difícilment detectable ja que la seua procedència és il·legal i no està sotmesa als controls sanitaris necessaris".

Sobre esta qüestió, recalca que un certificat veterinari "no garanteix la legalitat, la procedència, ni el control sanitari de l'animal, ja que en la majoria dels casos són falsificacions" i, en altres, "el control sanitari fet no és suficient per a salvaguardar el risc per a la salut de les persones".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento