Comunitat Valenciana

Una dotzena de municipis de la Comunitat Valenciana suspenen en despesa social

  • L'Associació de Directors de Serveis Socials qualifica de “pobres en inversió social” a Alboraia, Bétera i Paiporta, entre altres localitats de la Comunitat.
  • La candidatura dels 36 ajuntaments ha rebut el vot del 38,7% dels 527 emesos pels associats i simpatitzants, seguits molt de prop pel FMI.
  • S'ha considerat “pobres en inversió social” a aquells ajuntaments el pressupost dels quals per habitant en serveis socials és inferior al 60% de la mitjana del pressupost.
El servicio de comedor social de Sant Andreu de la Barca está dirigido a mayores.
El servicio de comedor social de Sant Andreu de la Barca está dirigido a mayores.
AJUNTAMENT SANT ANDREU DE LA BARCA
El servicio de comedor social de Sant Andreu de la Barca está dirigido a mayores.

Els ajuntaments, encara que no posseeixen totes les competències en serveis socials, juguen un paper important a l'hora de prestar serveis als seus veïns, principalment perquè es tracta de l'administració més pròxima, i més concretament els de municipis grans, amb més pressupost i mitjans.

L'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials va anunciar ahir que el Premi Cor de Pedra que concedeix anualment als qui s'han destacat per la pitjor labor en matèria de promoció social ha recaigut en l'edició 2016 sobre 36 ajuntaments que amb més de 20.000 veïns, “són oficialment pobres en inversió social”. En el cas de la Comunitat Valenciana, són 12 consistoris en els quals ha recaigut aquesta consideració, sies d'Alacant i sis de València.

Els ajuntaments Cor de Pedra a la Comunitat són els de Alfàs del PI, El Campello Mutxamel, Sant Vicent del Raspeig, Torrevella i Villena, a Alacant, i Alboraia, Algemesí, Bétera, Oliva, Paiporta, i la Pobla de Vallbona, a València.

La candidatura dels 36 ajuntaments ha rebut el vot del 38,7% dels 527 emesos pels associats i simpatitzants de l'organització, seguits molt d'a prop pel Fondo Monetari Internacional (FMI) amb el 36,7% (193 vots) i la tercera candidatura, Juan Antonio Pla Reig, Bisbe d'Alcalá, que ha obtingut el 24,7 % (130 vots).

S'ha considerat “pobres en inversió social” a aquells ajuntaments el pressupost dels quals per habitant en promoció social i serveis socials és inferior al 60% de la mitjana del pressupost del conjunt d'Ajuntaments de 20.000 habitants (36,09 euros en 2015 amb una mitjana de despesa per habitant en 2015 de 60,15 euros).

A més dels de la Comunitat Valenciana, s'inclouen els ajuntaments Los Barrios i Fuengirola (Andalusia), Sant Josep de sa Talaia en Balears, Vila-seca (Catalunya), Almendralejo, Don Benito, Mèrida i Plasencia (Extremadura); Carballo, Cangas, Pontevedra i Redondela (Galícia); Aranjuez, Ciempozuelos, Colmenar Viejo, Collado-Villalba, Galapagar, Leganés, Paracuellos de Jarama, Pozuelo de Alarcón, Torrejón d'Ardoz, i Villaviciosa de Odón (Madrid) i Cieza i Torre Pacheco (Múrcia).

“Aquests ajuntaments oficialment pobres en inversió social, ajuntaments sense ànima, insensibles al sofriment dels seus conveïns més necessitats, són sens dubte mereixedors de rebre un Cor de Pedra que els ho reconega”, diu l'organització, que remetrà a cadascun dels consistoris un guardó acreditatiu, “amb el desig que lluïsca en el despatx de l'alcalde perquè a l'hora d'elaborar els pressupostos recorden la importància d'invertir en serveis socials”.

El premi Cor de Pedra va ser instituït en 2013 per l'Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials per a reconèixer a les persones o institucions que mostren major insensibilitat i les seues opinions i actuacions produïsquen més desemparament i patiment a les persones i famílies més vulnerables.

També n'hi ha d'“excel·lents”

En l'informe elaborat per aquesta associació també s'inclou un llistat amb 12 consistoris “excel·lents” a Espanya, en el qual no hi ha cap de la Comunitat. Figuren cinc ajuntaments andalusos, tres de Barcelona, un de Burgos i també els de Las Palmas de Gran Canaria, Zaragoza i Madrid.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento