La discriminació laboral expulsa la dona del camp

El nombre de pageses s’ha reduït una quarta part a Catalunya els últims quatre anys. Cobren menys i la majoria dels beneficis se’ls emporten els homes
El nombre de pageses s’ha reduït una quarta part a Catalunya en els últims quatre anys. S’ha passat de 16.100 dones ocupades en l’agricultura el primer trimestre del 2001 a 12.500 el quart trimestre del 2004, segons dades de l’Enquesta de Població Activa.

L’abandonament del camp per part de la dona té a veure amb la dificultat «d’assolir els ingressos necessaris per fer d’aquesta activitat un ofici rendible, tenint en compte que la majoria dels beneficis se’ls acostuma a endur l’home», segons la responsable de dones del sindicat Unió de Pagesos, Pilar Pont.

Menys per fer el mateix

«La dona no està prou reconeguda al camp i rep salaris força inferiors als dels homes», als quals « paguen més, encara que desenvolupin la mateixa tasca». «Diuen que el volum de feina que fa és superior pel sol fet de ser més fort o tenir més potència», assenyala Pont. Les dones només es mantenen alguns anys al camp i, després, abandonen, en veure que «no arriben a equiparar-se mai a l’home, que té un sou digne».

La realitat és que per cada quatre homes pagesos només hi ha una dona. I la titularitat de les explotacions acostuma a ser masculina per l’herència tradicional.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento