Comunitat Valenciana

Igualtat destinarà 11,7 milions per a ajudes econòmiques a famílies acollidores

  • La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives destinarà un total d'11.711.450 euros per a despeses de manutenció dels xiquets, xiquetes i adolescents en acolliment familiar, segons ha avançat la Generalitat en un comunicat.

Concretament, la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha assegurat que les prestacions econòmiques que contribuïxen a fer front a les despeses de manteniment dels xiquets i adolescents en acolliment familiar, s'han revisat i s'ha determinat per a 2017 com a línies pressupostàries de crèdit ampliable.

Igualtat ha establit una nova fórmula de pagament d'estes ajudes per a aportar "major tranquil·litat i seguretat" a estes famílies per a afrontar les despeses derivades de l'acolliment. Així, per a garantir el cobrament de la prestació, s'ha modificat la normativa que la regula, de manera que s'ha configurat com un dret de les persones que acullen, i per tant, se'ls concedix a totes elles, sense necessitat de fer un procediment de concurrència competitiva com succeïx en les restants subvencions.

A més, a banda de tindre també la consideració de crèdits ampliables, les ajudes a les famílies acollidores s'han equiparat, perceben la mateixa quantitat les educadores que les extenses, són inembargables i la prestació no s'ha de renovar mentre es mantinga la situació que la genera.

Segons ha explicat Moler, l'objectiu prioritari de les polítiques d'infància per a xiquets, xiquetes i adolescents que es troben en el sistema de protecció és "contribuir al seu desinstitucionalització, especialment dels de menys de 7 anys, per als qui l'acolliment familiar hauria de ser l'únic recurs quan es fa necessària la separació del seu nucli progenitor", ha indicat.

Per tant, ha remarcat que és "molt important" impulsar accions que "contribuïsquen a aconseguir que els xiquets, xiquetes i adolescents, en tot cas, es puguen desenvolupar en un ambient familiar", ha precisat.

LÍNIES PRESSUPOSTÀRIES PEIS

Respecte a les línies pressupostàries previstes per a 2017, la Conselleria d'Igualtat destinarà 6.523.480 a les ajudes econòmiques per a despeses de manutenció dels xiquets, xiquetes i adolescents en acollides temporals i permanents en família extensa.

Moler ha indicat que la Generalitat prioritza l'acolliment familiar respecte del residencial, i sempre que és possible l'acolliment en família extensa front a família educadora.

D'altra banda, en família educadora s'ha creat per a 2017 una nova línia adscrita a acollides especialitzades amb una dotació que puja a 2.626.940 euros per acollides familiars temporals i permanents tant de caràcter ordinari com especialitzat, que permetrà cobrir la totalitat dels acollides en família educadora que estan vigents en 2016 i es podrien ampliar nous. A més d'una altra línia de 1.355.640 euros destinada a ajudes per compensació de despeses de manutenció per acollides familiars especialitzades de xiquets, xiquetes i adolescents tutelats o en guarda en família educadora.

Per a les acollides d'urgència es destinaran gairebé un milió d'euros, 982.630 euros, fet que suposa un augment del 25,64% respecte de l'actual pressupost. Concretament, pugen les ajudes a les famílies que acullen un xiquet o xiqueta en un 6,04% i a les famílies que puguen acollir dos o més menors en un 26,17%, destaca Moler qui necessita que este increment és conseqüència de la desaparició de les minoracions amb el qual l'antic Consell "castigava inexplicablement les famílies que acollien més d'un xiquet o xiqueta".

DESPESES EXTRAORDINÀRIES

Paral·lelament, en 2017 la Conselleria d'Igualtat té revista una línia pressupostària de 222.760 destinades a ajudes per a cobrir despeses extraordinàries que sorgixen sobretot de la necessitat dels xiquets i xiquetes acollits per famílies educadores de rebre tractaments mèdics, odontològics, psicològics, psiquiàtrics o pedagògics, així com per a pròtesis, que no poden ser sufragats per la xarxa pública de recursos sanitaris, educatius o socials per a compensar les famílies educadores per este tipus de despeses.

Moler ha destacat que el canvi del sistema de finançament de les prestacions econòmiques per acolliment familiar a l'exercici 2016 ha suposat una "important millora" en les condicions que es venien desenvolupant les acollides tant quantitativa com qualitativament perquè estes prestacions "han deixat de tindre una naturalesa d'ajuda per a convertir-se en un dret subjectiu de les famílies acollidores", fet que suposa que la seua concessió "no està condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient, garantint-se la seua percepció per totes les famílies que reunisquen els requisits legalment establits".

A la Comunitat Valenciana hi ha ara mateix, 3.730 menors amb mesura de protecció, dels quals 2.639 estan en acolliment familiar, 2.019 en família extensa, 620 en família educadora,145 en acolliment familiar preadoptiu i 1.100 en acolliment residencial, segons les dades de la Conselleria que necessita que ara mateix, en el registre de famílies educadora de la Comunitat hi ha un total de 936 famílies, d'elles 69 a Castelló, 523 a València i 344 a Alacant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento