Comunitat Valenciana

València reforçarà l'escombratge i la neteja de carrers a les vesprades i els diumenges

  • L'Ajuntament presenta el Pla de Neteja de 2017, que arreplega l'increment pressupostari de 5,56 milions d'euros per a aquestes partides.
  • L'escombratge manual s'incrementarà un 122%, i la neteja a pressió un 83%.
  • La brutícia en els carrers és un dels assumptes amb més queixes dels veïns.
Ribó y Soriano, durante la rueda de prensa de presentación del plan de limpieza de 2017.
Ribó y Soriano, durante la rueda de prensa de presentación del plan de limpieza de 2017.
20MINUTOS.ES
Ribó y Soriano, durante la rueda de prensa de presentación del plan de limpieza de 2017.

Els 5,56 milions d'euros addicionals per a les partides de neteja del pressupost de l'Ajuntament de València es van a destinar fonamentalment a duplicar els serveis d'escombratge manual de carrers i de neteja a pressió a les vesprades i els caps de setmana i festius. En el primer cas, l'increment serà del 122%, mentre en el cas de la neteja amb aigua a pressió creixerà un 83%.

L'objectiu del Govern local és que els veïns noten una millora en l'aspecte dels carrers, ja que es tracta d'un dels assumptes que més queixes generen per part dels ciutadans. L'alcalde de València, Joan Ribó, i la regidora de Medi ambient, Pilar Soriano, han presentat aquest dimecres el Pla de Neteja de 2017, que aquest divendres aprovarà la Junta de Govern Local, en el qual es distribueix l'increment pressupostari i es detalla la millora dels serveis.

El servei ordinari, és a dir, el que es presta als matins, registra un "lleuger augment", segons Soriano, però els principals creixements es produeixen a les vesprades i els diumenges i festius. És el cas de l'escombratge manual dels diumenges, que creix un 122%, l'escombratge mecànic amb màquines, que pujarà un 40%, i la neteja a pressió, que s'incrementarà un 83% l'any pròxim.

Pel que es refereix a la recollida de residus, que es produeix a les nits, hi haurà xicotets reforços a primera hora del matí per a mitigar les queixes ciutadanes pel soroll dels camions, i la neteja de contenidors passarà de fer-se dues vegades a l'any, com succeeix actualment, a ser mensual. De fet, la neteja interior dels poals pujarà un 83%, i l'exterior un 33%.

"Quan vam arribar al Govern, València era una de les ciutats d'Espanya amb nivells més baixos de neteja, tant en euros per habitant com en enquestes de satisfacció. Partíem d'una situació molt negativa, d'una neteja deficient que es plasmava en les queixes dels ciutadans", ha reconegut Ribó.

Segons les xifres oferides per l'alcalde, València destinava a neteja en 2014 uns 34 euros de mitjana a l'any per veí, enfront de la mitjana de 50 euros del conjunt d'Espanya. Una enquesta de l'OCU d'aqueix mateix any xifrava el nivell de satisfacció dels valencians en 39 punts, enfront dels 54 de la mitjana estatal.

En 2016, l'Ajuntament de València ja va incrementar un 4,4% el pressupost de neteja, en injectar 2,5 milions d'euros més a aquesta partida, però seguia havent-hi queixes i falta de recursos.

Per a 2017, el pressupost per a neteja creix un 14,5%, en passar de 31,68 milions de 2016 a 36,27 per a l'any que comença. En la recollida de residus augmenta quasi un milió d'euros, en passar de 26,98 a 27,95 milions d'euros. D'aquesta manera, les dues grans partides de neteja creixen en 5,56 milions d'euros, la qual cosa suposa un 9,5%.

"És un creixement important perquè és molt superior al del conjunt del pressupost i mostra l'esforç que volem fer enguany. L'endemà d'aprovar-se el pressupost ens reunim amb les contractes per a informar-los de la millora de la situació econòmica, per a demanar-los un creixement de la productivitat de les seues empreses i per a dir-los amb molta claredat que anem a fer un control de la seua gestió i funcionament", ha recordat Ribó.

Dispositius especials 

El Pla de Neteja també inclou la millora dels dispositius de Falles i de Platges. En aquest últim cas, millorarà notablement, en posar-se en marxades de Setmana Santa fins a octubre. En l'actualitat, dura del 15 de juny al 15 de setembre.

Soriano ha explicat que la programació dels serveis de neteja serà "homogènia" per a tots els barris de la ciutat, a excepció de "casos puntuals" com els de Ciutat Vella i Russafa al març, per les Falles. També hi haurà reforços en "focus susceptibles" de major brutícia els diumenges al matí, sobretot en zones d'oci.

L'Ajuntament, a més, donarà un nou impuls a la campanya de sensibilització ciutadana sobre neteja durant el primer semestre de 2017, també pel que fa a la recollida selectiva. En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient ha recordat el pla pilot de recollida de matèria orgànica que s'està desenvolupant en Sant Marcel·lí i Benimaclet i que, segons ha dit, volen estendre a tota la ciutat en 2018.

El Consistori també recolzarà el sistema de tornada d'envasos (SDDR) que prepara la Generalitat. Segons Ribó, amb aquest sistema, la imatge de la plaça de l'Ajuntament plena de llandes de begudes que es produeix després de la mascletà de Falles podria ser molt diferent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento