El 25% dels alumnes valencians té més de 200 llibres a casa, segons l'informe PISA
El 25% dels alumnes valencians té més de 200 llibres a casa, segons l'informe PISA PEXELS

El 25% dels alumnes de 15 anys de la Comunitat Valenciana té més de 200 llibres a casa, un percentatge lleugerament superior a la mitjana espanyola, que se situa al 24%.

Amb estos números, la Valenciana és, a més, l'autonomia en la qual el seu alumnat té una major quantitat de llibres en les seues llars, segons revela l'últim informe del Programa d'Avaluació Internacional d'Alumnes de l'OCDE (PISA 2015), presentat fa poc, que des de l'any 2000 té en compte la variable del nombre de llibres a casa i la relaciona amb els resultats en les proves de Matemàtiques, Lectura i Ciències.

Esta és la primera edició de l'informe internacional en la qual participen totes les comunitats autònomes, de manera que es pot establir també una comparació en este àmbit. "El nombre de llibres a casa és un bon predictor del rendiment en les tres àrees avaluades, tot i que no es pot establir una relació causal directa", assenyalen els autors del document de l'OCDE.

Apunten que els alumnes amb un nombre de llibres igual o inferior a 10 obtenen una mitjana de 420 punts en Ciències, que els situa a l'extrem inferior del nivell 2 de rendiment (baix). Tot i això, si el nombre de llibres dels quals disposa l'alumne supera els 200, la seua puntuació mitjana augmenta fins a 542 punts, una diferència de 122 punts.

En la mitjana de l'OCDE esta distància de rendiment entre l'alumnat amb més de 200 exemplars a casa i el que té deu llibres com a màxim és menor que a Espanya i es situa en 115 punts.

D'acord a les dades de l'informe, els alumnes gallecs de 15 anys són els que més llibres tenen a casa, ja que el 33% afirma que té més de 200 exemplars, seguits dels bascos (31%), aragonesos i madrilenys (30%), tots ells per damunt de la mitjana espanyola (24%), de l'OCDE i la UE (totes dues, 22%). Per contra, només el 12% dels estudiants canaris disposen d'este nombre de llibres en la seua llar.

Els percentatges per comunitats autònomes reflecteixen que després de les illes Canàries, és Andalusia és l'autonomia amb menys proporció d'estudiants amb més de 200 llibres a casa (16%), seguida de Múrcia (17%), Balears (19%). Prop de la mitja internacional de 22% se situen Extremadura (20%), Castella-la Manxa (21%) i La Rioja (22%).

En la mitjana espanyola (24%) es troben Catalunya i Cantàbria; una mica per damunt, la Comunitat Valenciana (25%) i Astúries (26%); i com més distància, Navarra (29%), Aragó i Madrid (30%), el País Basc (31%) i Galícia (33%).

Consulta aquí más noticias de València.