Escoles privades reclamen a Educació el pagament de 10 milions de deute pel bo infantil
Escoles privades reclamen a Educació el pagament de 10 milions de deute pel bo infantil EUROPA PRESS

L'Associació d'Escoles Infantils Privades a la Comunitat Valenciana Acade-Adeiv ha criticat que la Conselleria d'Educació "deu als centres més de 10 milions d'euros del pagament dels bons dels mesos de setembre a desembre, una situació que s'està repetint els últims anys i que posa en risc la continuïtat de les escoles".

Per este motiu, el sector "s'està plantejant no avançar als pares els descomptes dels bons en el cost de la plaça escolar, ja que la major part dels centres escolars, en la seu major part xicotetes empreses familiars, s'estan quedant sense recursos per a afrontar el pròxim trimestre".

Així ho afirma, a través d'un comunicat, la presidenta d'Acade-Adeiv, Carmen Bardal, qui subratlla que "moltes escoles estaran en una situació econòmica molt compromesa per a fer front als pagaments d'impost que han de fer en gener".

Des d'este col·lectiu recalquen que "els retards en els pagaments dels bons infantils als centres és una constant a la Comunitat Valenciana, que Acade-Adeiv ha denunciat reiteradament". De fet, apunten, "no ha sigut fins a este mes de setembre quan la Conselleria ha fet el pagament dels bons que devia dels mesos d'abril a juny del curs passat".

"Estem molt decebuts amb l'administració per l'incompliment del seu compromís", lamenta la presidenta de l'associació educativa.

Les conseqüències d'estos retards per als centres són "moltes", ja que han d'afrontar amb recursos propis, "i sense rebre cap ingrés, a totes les despeses generades per l'atenció i manutenció dels xiquets, salaris i costos laborals, assegurances, manteniment, impostos i factures, cosa que està portant a la descapitalització de moltes d'estes xicotetes empreses educatives", subratlla Bardal.

"Moment molt dramàtic"

Els presidents de les delegacions d'Alacant, Ramiro López, i Castelló, Elena Peset, posen èmfasi en la mateixa situació. "Tant els centres com, sens dubte, les famílies, agraïm l'esforç de la Conselleria per incrementar el número i la quantia dels bons i que es tinga en compte la renda familiar per a afavorir els pares amb menys recursos, però no serveix de res si els centres no reben estos ingressos. El moment és molt dramàtic. Les escoles estan sense fons per a continuar amb la seua activitat i per a avançar els descomptes dels bons als pares. Les famílies poden ser les grans perjudicades per estos retards de l'Administració", expliquen.

Per la seua banda, fonts de la Conselleria d'Educació han assegurat a Europa Press que els pagaments de setembre a novembre "estan ja en tràmit" i han afegit que des de gener de 2017 la justificació i el pagament serà mensual. Les mateixes fonts han incidit que els centres estan "informats" d'estes circumstàncies.

Consulta aquí más noticias de València.