Comunitat Valenciana

Les Corts donen de termini fins al 10 de gener perquè els grups presenten propostes al mandat marc de la CVMC

  • La Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual de les Corts Valencianes ha obert un termini fins al pròxim 10 de gener perquè els grups parlamentaris puguen presentar esmenes o, fins i tot, textos alternatius a la proposta de mandat marc de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) -la nova RTVV-, elaborada pel Consell Rector.
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente
EUROPA PRESS
Instalaciones de RTVV vacías tras el cierre del ente

Així ho han acordat a la reunió d'esta comissió, que ha durat poc més de mitja hora, després que s'hagen retirat dues proposicions no de llei -una de Compromís i una altra de Ciutadans (C's)- sobre programació infantil en la CVMC.

El president de la comissió, el diputat de Podem Marc Pallarés, ha proposat el 5 de gener perquè els grups presenten propostes de millora al text enviat per la CVMC, però el diputat de C's Antonio Subiela ha criticat estes "presses" i que "es marquen els terminis en dies tan assenyalats com la nit de Reis".

Per esta raó, i a instàncies d'este grup parlamentari, s'ha decidit donar de termini fins al 10 de gener perquè es puguen proposar esmenes. Després, el text resultant deurà aprovar-se en comissió i, més tard, haurà de tindre el suport del ple.

La diputada socialista Rosa Peris ha destacat que els grups tenen "tota la legitimitat per a presentar un document totalment diferent i alternatiu", però ha valorat que la CVMC haja enviat una proposta que pot servir com a "document de partida". Alhora, ha dit que el text resultant deuran aprovar-lo "com més prompte millor", perquè puga arribar al pròxim ple ordinari.

"A tots ens agradaria que fora molt més ràpid tot el procés, però ha tingut moltes dificultats i les seguix tenint", ha dit Peris als periodistes abans de la comissió. "Al final, l'important no serà el mes o el dia concret, sinó que este projecte il·lusionant de recuperar la radiotelevisió valenciana siga una realitat ja per sempre", ha ressaltat.

Per a Peris, ha de ser un projecte "sensat, modern, que enganxe amb la ciutadania valenciana i que ningú més s'atrevisca a fondre a negre". Per tant, "més que els terminis l'important és fer les coses bé", ha ressaltat.

VOCACIÓ DE SERVICI PÚBLIC

Des de Compromís, el síndic Fran Ferri també ha agraït a la CVMC l'elaboració d'este "text de treball". En declaracions als mitjans de comunicació als passadissos de les Corts, Ferri ha dit que este mandat marc ha d'establir que la televisió i la ràdio han de tindre "vocació de servici públic" i ser "en valencià, independents del poder polític i que no caiguen en els errors del passat".

Alhora, el portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha assenyalat que el seu grup ja està treballant "en algunes millores" del text orientades bàsicament a "reforçar el paper de servici públic de la radiotelevisió, el seu compromís amb la societat valenciana i alguns aspectes en matèria de control".

Així, ha proposat que el president de la CVMC elabore un informe anual, que existisca "un compromís clar amb la R+D+I, un codi deontològic i algunes garanties per a la independència dels professionals".

"PRECIPITACIÓ"

Per la seua banda, el diputat del PP Jorge Bellver ha denunciat la "precipitació i l'ús interessat" que, segons la seua opinió, "fa el tripartit de les Corts". Sobre esta qüestió, ha criticat que la Comissió s'hi haja reunit hui, quan el document de la CVMC porta en les Corts des del dia 5, i ara calga anar amb "presses".

Bellver també ha criticat que el document que "ha de definir els objectius i controls de la Corporació estiga redactat per la pròpia Corporació", quan entén que ho han d'elaborar els grups parlamentaris.

Alhora, ha denunciat que el document de la CVMC és "clarament sectari" i parla de l'"àmbit lingüístic comú". A més, aposta per "reflectir la diversitat local i comarcal de la Comunitat Valenciana, sense fer esment a les províncies". També ha assenyalat que no dedica "ni una paraula als extreballadors" de l'antiga RTVV.

Des de Ciutadans, el parlamentari Antonio Subiela ha assenyalat que en este cas "l'ordre dels factors sí pot alterar el producte" i, en este sentit, ha criticat que ja estiga obert el termini perquè es puguen presentar candidats a director general de la nova televisió, que han de presentar un projecte, i encara no hi haja "un mandat marc on ubicar o delimitar el projecte".

"LA CASA PER LA TEULADA"

"Anem a fer la casa per la teulada", ha manifestat Subiela, qui ha subratllat que este projecte de reobertura de la televisió i la ràdio valencianes s'està fent "amb falta d'ordre i precipitació" i, alhora, ha criticat que hi ha "improvisació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento