La UPV és la universitat espanyola amb major nombre d'acreditacions internacionals
La UPV és la universitat espanyola amb major nombre d'acreditacions internacionals UPV

Els primers segells ABET es van aconseguir en 2012 i, des d'aleshores, se n'han anat sumant més avals, en este cas d'EUR-ACE i EURO-INF. Els últims en aconseguir-ho han sigut els graus en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, Enginyeria Forestal i del Medi Natural, Enginyeria Civil i Enginyeria d'Obres Públiques, que en el mes de novembre han rebut el segell EUR-ACE. D'esta manera, actualment en la UPV, tan sols queden per acreditar els graus en Enginyeria de l'Energia i Enginyeria Biomèdica, que encara no han pogut entrar en els processos a causa de la seua joventut.

Estes acreditacions, internacionalment reconegudes, impliquen que els estudis complixen àmpliament de manera que exigix la professió de l'enginyeria, independentment del context concret de cada país, i suposa un aval importantíssim per a l'excel·lència acadèmica de la UPV.

Els processos són tremendament exigents, d'anàlisi profunda i detallada, molt ardus per als professors, el personal de l'administració i servicis -que prepara tota la documentació- i fins i tot per als alumnes. En ells intervenen experts nacionals i internacionals, membres dels col·legis professionals i tècnics de les diferents agències. Una de les especialistes que ha treballat en les sessions és Lueny Morell, assessora d'universitats per a la millora de l'ensenyament superior -fa poc ha col·laborat en la creació d'una nova universitat en Silicon Valley-.

"En el món hi ha aproximadament un milió de multinacionals", explica Morell. "És d'esperar que centenars o milers de titulats acabin treballant en alguna d'elles. Un segell d'este tipus garantix una formació de qualitat, seguint uns estàndards internacionals establerts en estreta col·laboració amb la professió. Per això moltes grans companyies ho exigixen com a requisit a l'hora de reclutar al seu personal. És el cas d'Hewlett Packard (HP), en el departament d'R+D del qual, el HP Lab de Palo Alto, vaig treballar durant 12 anys."

Morell comenta que "el món de hui és VICA: volàtil, incert, complex i ambigu. I les universitats no poden conformar-se amb ensenyar als alumnes. Al contrari, deuen assegurar-se que els seus titulats aprenen a desenvolupar-se sense por en este difícil entorn. Per això també les acreditacions són bones, perquè posen l'èmfasi en el que l'alumne aprèn, no en el que la universitat ensenya."

FUNCIÓ PROTECTORA DELS ALUMNES

Guy Haug, considerat un dels pares de l'espai europeu d'educació superior (EEES), defensa que "les acreditacions complixen una funció protectora dels alumnes. Les ajuden a elegir, a partir de criteris objectius, les millors titulacions i, una vegada graduats, els proporciona un 'distintiu europeu' com a professionals, un reconeixement que accepten les autoritats competents i els ocupadors més enllà de les fronteres. Per això, haurien de ser també una alta prioritat per a la Unió Europea."

Estos reconeixements aconseguits per la UPV, subratlla la universitat, "beneficien el seu alumnat, millor posicionat d'esta manera amb vista a la seua inserció al mercat laboral nacional o internacional".

De fet, apunten, els segells són com a passaports internacionals, que garantixen que els candidats posseïxen els coneixements i les competències que regixen les normes internacionals. S'inclouen en el suplement al títol de cada alumne i obrin les portes al món acadèmic i al mercat laboral mundial perquè són reconeixements àmpliament acceptats per ocupadors i autoritats competents més enllà de les nostres fronteres.

El rector de la Universitat Politècnica de València Francisco Mora ha declarat que "estem molt satisfets, perquè ens ajudarà a posar en marxa més programes de doble titulació i serà un al·licient per a atreure futurs estudiants, especialment estrangers".

Consulta aquí más noticias de València.