Un estudi de Fisabio revela que a Espanya es realitza una prescripció excessiva d'antibiòtics en xiquets
Un estudi de Fisabio revela que a Espanya es realitza una prescripció excessiva d'antibiòtics en xiquets GVA

Investigadors de Fisabio -entitat dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública-, juntament amb un consorci de científics d'Alemanya, Itàlia, Noruega, Corea del Sud i els Estats Units, han desenvolupat un estudi multinacional que ha comparat la prescripció d'antibiòtics en xiquets en estos sis països.

Els científics han seguit a més de 74 milions de nens, d'edats compreses entre els 0 i els 18 anys entre 2008 i 2012. Es tracta, per tant, del primer i més llarg estudi comparatiu sobre l'ús d'antibiòtics entre països.

Els antibiòtics són la teràpia més comunament prescrita en població pediàtrica. La resistència dels bacteris als antibiòtics és un problema de salut publica i es deu, fonamentalment a l'abús i utilització dolenta d'estos medicaments.

"Els resultats suggerixen que a Espanya es prescriu un número elevat d'antibiòtics en els xiquets, i que com a mínim més 50% d'estes prescripcions són innecessàries. Han aparegut ja bacteris resistents a tots els antibiòtics coneguts, el que està posant a la població en una situació compromesa. Encara podem revertir esta evolució mitjançant un ús racional dels antibiòtics", assenyala en un comunicat Javier Díez-Domingo, director científic de Fisabio-Salut Pública.

"Existix encara una falsa creença -continua el doctor-, de la bondat dels antibiòtics, i el que s'està veient és que el seu ús inadequat porta a més problemes que beneficis. Ha de fer-se una conscienciació social sobre l'ús d'antibiòtics, i els pediatres d'atenció primària han de ser els primers a actuar, mitjançant la disminució de la prescripció i l'educació sanitària".

L'única cohort espanyola ha sigut representada íntegrament per la població resident de la Comunitat Valenciana, gràcies a la informació extreta de les bases de dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

"Este estudi demostra, un altre cop, el poder de les bases de dades sanitàries de la Comunitat Valenciana, que permet fer anàlisis de les característiques sanitàries de la població així com, entre d'altres, del maneig dels pacients per part del sistema sanitari. Esta anàlisi que acabem de publicar ha permès comparar la nostra prescripció d'antibiòtics en xiquets entre diversos països i permet visualitzar potencials àrees de millora en el maneig de la població", ressalta Gabriel Sanfélix-Gimeno, cap de l'Àrea de Servicis en Salut de la Fundació Fisabio.

DIFERÈNCIES ENTRE PAÏSOS

Este estudi ha demostrat l'existència de grans diferències entre països a l'ús d'antibiòtics, i va arribar a produir-se fins a 7,5 vegades més prescripcions per xiquet i any a Corea del Sud (el país que més freqüentment recepta antibiòtics) que a Noruega (el país amb menor consum).

Les diferències s'observen fins i tot entre els propis països europeus. Després de Corea del Sud, les majors prescripcions es realitzen a Itàlia i Espanya. Lluny queden Noruega i Alemanya, que presenten els menors ràtios de prescripció en tots els grups d'edat.

Durant els dos primers anys de vida, els nens espanyols reben de mitjana 1,5 antibiòtics per any, semblant a Itàlia. Això suposa 3.5 vegades més que la prescripció a Noruega i un 50% més que a Alemanya i als Estats Units. Estes diferències s'observen en tots els grups d'edat establerts.

"Espanya és dels països de la Unió Europea amb major resistència a antibiòtics, juntament amb Romania, Croàcia, Bulgària i Eslovènia, i és molt més gran que Noruega, on es prescriu molt menys antibiòtic. És conegut que la resistència d'antibiòtics és paral·lela al seu consum, de manera que a pitjor prescripció d'antibiòtics, més resistències globals", destaca Sanfélix-Gimeno.

"No només es prescriu més quantitat d'antibiòtic, sinó antibiòtics més potents per a malalties que se solucionarien amb altres antibiòtics que generen menys resistències antibiòtiques. De l'estudi es pot desprendre que les associacions científiques, juntament amb el sistema sanitari, ha d'exercir una pressió docent important per controlar la racionalització en la utilització d'antibiòtics en pediatria", apunta Javier Díez, també cap de l'Àrea d'Investigació en Vacunes de Fisabio.

L'article, titulat 'Antibiotic use in children-a cros-national analysis of 6 countries', recull els resultats d'esta investigació que ha estat fa poc publicada en la prestigiosa revista The Journal of Pediatrics.

Firmen el treball, entre d'altres autors, Salvador Peiró, Sotsdirector General d'Investigació i Innovació en Salut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i els investigadors de la Fundació Fisabio Javier Díez-Domingo i Gabriel Sanfélix-Gimeno.

Consulta aquí más noticias de València.