La Comunitat Valenciana té 24 centres escolars construïts íntegrament amb barracons
La Comunitat Valenciana té 24 centres escolars construïts íntegrament amb barracons AMPA El Bracal

Mai han abandonat la seua reivindicació, però les intenses pluges registrades al novembre i desembre en nombroses localitats valencianes han fet intensificar les protestes davant el que consideren “inadmissible”. L'Associació de Pares i Mares del CEIP El Bracal de Muro d'Alcoi porta nou anys sol·licitant a la Generalitat la construcció d'un nou col·legi que els faça oblidar els inconvenients i incomoditats d'estudiar en aules prefabricades.

Però no són els únics que reben classes en aquest tipus d'infraestructures. En l'actualitat, 7.080 alumnes estudien en 24 centres íntegrament en barracons. A més, altres 13.549 assisteixen al col·legi en els 139 centres compostos parcialment per aules prefabricades. Segons el Mapa d'Infraestructures Escolars de la Conselleria d'Educació, 69 centres antics necessiten d'una nova construcció. Tal com s'arreplega en el citat document, aquest curs han obert les seues portes sis col·legis i altres 15 estan actualment en procés de construcció. De la mateixa manera, s'espera que comencen els treballs per a l'obertura d'altres 11.

El conseller Vicent Marzà va detallar recentment que en dos anys han “duplicat el pressupost destinat a infraestructures educatives, i en 2017 comptarem amb 133 milions d'euros per a continuar desenvolupant l'objectiu que ens marca la societat valenciana de refer el sistema educatiu i garantir progressivament aules dignes”.

Les conseqüències dels temporals

“Hem viscut uns dies amb una mica de caos, l'aigua es filtrava pels conductes d'electricitat, els passadissos estaven completament coberts d'aigua i pensem que aquestes no són condicions adequades per als nostres fills, per la qual cosa han estat uns dies sense acudir a classe en senyal de protesta”, assenyala Rebeca Ferrer, membre de l'AMPA del Bracal. “El problema és que a les conseqüències de les fortes pluges cal afegir els problemes que venim arrossegant de forma habitual per la insalubritat i la falta de seguretat”, relata.

Encara que els tècnics encarregats del manteniment dels barracons han anat solucionant els desperfectes puntuals que s'han succeït a causa de les conseqüències del temporal produït fa tres setmanes, un informe elaborat el passat dimarts 13 de desembre per l'arquitecte municipal argumenta en deu punts els motius tècnics pels quals hauria de construir-se “el nou col·legi d'educació primària El Bracal de forma imminent”.

La Conselleria d'Educació, que en una nota de premsa emesa la setmana passada garantia “la total seguretat de les instal·lacions del centre a les famílies dels alumnes”, confirma que en els últims dies es van reunir amb la comunitat educativa i que s'han netejat els canalons obstruïts i el sostre per a col·locar els reforços que impedisquen les filtracions que es produeixen en els passadissos. No obstant açò, per als pares aquestes mesures són insuficients. Per aquest motiu, en les últimes setmanes han convocat vagues que ha secundat més d'un 80% de l'alumnat.

Segons l'administració, s'espera que l'adjudicació del projecte de construcció del col·legi es realitze “de forma imminent per a principis de 2017”. Segons el calendari que contempla el departament dirigit per Marzà, després d'aquest primer pas es redactarà el projecte de contractació del mateix, la licitació de la construcció i finalment l'adjudicació.

“Ja ens han dit que, com a mínim, fins a 2020 no tindrem en marxa les noves instal·lacions, la qual cosa sumaria més de 13 anys en aquestes condicions, així que anem a seguir convocant vagues i realitzant concentracions i tot tipus d'iniciatives per a visibilitzar aquest problema, atès que fins ara les manifestacions puntuals a València no han donat els resultats esperats”, adverteix Ferrer.

En xifres

13.549 escolars assisteixen a classe en els 139 centres que estan parcialment en aules prefabricades.
15 centres escolars estan actualment en procés d'obres.
6 nous centres s'han obert aquest curs 2016/2017.
11 projectes iniciaran la seua construcció durant el pròxim any.
133 milions d'euros s'invertiran en la construcció de centres en 2017.

Consulta aquí más noticias de València.