Comunitat Valenciana

El temporal provoca unes pèrdues provisionals de 209 milions a la Comunitat Valenciana

  • En la seua majoria, el 80%, en cultius i es calcula que la meitat de la collita pèrdua estava sense assegurar.
  • El cultiu més afectat han sigut els cítrics, ja que les pluges han danyat més de 368.000 tones de fruita, un 9% de la previsió de collita.
  • La consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, ha destacat la importància que "totes les administracions vagen de la mà" per a fer front a les conseqüències.
Daños en los cultivos por el temporal
Daños en los cultivos por el temporal
CEDIDA
Daños en los cultivos por el temporal

Les fortes pluges caigudes des de finals de novembre fins al 20 de desembre han causat unes pèrdues provisionals de 209 milions d'euros en la Comunitat Valencina, en la seua majoria, el 80%, en cultius i es calcula que la meitat de la collita pèrdua estava sense assegurar.

Així, ho ha assenyalat este divendres la consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, després de mantindre una primera reunió amb representants d'organitzacions agràries per a avaluar els danys en els cultius causats per les fortes pluges i als qui se'ls ha informat de l'acord del Consell per a pal·liar els danys produïts per les fortes pluges.

A més, el temporal ha provocat pèrdues en infraestructures agràries i hidràuliques (15-20), aqüicultura, ramaderia, parcs naturals i altres (5%). Tot i això, ha assenyalat que esta quantitat pot incrementar-se perquè hi ha camps en els quals encara no s'ha pohgut accedir i que hauran de completar-se a més amb l'afectació en camins forestals, accessos, instal·lacions i altres infraestructures hidràuliques, la valoració de les quals encara no ha finalitzat.

El cultiu més afectat han sigut els cítrics ja que les pluges han danyat més de 368.000 tones de fruita, un 9% de la previsió de collita, fet que suposa unes pèrdues de 117 milions, sobretot en la fruita de la primera part de la campanya de cítric que estava pendent de recol·lectar.

Per esta raó, Cebrián ha explicat que cal la cooperació de tots els operadors econòmics en la cadena de valor del sector citrícola per a recuperar la normalitat i seguir proveint els mercats tradicionals en les millors condicions de qualitat. A més, cal esperar a veure com evoluciona la fruita que ha quedat a l'arbre per a saber la seua incidència en els preus. Alhora, les pluges han tingut efectes perjudicials en el caqui i les hortalisses.

Tot i això, ha destacat la pluges també han tingut efectes positius. Així, ha millorat la qualitat de l'aigua, que es trobava amb alta salinitat en zones d'Alacant i València i sobre els cultius de secà. També han propiciat una major humitat en capes superficials i profundes del terra.

Cebrián ha destacat la importància que les Diputacions col·laboren, sobretot a ajudar als municipis més xicotets a fer els peritatges dels danys, i que "totes les administracions vagen de la mà" per a fer front a les conseqüències d'un temporal que ha sigut "molt perjudicial".

De la mateixa manera, ha ressaltat la importància de reflexionar sobre el paper de les Confederacions Hidrològiques tant durant l'emergència com de les obres "fonamentals" de prevenció d'inundacions que deuen escometre's perquè "hi ha un dèficit d'inversió" a la Comunitat Valenciana.

Mesures

Front a esta situació, ha destacat que han atès les peticions de les organitzacions agràries i van a procedir a la rebaixa ja dels mòduls, traslladaran als municipis la proposta d'IBI rústic en parcel·les cultivades, estudiaran acords amb bancs perquè faciliten préstecs als llauradors afectats, i agilitzaran les ajudes.

A més, ha recordat els 25 milions pressupostats per a potenciar la subscripció d'assegurances pels agricultors mitjançant la subvenció parcial del cost de l'assegurança, mentre que l'Estat "ha baixat la seva contribució". Sobre esta qüestió, ha comentat que és "molt preocupant" l'alt nivell de cultius que està sense assegurar, es calcula que prop del 50%. A més, s'està estudiant per a ampliar i actualitzar les cobertures.

Sobre esta qüestió, ha ressaltat que l'experiència anterior permetrà agilitar la concessió d'ajudes i que es resolguen com més prompte millor. El decret d'ajudes aprovat pel Consell dóna un termini de 45 dies als ajuntaments afectats per a presentar les seues estimacions de danys.

Estos informes s'avaluaran per part d'una comissió tècnica, presidida pel director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, i formada pel subdirector general d'Emergències, així com per una persona amb rang mínim de cap de servici designades per cada Conselleria o departament competent.

Esta comissió farà una estimació pressupostària amb càrrec al Fons de Contingència per a l'exercici 2017, que se sotmetrà a l'aprovació pel Consell i "en molt breu termini de temps comencen les obres".

En el cas de superar-se la dotació pressupostària prevista, es podrà establir un prorrateig entre totes les actuacions finançables, que s'imputaran a càrrec del Fons de Contingència per a l'exercici 2017.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento